Bulutu bilişim hizmetleri markanız maximus ile kurumlara yonelik sundukları nelerdir? Farklılıklardan bahseder mısınız?
Maximus çatısı altında verdigimiz hizmetleri degerlendirdigimizde, öncelikle gerek Türkiye gerekse yakın cografyada henüz benzer bir kapsamın olmadıgını söylemek mümkün. Bunu su sekilde açıklayabiliriz: Sirketimiz tamamen kurumsal müsterilere yönelik hizmet veriyor. Bu nedenle Maximus, internetten kredi kartı ile alınabilecek bir hizmet türü degil. Biz, müsterilerimize kritik is yüklerini de üzerine alabilecek bir kapsam ve modelde hizmet sunuyoruz. Bu model içinde; IaaS ya da bulut altyapı hizmetleri dedigimiz sanal sunucudan, onun altındaki depolama, network, yedekleme sistemleri ve bununla birlikte gelen güvenlik hizmetlerine kadar kapsamlı bir servis var. Ama bizim farklılastıgımız yer; bu servisleri farklı tier’larda, müsterinin is yükünün gerektirdigi sekilde, farklı performans ve fiyat ölçeklerinde saglayabiliyor olmamız. Su anda bunun üzerine
koymaya çalıstıgımız model ise özellikle uygulamayı tanıyan, o uygulamaya göre kendisini sekillendiren bulut servislerine dogru yönelmek seklindedir ki bu rotayı takip ederek, uygulamalara özel servisleri ön plana çıkarmayı hede’iyoruz.
Faaliyetlerinizin Maximus çatısı altında toplanmasının gereklilikleri ve aktif kullanacak kurumlara sağlayacagınız marjinal faydaları anlatır mısınız?
KoçSistem olarak bulut bilisim hizmetleri henüz sektörümüze girmeden önce benzer hizmetler vermeye basladık. Örnegin 2006 yılında yedekleme altyapısı, veri depolama altyapısı gibi çesitli hizmetleri paylasımlı olarak sunuyorduk. 2010 yılından itibaren ise bu servisleri bulut formasyonuna getirerek, yani self servis portal üzerinden saglanan bir yapı haline getirerek yeni hizmetler olusturduk. Burada; sanal sunucular, depolama
kaynakları, network altyapısı ile yönetim servislerini de 2010 yılı itibari ile müsterilerimizin hizmetine sunduk. 2011-2012, bu servislerin çesitlendirildigi yıllar olurken, 2012’den itibaren isekurumlara yüksek oranda fayda saglayacagını düsündügümüz “tier” yapılandırması ile farklı islevler ve farklı ihtiyaçlar için farklı performans seviyelerinde hizmetler sunmaya basladık.
Ilk üç yılda bu servisleri, bulut servisleri olarak diger altyapı hizmetlerimiz ile birlikte verdik. Hizmetin kendini kanıtlayarak pazar lideri haline gelmesi ve veri merkezimizin yaklasık üçte biri kadar ciroya ulasmasıyla birlikte ise bu servisin ayrı bir marka olarak adlandırılmasının daha dogru olacagı kararı ile “maksimum hizmet, maksimum kullanılabilirlik” mottosu ile Maximus adını, bulut bilisim hizmetleri markası olarak kullanmayı uygun gördük.
Maximus ile bulut hizmetlerinde kurumlara sunduğunuz avantajlarınız ve hedefleriniz neledir?
Temel bulut hizmetleri çerçevesinden baktıgımızda Maximus’un sagladıgı faydalar sektör genelinden çok da farklı degil. Bildiginiz gibi bulut hizmetlerinden beklenen faydalar genellikle; esneklik, ilk yatırım maliyeti olmadan birtakım servislerin hızla ayaga kaldırılabilmesi seklinde özetlenmektedir. Bununla birlikte belli bir güvenlik seviyesi, bütün kurumsal müsterilerimiz için son derece kritik öneme sahip. Müsterilerimiz, tüm bunları yaparken de hem kısa hem de uzun vadede, maliyet avantajı saglamak istiyor. Dolayısıyla klasik bulut hizmetlerinin faydaları olarak görebileceginiz bütün maddeleri, burada sıralamak mümkün. Biz nerede farklılasıyoruz, nasıl deger katıyoruz sorusuna dönecek olursak; kurumsal sirketlere özel hizmetler verdigimizi tekrar belirtmem gerekir. Çünkü biz müsterilerimiz için gerekli olan ve avantaj saglayan birtakım ekstra hizmetleri de bu kapsamda saglıyor; üzerine ekstra güvenlik hizmetleri, ekstra çesitlilik, esneklik ve yönetilen hizmetleri koyuyoruz. Maximus’un altyapısının farklılıgına örnek olacak bir de bilgi paylasmak isteriz: Türkiye’de veya dünyada bulut hizmetleri kapsamında genellikle, sirketlerin temel is yükleri yaklasık 2-4 GB, maksimum 8 GB bellek ihtiyacı olan ve aslında oldukça küçük kurumların çok kritik olmayan, gelistirme amaçlı veya ufak web sunucuları barındırılıyor. Maximus’a baktıgımızda ise SAP, Exchange gibi birçok is kritik uygulamayı ve buna baglı olarak 256 GB’lık RAM’i olan çok büyük devasa sistemleri de bu altyapının üzerinde bulmanız mümkün.
Bulut altyapıları üzerinde kritik kurumsal yüklerin tasınması çok büyük dikkat gerektiriyor. Biz bugün müsterilerimizin kritik uygulamalarını Maximus altyapımızda bulundururken, gelecekte tamamen is kritik uygulamaları tasıyacak yapılar olusturmayı hede’iyor ve çalısmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz.
Maximus olarak platform uygulama ve yönetilen hizmetleriniz neledir?
Altyapı hizmetlerimizin yanı sıra “Maximus Platform Hizmetleri” kapsamında, müsterilerimize isletim sistemi ve uygulama sunucusu lisanslarının aylık kullanım bedeli ile istedikleri süre için kiralanma hizmeti sunuyoruz. Bu sayede, ekonomik durumun getirecegi degisikliklere karsı müsterilerimize kaliteden ödün vermeden, ölçeklenebilir ve esnek bir yapı saglayabiliyoruz. Müsterilerimizin e-posta, CRM, ERP, bütünlesik iletisim, kurumsal portal, insan kaynakları, sayısal yayıncılık ve araç takip sistemleri gibi uygulama ihtiyaçlarını da Maximus Uygulama Hizmetleri çatısı altında karsılıyoruz. Müsterilerimiz, bulut altyapısı üzerinden kullanmak istedikleri uygulamaları kolayca, istedikleri zaman devreye alabiliyor; uygulamalara daha kolay erisebilir hale geliyorlar. Müsterilerimiz sistemlerini kendileri yönetebilecekleri gibi, Yönetilen Hizmetlerimiz ile tüm bulut altyapıları ya da ihtiyaçları dogrultusunda belirledikleri sistemlerin yönetimini KoçSistem’e devrederek, sorunsuz, kesintisiz, hızlı hizmet almanın avantajını yasamayı tercih edebiliyorlar.
Son Yorumlar