Her platformda, tüm sağlık sektörünü içine alan yazılımlar ve uygulamalarla sağlık bilişiminin her katmanında hizmet veren Ordinatrum Bilişim Teknolojileri gerçekleştirdiği başarı hikâyelerine bir yenisini daha ekledi. Önemli iş ortakları ile sektör özel bilgi ve tecrübelerini profesyonel çözümlerle sunan Ordinatrum Bilişim Teknolojileri son başarı hikâyesini Mersin Şehir Hastanesi kapsamında gerçekleştirdi. İş zekâsı alanının en önemli oyuncularının başında gelen Qlik ile Qlik platformu üzerinde geliştirilen iş zekâsı ve karar destek yazılımı “HOBİ” Hastane İş Zekâsı çözümü bu yatırımda önemli rol oynuyor. Mersin Şehir Hastanesi’nin tüm süreçlerinin operasyonel olarak değerlendirilmesi, tıbbi, idari ve mali süreçlerinin analiz edilmesi ve raporlanması gibi başlıca yönetsel fonksiyonları yerine getiren yeni çözümü “HOBİ” Hastane İş Zekâsı çözümü ile sektöre önemli bir proje kazandıran Ordinatrum Bilişim Teknolojileri, sağlık alanındaki tecrübesini sektör bileşenleri ile paylaşmaya devam ediyor. Tıp Bilişimi alanında on yılı aşkın süredir edindiği deneyimi gelişen teknoloji ve dünya standartları çerçevesinde çözümlere dönüştüren Ordinatrum Bilişim Teknolojileri, önemli iş ortağı Qlik ile daha da ilerilere taşımayı hedefliyor…
Mersin Şehir Hastanesinde gerçekleştirdiğiniz proje ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Öncelikle Innova Bilişim Teknolojileri gibi bir sektör liderinin yönettiği bu projede İş zekası çözümü olarak Ordinatrumu seçmesinden ve Türkiye’nin ilk şehir hastanesi olan bu projede yer almaktan büyük gurur duyduğumu belirtmek isterim. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.
Ordinatrum Bilişim Teknolojileri olarak; sağlık bilişiminde iş zekâsı ve karar destek sistemleri yazılımları ile yaklaşık 5 yıldır pek çok kamu hastanemizde hizmet vermekteyiz.
Ancak bildiğiniz gibi Kamu-özel ortaklığı şeklinde gerçekleştirilmekte olan şehir hastaneleri konsepti, sağlık bilişimi açısından ve sağlık hizmetlerinin sunumu açısından bambaşka bir vizyona ülkemizi taşımakta, dünyaya da örnek olmaktadır.
Qlik platformu üzerinde geliştirdiğimiz iş zekâsı ve karar destek yazılımımız olan “HOBİ”; Mersin Şehir hastanesinin tüm süreçlerinin operasyonel olarak değerlendirilmesi, tıbbi, idari ve mali süreçlerinin analiz edilmesi ve raporlanması gibi başlıca yönetsel tüm fonksiyonları yerine getirmektedir. Bunun yanı sıra 400’ den fazla farklı disiplinlerdeki analizleri ile Mersin Şehir hastanesindeki tüm paydaşlara ve yönetim katmanlarına da ihtiyaçları olan analiz ve raporlamaları sunmaktadır. Entegratörümüz İnnova Bilişim Teknolojileri ve Qlik’in sektörü ileriye götürecek sağlık alanındaki bu büyük hamlede bizleri kendi eko sistemlerinde görmesi bize büyük bir katkı sağlamıştır.
Qlik’le çalışmak size ve yazılımınıza ne gibi katkılar sağladı?
Mersin Şehir Hastanesi ve diğer tüm şehir hastaneleri için özellikle belirtmemiz gereken husus artık sağlıkta daha kurumsal daha bilimsel bir yönetim vizyonunu Bakanlığımızın ülkemize kazandırmasıdır. Bu büyük sağlık kampüslerini oluşturan tüm enstrümanlar, yapılar, paydaşlar, organizasyonlar, hizmet sağlayıcıları tek bir platform olarak algılanırsa ve bu organizasyon kendi içinde birlikte hareket edebilme yeteneğini kazanırsa ancak başarıya ulaşabilecektir.
Biz Ordinatrum Bilişim Hizmetleri olarak, Qlik’in teknolojik alt yapısını ve yeteneklerini Mersin Şehir Hastanesi projesi içinde başarmaya çalıştık. Kullanıcıların istedikleri veriye istedikleri zaman erişebilmesi, süreçlerin birbirleri ile karşılıklı değerlendirilmesi, büyük veri üzerinde analizlere en hızlı şekilde ulaşılabilmesi, tetkik ve tedavi süreçlerinin yönetimi bu projede çok önemliydi. Bize sunulan imkânlarla Ordinatrum Bilişim Teknolojileri olarak çok çalışarak başarıya ulaştığımızı düşünüyorum.
İş zekâsı ve Karar destek çözümleri, PPP yapısında nasıl bir yere sahip?
Günümüzde bilişim çözümleri sistemleri kullanıcılarından birçok veri toplamaktadır. Çeşitli veri kaynaklarından elde edilen bilgilerin kullanılmasıyla yöneticilerin doğru analizlere ulaşmasını sağlamak ve tutarlı kararlar verilmesine olanak vermek gerekiyor. PPP Projeleri de yeni, büyük ve birbiri ile entegre birçok sistemden oluşmaktadır. Bu karmaşık yapıları yönetmek için de toplanan bu verilerin iş zekâsı ve karar destek sistemleri ile raporlanması büyük önem arz etmektedir. Böylesine büyük projelerde birbirine uyumlu ve entegre çalışmak zorunda olan ekipler için iletişim, birlikte çalışılabilirlik ve sorumluluk bilinci bu proje paydaşları ve bizim için çok önemlidir.
Neden bir şehir hastanelerinde iş zekâsı aracına ihtiyaç duyuldu? İş zekâsı çözümleriyle ilgili beklentileriniz neler?
Bugün sağlık verileri üzerinden hem toplum sağlığı hem de sağlık yönetim modelleri için stratejiler geliştirmek mümkün. Hastanelerimize sunulan kurumsal iş zekâsı çözümlerinin yanında, operasyonel olarak da iş zekâsı çözümleri ile daha etkin yönetilmesi sağlanıyor. Dolayısıyla iş zekâsı ve karar destek sistemlerinin yöneticilere kolaylık sağlamasının yanında topluma daha iyi bir sağlık hizmet götürmeye yönelik destekleyici sistemler olduğunu düşünüyoruz.
#Mersin, #hastane, #ordinatrum, #bilişim, #teknoloji
Son Yorumlar