Başta iklim değişikliği olmak üzere küresel ve yerel sorunlarla baş etmeye çalışan tarım sektörüne güçlü bir nefes olan MAY Tohum, BT yönetimini HPE SimpliVity ile zenginleştirerek sektörün olumlu gelişimine katkı sunuyor…
Türkiye’nin ilk özel tohum şirketi konumunda olan MAY Tohum; sebze, tarla ve endüstri bitkileri tohumlarının araştırılması, üretimi, MAY markası altında yurtiçi ve yurtdışı satışı konularında faaliyet gösteriyor. MAY Tohum, Türkiye’nin beş farklı bölgesinde bulunan beş Ar-Ge Merkezi, Türkiye’nin farklı noktalarında bulunan toplamda 120 bin dekar üzerinde tarlada tohumluk üretimi, Bursa ve Adana’da bulunan tohumluk işleme tesislerinde yıllık 31 bin 660 ton sertifikalı tohumluk işleme kapasitesi ve 120’nin üzerinde ziraat mühendisi ve toplamda 300 çalışanı ile Türkiye’nin uluslararası pazarda rekabet gücü yüksek tarım sektör yatırımcısı olarak faaliyetlerini sürdürüyor.
Tohumculuk ve Bitki Islahı Sektöründe Ar-Ge’ye En Çok Yatırım Yapan Tohum Firması MAY Tohum, ‘Yerinde ıslah’ stratejisi doğrultusunda, Türk çiftçisi ve hedef coğrafyalar için toprak ve iklim şartlarına en uyumlu, stres şartlarına en dayanıklı ve verimli tohum çeşitlerini geliştirmek için yıllık cirosunun yüzde 9’unu Ar- Ge faaliyetlerine ayırıyor. Yanı sıra Avrupa Birliği, Karadeniz Kuşağı, Orta Doğu, Orta Asya, Afrika ve Amerika’ya kadar olan coğrafyada da pazarlama ve satış faaliyetlerini sürdürüyor. Hedef ülkelerdeki müdürlükleri ve stratejik iş birlikleri vasıtasıyla bugün, 45’in üzerinde ülkeye lisans ve tohum ihracatı gerçekleştiriyor.
“MAY Tohum olarak yönetimi kolay, çalışanlarımızın ve iş ortaklarımızın konforunu sağlayacak performans kriterlerine uygun, sürdürülebilir, genişleyebilir ve güncel sistemler ile çalışmaya özen gösteriyoruz” diyen MAY Tohum Bilgi Teknolojileri Müdürü Murat Yonar, teknoloji stratejisini şöyle tarifliyor: “İşimiz gereği kullandığımız uygulama ve işlemler için kesintisiz ve yüksek hızda cevap verebilecek sistemlere ihtiyacımız oluyor. Türkiye çapında yedi ayrı tesisimize kesintisiz hizmet vermemiz gerekli. Bu alt yapının sağlıklı çalışması için kurumumuzun BT altyapısında stabil çalışan ve minimum iş gücü ile yönetilen sistemler kullanma stratejisini belirledik.”
HPE SimpliVity bize yönetim kolaylığı sundu
Konusunda uzman ve yetkin personel kaynağı bulma konusunda yaşanan zorluklara işaret eden Yonar, bu durumda sınırlı insan kaynağıyla çok fazla iş yapmak için basit, anlaşılır mimarilerle çalışmayı tercih ettiklerini söylüyor ve ekliyor: “Tüm operasyonun en az yönetimsel efor ile devamı büyük önem arz ediyor. HPE SimpliVity ürünü bize tam da ihtiyacımız olan bu yönetimsel kolaylığı vaat etti, PoC aşamalarında kanıtladı ve canlı ortamımızı devreye aldığımızda bunu sağladı.”
Murat Yonar MAY Tohum’daki BT yönetimi gereksinimini ve çözüme karar verme aşamalarını şöyle aktarıyor: “Yeni altyapı ile geleneksel mimarinin karmaşıklığından kurtulmak, kolay yönetilebilen ve kesintisiz bir altyapı oluşturmak, performansta hissedilir bir şekilde artış, ölçeklenebilirlik ve en üst düzeyde verimlilik elde etmeyi hedefledik. Ana beklentimiz ise zaman tasarrufu ve maliyet avantajı sağlamak; en önemlisi de yaşanabilir bir dünya için yeşil enerjiye geçişi sağlamaktı. HPE SimpliVity tüm bu unsurları bize sağladı.
MAY Tohum bünyesinde kullanmış olduğumuz veri tabanı uygulamalarında hissedilir bir performans artışı gözlemledik. Alışık olduğumuz vCenter ara yüzünden yönetilmesi sayesinde tüm aksiyonları başka bir ara yüze ihtiyaç kalmadan gerçekleştirebiliyoruz. Test ve Geliştirme ortamlarımız için kolaylıkla sanal makina kopyası oluşturup tüm test sürecimizi canlı sistemimiz etkilenmeden yapabiliyoruz, bu sayede iş sürekliliğine ciddi anlamda olumlu etkisi oluyor. Gün içinde çok sayıda yedek, “Full Backup” alabiliyoruz, bu sayede veri kaybı riskini asgari düzeye indiriyoruz bu da verimliliğimize olumlu katkı sağlıyor.”
Projenin başarıyla sonuçlanmasında HPE ve iş ortağı Artı ve Artı’nın payının büyük olduğunu dile getiren Yonar neden HPE ve Artı ve Artı’yı tercih ettiklerini şöyle sıralıyor: “MAY Tohum olarak HPE ile çözüm ortaklığımız uzun yıllara dayanıyor. Geleneksel mimarimizdeki tüm sunucularımız, veri depolama ünitelerimiz, yedekleme ünitelerimiz, masaüstü/dizüstü bilgisayarlarımız, yazıcılarımız, kablolu ve kablosuz tüm ağ ürünlerimizin tamamı HP/HPE ürünlerinden oluşuyor.
Öte yandan hiper bütünleşik sistem arayışına girdiğimizde gördük ki; HPE beklentilerimizi diğer üreticilere kıyasla yarısı kadar bir donanımla karşılayacak bir çözüm mimarisi sunabildi.
Bir diğer etken ise Artı ve Artı gibi Bursa’da yerleşik bir teknik ekibinin olması ve tüm HPE ürünleri üzerinde uzmanlaşmış kadrosunun olması HPE SimpliVity yatırımı yapmamızda oldukça etkili oldu.”
MAY Tohum’da kritik iş süreçlerini HPE SimpliVity’e taşıdık
Projenin teknoloji ortağı Hewlett Packard Enterprise İş Ortakları Yöneticisi Eser Esen, MAY Tohum’da gerçekleştirdikleri çalışmayı şu sözlerle dile getiriyor: “MAY Tohum’un bir yandan Türkiye ve uluslararası pazarda yürüttüğü faaliyetlerini büyütme diğer yandan pandemi sürecinde evden çalışan personellerine modern, hızlı ve güvenilir bir altyapı sunma gereksinimi vardı. Kritik iş süreçlerinin kesintisiz yürütülmesi de beklentiler arasındaydı. HPE SimpliVity’e geçişi tamamlandıktan sonra, MAY Tohum, hedeflediği iş sürekliliğine kavuşmuş oldu. Aynı zamanda yüksek performanslı, güvenilir, hızlı, kolay yönetilebilen, modern bir altyapıya sahip oldu.”
İş sürekliliğinde kritik başarı elde ettik
HPE’nin bu projedeki iş ortağı Artı ve Artı’nın Sistem Destek Müdürü İlker Aksu, projeye sundukları katkıları şöyle paylaşıyor: “MAY Tohum yüksek performans ve güvenilir bir altyapı arayışındaydı. Bu projede Artı ve Artı olarak sıfıra yakın RTO ve RPO süreleri, StoreOnce SimpliVity entegrasyonu ile çevrim dışı yedekleme, HPE SimpliVity yedekleme performansı sayesinde uzak lokasyon yedekleme altyapısının oluşturulmuştur
Altyapı mimarisinin oluşturulması aşamasında Artı ve Artı Sistem Destek Mühendisi Barış Demirci, HPE SimpliVity’nin esnek Streched Cluster mimarisini kullanarak sistem odası yedekliliğini e WAN yedekliliği sağlanmıştır. Proje sonunda kurumda merkezi yedekleme, kolay yönetim, esneklik, performans sağlanmıştır
Artı ve Artı Proje Satış Müdür Yardımcısı Emir Reha Gümülügil de projede yeni nesil teknoloji ve mimari ile MAY Tohum’un önceliklerini net bir şekilde belirleyerek önem sırasına göre iş sürekliliği, hız ve uzak lokasyon yedekliliği sağladıklarını söylüyor. Hiper bütünleşik mimari ürünü HPE SimpliVity’i konumlandırarak kurumda çözüme kavuşturdukları konuları şu sözlerle açıklıyor: “Projedeki en belirgin ihtiyaç iş sürekliliği ihtiyacıydı. HPE SimpliVity’nin iş kritik sunucuları birbiri içerisine ve uzak noktalara yedekleme özelliği sayesinde bu sorunu çözdük. Ayrıca bunu ekstra bir bedel ödemeden sağladık. Bir diğeri performans ihtiyacıydı. HPE SimpliVity’nin SSD disk yapısının sağlamış olduğu yüksek performans sayesinde bu sorunu çözdük. Yine HPE SimpliVity’nin hızlı yedekten geri dönüş ve saniyeler seviyesinde yeni sunucular oluşturma opsiyonları sayesinde kuruma Ar-Ge ortamında çok büyük bir konfor sağlamış olduk. Özellikle son dönemlerde yapılan fidyecilik saldırıları nedeniyle; canlı sisteme geçildiğinde ise bu kadar sık yedek alabiliyor olmak artık bir lüks değil ihtiyaç haline geldi.”
Proje Hedefleri
Geleneksel mimarinin karmaşıklığından kurtulmak
Kolay yönetilebilen ve kesintisiz bir altyapı oluşturmak
Performansta hissedilir bir şekilde artış
Ölçeklenebilirlik ve en üst düzeyde verimlilik
Zaman tasarrufu ve maliyet avantajı sağlamak
Yeşil enerjiye geçiş yapmak
Proje kazanımları
Performanslı, verimli, yönetimi kolay ve ölçeklenebilir bir altyapıya geçildi
Yüksek iş sürekliliği ve kesintisiz hizmet anlayışına kavuşuldu
Donanım karmaşasından kurtularak yönetilebilir tek cihaz mimarisine geçiş yapıldı
Enerji ve soğutma verimliliği elde edildi
Sayılarla proje kazanımları
Veri kapasitesinde yüzde 87,2 oranında tasarruf sağlandı
Geleneksel yöntemler ile 1 saat olan yedekleme süresi, 1 dakikanın altında bir süre içinde yedeklenebilir ve yedekten geri dönülebilir noktaya geldi
Öncesinde saatler süren kurumsal raporlama (özellikle maliyetlendirme işlemleri) süreleri birkaç dakikaya indi
Yönetimsel efor anlamında net bir tasarruf sağlandı. 4 kabin dolusu sistemden Canlı sistem ve Yedek sistem ayrı iki kabinin yarısına sığdırılabilen basit ve anlaşılır bir sisteme geçildi
ERP ve CRM sistemlerinde gözle görünür bir performans artışı kaydedildi, kullanıcılar eskiden yaptıkları işleri çok daha kısa sürede yapabilir hale geldi
Son Yorumlar