Microsoft, yeni Windows 10 işletim sisteminin kurumlara yönelik avantajlarını ve kullanıcılarla ortak geliştirme programını öne çıkaran ilk tanıtımını gerçekleştirdi.
Microsoft, Windows 10 işletim sisteminin ön tanıtımını 30 Eylül’de gerçekleştirdi. Wwindows 10 kurumsal kullanıcılara yönelik, yenilenen kullanıcı deneyimi, gelişmiş güvenlik ve yönetim özellikleri ile dikkat çekiyor. Microsoft, yeni Windows 10’in PC’lere özel teknik ön izleme (Technical Preview) sürümünün test, değerlendirme ve geri bildirim amacıyla kullanıcılarla paylaşacağını açıkladı.
Microsoft, ayrıca Windows 10 ile birlikte Windows Insider Program (WIP) adını verdiği yeni programın duyurusunu gerçekleştirdi. Programa kaydolanlar, bugüne kadar kullanıcılarla ortak hayata geçirilmiş en geniş işletim sistemi geliştirme platformuna katılma fırsatını yakalayacak. Böylece, teknik uzmanlar Windows işletim sisteminin geleceğini şekillendirmek üzere Microsoft ile birlikte çalışma fırsatını yakalayacak. Programa katılanlar Windows 10 teknik ön izleme sürümünü indirebilecek, geliştirme süresince yayınlanan güncellemeleri takip edebilecek ve bunlar hakkında geri bildirim yapabilecek.
Microsoft Windows ve Cihazlar İş Grubu Yöneticisi Kadir Şener, “Yepyeni bir Windows neslinin ilk habercisi olan Windows 10, çalışma, eğlence ve çevrimiçi deneyim adına yenilikçi yaklaşımlar ortaya koyacak” dedi. Windows 10 işletim sisteminin kurumların ihtiyacına en uygun işletim sistemi olarak planlandığının altını çizen Şener, “Windows 10’u önümüzdeki aylarda adım adım hazır hale getirirken müşterilerimizden gelen geri bildirimler en büyük yol göstericimiz olacak” diye konuştu.
Her Cihazda Aynı Deneyim
Windows 10 Xbox’tan PC’lere, akıllı telefonlardan tabletlere kadar tüketicilerin kullandığı tüm cihazlarda alışıldık, uyumlu ve sürekli bir deneyim ortaya koyacak. Böylece amaç ister çalışma olsun ister oyun veya eğlence, tüketiciler farklı platformlara uyum sağlamak için vakit harcamak zorunda kalmayacak.
Windows 10, nesnelerin interneti (Internet of Things) odaklı cihazlardan kurumsal veri merkezlerine kadar görülmemiş ölçüde geniş bir donanım portföyüne destek verecek şekilde tasarlandı. Microsoft ayrıca Windows 10 ile Windows geliştirme platformunu ve mağazaları da ortak hale getirdi. Tüketiciler artık Windows uygulamalarını ortak bir mağaza üzerinden keşfedebilecek, satın alabilecek ve güncelleyebilecek. PC’lerden akıllı telefonlara kadar farklı cihazları bir arada kapsayan ortak uygulama platformu sayesinde, geliştiriciler oyunlardan kurumsal uygulamalara kadar geliştirdikleri uygulamaları tüm cihazlara kolayca uyum sağlar hale getirebilecek.
Yeni Nesil İşletmelerin İhtiyaçları İçin Tasarlandı
Windows 10 ile gelen temel özellikler, kurumların güvenlik ve yönetim odaklı ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirildi. Kurumsal güvenliğin güçlendirilmesine dair yetenekler kurgulanırken, korumayı artırmanın yanı sıra karmaşıklığı azaltmak ön planda tutuldu. Kullanıcı kimlik yönetim sistemleri oltalama ve benzer yöntemlerle gerçekleştirilen kimlik hırsızlığını zorlaştırmak üzere yeniden tasarlandı. Uygulama ve dosya seviyesinde koruma sağlayan gelişmiş veri kaybı önleme sistemiyle, verinin kullanıcının herhangi bir müdahalesine gerek kalmadan gittiği her noktada takip edilmesi sağlandı.
Windows 10, yönetimin kolaylaştırılması ve maliyetin azaltılması konusunda da önemli yeniliklerle geliyor. Basitleştirilmiş güvenli kurulum sayesinde yerinde kurulum ve güncellemeler, zamana ihtiyaç duyan silme ve yeniden yükleme süreçlerine gerek kalmadan gerçekleştirilebilecek. Esnek kurulum ve güncellemeyle şirketler iş birimlerinin ihtiyacına uygun kurulumları çok daha esnek ve hızlı olarak kurgulayabilecek. Ayrıca kurumlara özgü Windows Mağazası deneyimi, kurumların ihtiyaç duyduğu çoklu lisanslama, esnek dağıtım ve lisanların yeniden kullanımı gibi kullanımlara izin verecek.
İlk Bakışta Yeni Windows 10
Tanıtılan ilk ön izleme sürümüyle öncelikli olarak PC deneyimine odaklanan ve önümüzdeki aylarda kullanıcıların geri bildirimleri doğrultusunda sürekli gelişecek olan Windows 10 sürümünün ilk bakışta dikkat çeken diğer özellikleri şöyle sıralanıyor:
•Genişletilmiş Başlat Menüsü: Bildiğiniz Başlat menüsü, yeni sürümde en sık kullanılan dosya ve fonksiyonları öne çıkaran ve kullanıcıya çok daha fazla özelleştirme olanağı sunan yeni haliyle geri dönecek.
•Pencereli Uygulamalar: Windows Mağazası üzerinden edindiğiniz uygulamalar artık masaüstü uygulamalarına benzer bir pencere içinde açılacak. Bu pencereleri yeniden boyutlandırabilecek, taşıyabilecek, üzerinde yer alan uygulama çubuğu üzerinden tek tıkla minimize edebilecek veya kapatabileceksiniz.
•Geliştirilmiş Uygulama Tutturma: Uygulama tutturma (snap) özelliğindeki yenilikler sayesinde aynı ekranda birden fazla uygulamayla çok daha kolay çalışabileceksiniz. Yeni dörtlü snap konfigürasyonu sayesinde aynı anda ekrana dört uygulama yerleştirmeniz mümkün. Windows 10, ayrıca çalışan diğer uygulamaların ekranda kalan boşluklara nasıl yerleştirilebileceği konusunda tavsiyelerde bulunacak.
•Yeni Görev Görüntüleme Fonksiyonu: Bu buton sayesinde çalışan tüm uygulamalarınızı bir arada görebilecek, tek tıkla dilediğinizi ön plana alabilecek ve farklı masaüstü görüntüleri arasında geçiş yapabileceksiniz.
•Sanal Masaüstü: Birçok uygulamayı ve dosyayı tek bir masaüstü üzerinde kalabalık bir şekilde görüntülemek yerine, iş veya eğlence odaklı farklı amaçlar ve projeler için özelleştirilmiş farklı masaüstü görünümleri tasarlayabileceksiniz.
Yeni Windows’un Gelişimine Siz de Katkıda Bulunun
Microsoft, Windows Insider Program (WIP) ile yeni Windows işletim sisteminin gelişiminde kullanıcılardan gelen geri bildirimlere verdiği önemin altını çizen yeni bir uygulama başlattı. Windows Insider Program’a katılanlar, Microsoft ile kuracakları çift yönlü diyalog sayesinde geliştirme süreci boyunca sağlayacakları geri bildirimlerle yeni Windows 10 sürümünün çağdaş ihtiyaçlara uyum için adım adım şekillenmesinde söz sahibi olabilecek. Geri bildirimler için Windows Feedback uygulamasını kullanarak önerilerde bulunmak veya Windows Technical Preview Forum’a katılarak Microsoft mühendisleriyle doğrudan etkileşim kurmak mümkün olacak.
Son Yorumlar