Microsoft’un 5-12 yaş aralığındaki çocuklara kod okuryazarlığı bilinci kazandırmak amacıyla hayata geçirdiği ve küresel Hour of Code etkinliğinin uzantısı olan Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor ülke çapında büyük bir katılım ile sona erdi.
Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor adı ile 8-13 Aralık tarihlerinde gerçekleşen proje ile Türkiye’de 1 haftada 5 bin çocuğa ulaşıldı. Microsoft’un üniversite öğrencisi temsilcilerinin birleşip, gönüllü destek verdiği proje ile 1 yıl içinde on binlerce çocuğa kod okur yazarlığı ve bilişimle üretme bilinci kazandırılması hedefleniyor.
Microsoft Türkiye, geleceğimizi bugünden ele almak adına önemli bir adım atarak 5-12 yaş aralığındaki çocuklara kod okuryazarlığı bilinci kazandıran Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor etkinliğini 8-13 Aralık tarihlerinde Türkiye genelinde hayata geçirdi. Etkinlik genelinde Microsoft’un üniversite öğrencisi temsilcileri bir hafta boyunca Türkiye’nin çeşitli illerindeki okullarda 1’er saatlik eğitimler düzenleyerek, TouchDevelop ve Kodu platformları aracılığıyla çocuklara basit ve eğlenceli programlarla ilk eğitimlerini verdiler.
1 Haftada 5 Bin Çocuk Kod Yazdı
Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor eğitimleri Elazığ, Kayseri, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Muğla, Amasya, Kütahya, Siirt, Sakarya, Burdur, Erzurum, Tokat ve Şanlıurfa’nın da aralarında olduğu 35’ten fazla ilde, yüzlerde okulda gerçekleştirildi. Bu eğitimlere ek olarak Microsoft Türkiye İstanbul ve Ankara ofisleri de kapılarını 13 Aralık 2014, Cumartesi günü kod yazmayı öğrenmek isteyen Minik Parmaklara açtı. 400’den fazla çocuk velileri ile birlikte Microsoft’un İstanbul ve Ankara ofislerine gelerek 1’er saatte kendi isimlerini verdikleri oyunlar yazdılar. Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor etkinlikleri kapsamında 50 üniversitede gönüllü olarak çalışan Microsoft Student Partner’lar, bir hafta boyunca Türkiye’nin çeşitli illerinde 5 bin çocuğa ulaşarak ilk kodlarını yazdırdılar.
Eğitimler Açık Akademi Üzerinden Devam Edecek
Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor eğitimlerine fiziksel olarak katılamayanlar ya da eğitimlerine devam etmek isteyenler, Kodu ve TechDevelop eğitimlerini www.acikakademi.com web sitesinden Türkçe olarak alabilecekler.
Hour of Code etkinliklerinin dünya genelinde çok büyük bir yaygınlığa ulaştığına dikkat çeken Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç, “Günümüzdeki mevcut işlerin yüzde 50’den fazlası bir seviyeye kadar teknolojik yetenek gerektiriyor. Uzmanlara göre bu önümüzdeki 10 yılda yüzde 77’ye çıkacak. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanında eğitim gören kızlar diğer disiplinlere göre yüzde 33 daha fazla kazanıyor. Teknolojinin getirdiği potansiyelden yararlanabilmek için teknolojinin dilinden anlayan gençlere ihtiyacımız var. Bugün teknoloji hayatımızı uçtan uca sarıyor, biyolojiden, sosyal bilimlere her alanda karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla yazılım eğitiminini de en az matematik, fizik ve sosyal bilimler kadar çocukların gelişiminde önemli olduğuna inanıyoruz. Kod yazmayı öğrenmek, analitik düşüncenin yanı sıra çocukların neden sonuç ilişkisi hakkında da bilinçlenmesine yardımcı oluyır. Teknolojiyi doğru kullananların yarının liderleri olacağı bu yeni dünya düzeninde Hour of Code/Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor ile ilk kıvılcımı yaktığımıza inanıyorum. Türkiye’de de bu akımı çok daha geniş kitlelere yaymak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
Son Yorumlar