MasterCard tarafından gerçekleştirilen Okul Dönemi araştırmasına göre, öğrenim çağında çocuk/gençlerin olduğu evlerin yüzde 81’inde bilgisayar bulunuyor. Çocuklar günde ortalama 2.4 – 2.9 saatlerini bilgisayar, 2.3 saatlerini de televizyon başında geçiriyor.
MasterCard tarafından Eylül ayında Yöntem Araştırma Danışmanlık’a, Türkiye’nin kentsel nüfusunu temsil eden 11 il merkezinde yaptırılan “MasterIndex Okul Dönemi” araştırması, “okula hazırlık dönemi harcama eğilimleri” ile “öğrenci ve velilerin davranışları” konusunda bilgi verdi. Araştırma aynı zamanda çocukların bilgisayar ve televizyonla ilişkilerini de irdeledi. MasterIndex araştırması sonuçlarına göre, araştırmaya katılan ve öğrenim yaşında çocuğu olanların yüzde 81’inin evinde bilgisayar bulunuyor. İlköğretim çağındaki çocuklar, günde 2.4 saatlerini bilgisayar başında geçiriyor. Lise çağındaki çocuklarda ise bilgisayar başında geçirilen zaman 2.9 saate çıkıyor.
Televizyon İzleme Süresi Ortalama 2.3 Saat
Çocukların televizyon izleyerek geçirdikleri zamana bakıldığında hem ilköğretim hem de lise çağındaki çocukların günde 2.3 saatlerini TV başında geçirdikleri ortaya çıkıyor.
Çocuklar Okul Dışı Etkinliklere Katılmıyor
Araştırmaya göre ilkokul çağındaki çocukların yüzde 66’sı, lise çağındaki çocukların ise yüzde 77’si okul dışı etkinliklere katılmıyor. Katılan azınlık ise genellikle spor (ilkokul %24, lise %17), sanat / müzik kurslarına gidiyor.
Okul Dönemi Harcaması Ortalama 268 TL ve 294 TL
MasterIndex Okul Dönemi araştırmasına göre, ilkokul çağındaki çocukların okula hazırlık masrafları ortalama 268 TL. Lise dönemi çocukların okula hazırlık harcaması ise 294 TL’ye çıkıyor. Veliler okul döneminde en büyük harcama kalemlerinin kırtasiye / kitap (yüzde 48) ve kıyafet (yüzde 37) olduğunu belirtiyor. Bunu yüzde 12 ile ulaşım takip ediyor. Okul dönemi alışverişlerinin ne şekilde ödeneceği sorulduğunda ise, velilerin yüzde 57’si nakit, yüzde 40’ı ise “kredi kartı” yanıtını veriyor.
Son Yorumlar