Geçtiğimiz yıl Bilişim Stratejileri Merkezi’ni hayata geçiren Hisar Okulları yaşamın bir parçası haline gelen yapay zeka uygulamalarına akademik programında yer vererek, Alzheimer’ın erken teşhisi için bir öğrenci projesi gerçekleştirdi. Teknolojiyi eğitim ortamlarının doğal bir bileşeni olarak akademik programına ve tüm iş süreçlerine dahil eden okul; öğrencilerine yapay zekâ, nesnelerin interneti, bulut sistemleri, programlama ve bilgisayar bilimlerinin çeşitli alanlarında yol göstermeye devam ediyor…
Hisar Okulları Bilgisayar Eğitimi Bölüm Başkanı Sedat Yalçın, “Okulumuz kuruluşundan bu yana bilgi teknolojileri, inovasyon ve yaratıcılık konularına büyük önem veriyor. Bu bakış açısıyla bilgi teknolojileri her düzeyde, tüm derslerin işleniş sürecinin doğal bir parçası haline geliyor. Yapay zeka uygulamaları da son yıllarda öğrencilerimizin en çok ilgisini çeken gelişmelerden biri. Bu alanda Microsoft ile lise seviyesinde örnek bir endüstri işbirliği hayata geçirdik. Bu kapsamda hem yurtiçi hem de uluslararası etkinlik ve üniversite düzeyinde araştırma projelerine imza atan ve kariyerlerine bu alanda yön veren öğrencilerimizle Alzheimer hastalığının teşhisinde yapay zekayı merkeze alan bir proje yürüttük” dedi.
Lise seviyesinde endüstri işbirliği ile erken tanı odaklı proje
Endüstri işbirliğinde hazırlanan projede; uluslararası Alzheimer testlerinin araştırılması ve bir havuzda toplanması sonucunda oluşturulan tanı testinin ardından uygulama, makine öğrenimi yardımıyla alınan skorlara göre hastalara yol gösterici bazı önerilerde bulunuyor. Alzheimer hastalığında erken tanının hastaların yaşam kalitesine katkısının öneminden yola çıkılarak hazırlanan projede öğrenciler veri yönetimi için Microsoft Azure Stack Edge Pro programından yararlandılar. Program, donanımla hızlandırılan yapay zeka/makine öğrenmesi ile verileri analiz ederek eyleme dönüştürülebilir hızlı içgörüler elde edilmesine yardımcı oldu. Sistemin kurulum aşamasında MS Azure eğitimi alan öğrenciler program sayesinde verilerini daha hızlı şekilde sisteme yükleyerek proje sürecini yürüttüler.
Projede görev alan öğrenciler Alzheimer hastalığında erken tanının hasta yakınları ve hastanın kendisi için ne kadar önemli olduklarını fark ettiklerini ifade ettiler. Öğrenciler yürüttükleri çalışma ile insanların yaşam kalitesinin artması için teknoloji alanında yürütülen çalışmaları daha iyi anladıklarını ifade ettiler.
Bilişim Stratejileri Merkezi de geçen yıl açıldı
Hisar Okulları, ilkeleri çerçevesinde her türlü değişime uyarlanabilecek, esnek ve iletişime dayalı yapısını güçlendirmek için pandemi döneminde Bilişim Stratejileri Merkezi’ni hayata geçirdi. Bu sayede değişken eğitim ortamında üst düzey öğrenme koşullarının sürdürülmesi için gerekli altyapı sağlandı. Yüz yüze, çevrim içi, senkron ve asenkron öğrenme araç ve stratejileri bir bütün halinde planlandı ve kullanıldı. Merkez için alanında en saygın kuruluş olan, İSTE (International Society for Technology in Education) Uluslararası Eğitim Teknolojileri Birliği tarafından belirlenen standartlar dikkate alınarak öğrenci, öğretmenlerin rolleri tanımlandı ve öğrenme ortamları yapılandırıldı. Dijital dönüşüm ve bu bakış açısı okul genelinde akademik süreçleri çok kısa sürede olumlu yönde etkileyerek, pandemi döneminde eğitimin kesintisiz ve verimli yürümesini sağladı. Yapılan çalışmalara ilişkin daha detaylı bilgi için: https://www.hisarschool.k12.tr/wp-content/uploads/2021/09/BSM-Rapor3-2020-21-TR-pdf-1.pdf
Ayrıca okul ‘Açık Kaynak’ yaklaşımıyla bu alandaki bilgi ve tecrübesini Türkiye’nin tüm okullarındaki öğrenci ve öğretmenlerin erişimine sunuyor; her yıl kapsamı genişleyen yüz yüze ve çevrim içi etkinlikler, ortak projeler ve eğitimler düzenleniyor.
Son Yorumlar