Vodafone Türkiye, dijital dönüşüm hareketi kapsamında eğitimde mobil teknolojinin farkını kanıtladı. Kadir Has Üniversitesi ve Vodafone işbirliğiyle Türkiye’de ilk kez başlatılan Mobil Ders uygulaması 1. yılını başarı oranında artış sağlayarak tamamladı.
Türkiye’de “Dijital Dönüşüm Hareketi”ni başlatan Vodafone, eğitim alanındaki yatırımlarının sonuçlarını almaya başladı. Kadir Has Üniversitesi ve Vodafone’un işbirliğiyle Türkiye’de ilk kez 2013-2014 öğretim yılında hayata geçirilen ve geleneksel ders ortamını tablete taşıyarak eğitimde zaman-mekan sınırlarını ortadan kaldıran Mobil Ders uygulaması 1. yılını tamamladı. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Pınar Kalay ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat, uygulamanın ilk yıl sonuçlarını düzenlenen törende açıkladı.
Mobil Ders uygulamasıyla başarı oranında artış…
Mobil Ders uygulaması sürecine paralel olarak derse katılan 23 öğrencinin, tablet üzerinden elde edilen verileri ve yıl boyunca düzenlenen anketleri derleyerek yaptıkları araştırmanın sonuçlarına göre, tabletli eğitimdeki genel başarı oranı, yüzde 65’ten yüzde 71’e çıkarak 6 puanlık artış gösterdi. Öğrencilerin derse ayırdıkları zaman haftada 4 saatten 5 saatin üzerine çıkarken, ödev ve benzeri sorumluluklara geri dönüş oranı da yüzde 50’den yüzde 85 seviyesine çıktı. Geçen yıl dersin sosyal medya sayfasında mobil cihazlardan yapılan paylaşım oranı yüzde 17 iken, Vodafone tablet üzerinden yapılan mobil dersle bu oran yüzde 80’e çıktı ve dersle ilgili yapılan toplam paylaşım sayısı da öğrenci başına yüzde 65 arttı. Öğrencinin ve öğretmenin dersle ilgili birbirlerine ilettikleri taleplerine reaksiyon süresi, klasik sınıf eğitiminde 1 hafta iken, mobil dersle 3 saate indi. Yapılan anketlerde, öğrencilerin yüzde 87si, derse erişimin 3G üzerinden olmasının katılımlarını olumlu etkilediğini ve arttırdığını belirtti.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Pınar Kalay, konuyla ilgili şöyle konuştu:
“Mobil teknolojinin toplumda oluşturduğu olumlu etkilerden biri de eğitim. Mobil Ders projemizle teknolojimizi eğitimin hizmetine verip, Vodafone’un küresel bilgi birikimini arkamıza alarak, çok önem verdiğimiz ve stratejilerimizden biri olarak konumlandırdığımız ‘dijitalleşme’nin eğitim ve gelişim alanındaki avantajlarını öğrencilerimizle ve akademisyenlerle buluşturarak önemli gelişmeler kaydetmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye’de bir ilk olan Mobil Ders projesiyle ülkemizin dijitalleşme yolundaki hedefine daha da yaklaştık. Vodafone Türkiye olarak, 3G destekli akıllı teknolojileri eğitim alanına entegre ederek, öğrenim sürecini sınıf ile sınırlı bir hizmet olmaktan çıkardık ve öğrencilerin ders içeriklerine istedikleri zaman ulaşmalarını mümkün kılarak, Türkiye’de kesintisiz eğitim adına önemli bir adım attık. Araştırma sonucunda öğrencilerin yüzde 87’sinin 3G’nin derste katılımını artırdığını, hatta yüzde 70’inin de 3G olmasaydı derse katılım süreçlerinin olumsuz etkileneceğini belirtmesi, eğitim sürecinde öğrencinin mobil teknolojilerle desteklenmesinin önemini ortaya koyuyor. Aynı zamanda araştırmaya göre kağıt kullanımındaki dikkat çekici düşüşün Vodafone Smart Tab tabletler sayesinde gerçekleşmesi doğal kaynakların tüketimine olan hassasiyetimiz doğrultusunda son derece memnuniyet verici.”
Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat, araştırma sonuçlarıyla ilgili şu şekilde konuştu: “Mobil Ders uygulamasının en önemli avantajı öğrenci-öğretmen etkileşimidir. Geçen yıl öğrencilerle Facebook üzerinde tasarladığımız online ortamdaki içerik üretimi ve etkileşim, Mobil Ders uygulamasıyla, Vodafone 3G ağı sayesinde, öğrenci başına %64 oranında arttı. Ayrıca öğrenci-öğretmen arasındaki herhangi bir soru, görüş ya da yoruma yanıt dönme süresi, geçen yıl online araçlarla ortalama 1 gün iken, Mobil Ders uygulamasının notifikasyonları sayesinde 3 saate kadar inmiş durumda. Dersin işleyişini de tabletli uygulama sayesinde mobilize ettik. Öğrencilerin dersle ilgili ödev, proje, sınavını tablet üzerinden yapmaya çabuk uyum sağladığını ve bu sorumlulukların yerine getirilmesinde geçen yılki online destekli derse göre yüzde 25 oranında artış olduğunu gözlemledik.”
Toplantıya video mesajıyla katılan Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ise şöyle konuştu: “Mobil Ders, Kadir Has Üniversitesi’nin yeni nesil üniversite hedefi doğrultusunda attığı somut adımlardan biridir. Bu projeyi, tablet ve mobil uygulama boyutlarının yanı sıra öğretmen-öğrenci ve içerik boyutunu da eklemleyen bir toplam olarak düşünüyoruz. Bu yıl başladığımız yenilikçi eğitim hamlesini, araştırmada elde edilen bulguları da göz önüne alarak, önümüzdeki yıl ve yıllarda daha ileri noktalara taşıyacağız.”
Son Yorumlar