DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, kripto varlıkların siber tehditleri artırmasıyla birlikte, güçlü şifreleme teknikleri, çok faktörlü kimlik doğrulama ve düzenli güvenlik denetimleri gibi önlemler alınmasının 2025 yılının önemli teknoloji gündemlerinden biri olacağını açıkladı…
Kripto varlıkların, kayıt dışı ekonomi üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkilere sahip olduğunu belirten DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, “Kripto varlıkların giderek artan popülaritesi, siber tehditleri artırdığı için güçlü şifreleme teknikleri, çok faktörlü kimlik doğrulama ve düzenli güvenlik denetimleri gibi önlemlerin alınması 2025 yılının önemli teknoloji gündemlerinden olacak. Tüm bunların yanında, bireylerin ve kurumların bilinçli olması adına farkındalık eğitimleri düzenlenmesi gibi önlemler de alınmalı.” dedi.
Hem kazanç fırsatları sunuyor hem de büyük zarar riski taşıyor
Dijital paraların yaygınlaşmasının artı ve eksilerini de değerlendiren Onay, “Dijital paralar küresel ekonomi için daha hızlı, ucuz ve güvenli ödeme sistemleri sunarken, gelişmekte olan ülkeler için de finansal katılım açısından fırsatlar barındırıyor. Fakat gelişmekte olan ülkeler kripto paralara gereğinden fazla ilgi gösterirlerse, yerel para birimlerinin değer kaybı ve sermaye çıkışı gibi risklerle karşı karşıya kalabilirler. Bu yüzden planlamalarını yaparken stratejik düşünmeleri önem taşıyor. Kripto paraların düzenlenmesi ve izlenebilirlik sağlanması halinde, bu teknolojilerin şeffaflığı kayıt dışı ekonomi faaliyetlerinin tümüyle önüne de geçebilir. İşte bu noktada merkez bankalarının çıkarmaya çalıştığı dijital paralar önemli bir alternatif. Ancak, dijital paralarda başarısız olunması ve kripto paralarla yola devam edilmesi halinde, kayıt dışı ekonomi faaliyetlerine karşı regülasyonlara ciddi ihtiyaç duyulacak gibi görünüyor. Öte yandan kripto para piyasalarındaki yüksek oynaklıklar, piyasanın manipüle edilmesi, likidite eksikliği ve siyasal, ekonomik belirsizliklerden kaynaklı olarak oluşuyor. Fiyat hareketlerindeki büyük oynaklıklar, yatırımcılara kısa vadeli yüksek kazanç fırsatları sunuyor olsa da, aynı zamanda büyük zarar riski de taşıyor. Şirketlerin ve bireysel yatırımcıların bu riskleri dengelemek için uzun vadeli stratejiler geliştirmeleri ve risk yönetimi mekanizmaları oluşturmaları gerekli.” şeklinde konuştu.
Son Yorumlar