Veri saklamak, bilgi ve verileri depolamak ve arşivlemek on yıllar öncesinde de, yüzyıl öncesinde de insanların, şirketlerin ve kurumların en büyük problemlerinden biri olagelmiştir. Geçmiş zamanlarda dönem dönem depolama ve arşivleme sistemini ciddi ölçüde yapan medeniyetler de var. O zamanlardan bu zamanlara gelindiğinde ise depolama ve saklama ihtiyacının gün be gün arttığını ve daha stratejik duruma geldiğini görebiliyoruz. IT Network dergisi olarak dünden bugüne gelen veri merkezlerinin geçiş sürecini ve modern veri merkezlerinin son halini araştırmak üzere sektörün önemli oyuncuları ile oldukça faydalı söyleşiler gerçekleştirdik…
Bu depolama ve saklama ihtiyacının getirdiği riskler ve zorluklar, teknolojinin gelişmesiyle büyük ölçüde kolaylaştı ve şirketlerin üzerinde olan büyük bir yükü de hafifletmiş oldu. Artık odalar dolusu kâğıtlara kayıtlı veriler, dijital ortamlara taşınmaya başlandı. Tabi bu dönem daha henüz neyin ne olduğunun tam olarak anlaşılamadığı ve çok kabaca yapıldığı dönemlerdi. O zamanlar veri depolama hizmetleri zaten bit ve byte değerleriyle ölçülebiliyordu. Bu bahsettiğimiz dönem fazla değil on yıllar öncesinin dönemi. Veri Merkezleriyle ile ilgili son zamanlarda daha önceki 20 yılda olmadığı kadar çok gelişme yaşandı. İş sürekliliği, işgücü verimliliği, enerji verimliliği konularında yeni çözümler, teknolojiler bulundu, geliştirildi, uygulanıyor ve geliştirilmeye devam ediyor. Günümüzde veri merkezleri için özellikle “İş sürekliliği” ve “Enerji verimliliği” konuları çok kritik önem taşıyor. Bunların dışında veri merkezinden hizmet alan kurumların bilgi güvenliğini sağlamak fazlaca önem taşımaktadır. Şirketlerin her yerden verilerine ve uygulamalarına güvenli bir şekilde erişebiliyor olmasının önemi çok büyük. Bu dataların nerede barındırılacağı, nasıl korunacağı, nasıl yönetileceği ve nasıl bütünlüğü bozulmadan erişilebilir halde tutulacağı çok önemli. Bütün bu iş ve işlemlerin mümkün olan en az enerji ile yapılması da bir diğer önemli husus.
Gelişen teknolojiler veri artışı sağlıyor…
Bu konuda teknolojinin imkânları ve şirketlere sağladığı avantajlar arttıkça, bu sistem artık profesyonel veri depolama merkezlerinin oluşmasına sebep oldu. Şirketler profesyonel ortamlarda ve sistemlerle bu hizmeti vermeye başladılar. Tabi günümüzde artık bit ve byte’lar yerini tera ve peta byte’lara bırakmış durumda. Veri artışının haricinde, şirket web sayfaları da artık eskisi gibi sadece yazıdan ibaret olmayan, ciddi boyutlarda veri yayını yapan sayfalar haline geldi. Bütün bu sebepler bu büyük sektörün ortaya çıkmasına sebep oldu. Profesyonel anlamda veri depolama hizmeti veren şirketler ilk zamanlarda verileri tek bir makina üzerinde disk ayrımı yapmadan yönetebiliyorlardı. Verilerin artması ve standartların belirli seviyelere gelmesi sebebiyle artık şirketler diskleri ayırmak zorunda kaldılar. Hatta şirketlerin isteği üzerine depolanan verilerin kategorisine göre ayrı ayrı disk verme durumunda kalındı. Şimdi gelinen nokta ise; şirketler verileri için ayrı bir disk mantığıyla değil ayrı bir donanımla yani ayrı bir bilgisayarla korunmasını istemekteler. Çünkü artık verilerin boyutları çok ciddi rakamlara ulaşmış durumda. Verilerin boyutlarının sınırları çizilemez hale geldi. Zamanında bu kadar büyük bir diski nasıl doldurabiliriz derken, şimdilerde birisi dolmadan diğer diski alma durumlarına geldik. Geldiğimiz noktada artık şirketler büyük anlamda veri depolayabilmek için bazı standartları korumak durumundalar. İsterseniz kısaca bunlardan biraz bahsedelim:
* Öncelikle dikkat edilmesi gereken şey ise disk alanlarının yönetimini ve paylaşımını sağlayabilmek için gerekli olan sürenin kısaltılması.
* Verilerinizin saklandığı ve varsa kullandığınız ciddi uygulamaların çalıştığı sistemlerin arıza riskinin minumuma indirildiğinden emin olunması. Bununla ilgili kontrollerin sık aralarla yapılarak testlere tabi tutulması.
* Veri depolama veya bu depolanan verilerin geri dönüşünde sistemin hızının yeterli olması. Bu olmadığı takdirde, işlemlerinizde zaman kaybı size çok pahalıya mal olabilir. Her zaman bu konuda hassas davranılması gerekmektedir. Önemli olan istediğiniz anda, istediğiniz sürede verileri yükleyebilmeniz ve sisteminize taşıyıp kullanılabilir hale getirebilmeniz.
* Veri depolama hizmeti veren şirketlerin ve sistemlerinin de güvenli olması ve sizin verilerinizin başka şahıs ve kurumların eline geçmemesi ve çeşitli virüs vb. zararlı unsurlardan korunması da dikkat edilecek önemli hususlardandır.
Sunulan hizmet kalite standartlarında olmalı…
Modern Veri Merkezleri mutlaka, ISO 9001 Kalite Yönetimi Sistemi, ISO 20000 BT Hizmet Yönetim Sistemi ve ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ile dünya standartlarında denetlenebilir ve ölçümlenebilir bir hizmet ortamı sunmalı. Modern Veri Merkezi Uluslararası Tier III standartlarına uyumlu olarak tasarlanmış olmalı. Veri merkezi altyapısında ve bu altyapı üzerinde yer alan uygulamaların bakım ve yönetiminde mühendislik uzmanlığı ve çözüm odaklı yaklaşımları müşterilerin aldığı hizmetlerin 7 gün 24 saat boyunca kesintisiz, performanslı ve güvenli bir şekilde çalışmasının garanti altına alınmış olması çok önemli. Konunun uzmanları modern bir veri merkezinin sadece bir veri ambarı olmaması, verinin analiz edilerek anlamlandırılabildiği, sınıflandırılabildiği ve kurumun ürettiği verileri kuruma değer katacak şekilde işleyebilmesi gerektiğine vurgu yapıyorlar. Günümüzün yıldız konularından birisinin mobilite olması modern veri merkezlerinin bu noktada müşterilerine sundukları hizmetleri de sahaya yansıtmalarına neden oluyor. Mobil cihazların operasyonel olarak saha kullanımına imkân tanıması, şirketlere işlerini sahaya yayma kolaylığı sunduğu için, mobil hayattaki bu değişim verinin daha da artmasına neden oluyor. Bu artan veriyi yönetmek için hem raporlama hem de barındırma anlamında çözümlerin merkezden değil de sahaya dağınık şekilde mobil olarak üretilip işlenmesinin önemli olduğunu söyleyen uzmanlar, bu bakımdan mobil uygulamaların veriyi üretirken aynı zamanda iş zekâsı çözümleriyle de bu veri yığınlarından anlamlı ve kurumsal hedeflere ulaşmayı kolaylaştıran faydalar çıkarılması gerektiğini belirtiyor. Modern veri merkezlerinde büyüyen iş yüküne gerektiği gibi hızlı ve doğru çözümü sunabilmek için sunulan özel bulut çözümleri önem kazanıyor. Bu nedenle özellikle veri merkezlerinde sunulan Iaas (Infrastructure as a Service) ön plana çıkıyor. Veri merkezleri bu çözüm kapsamında müşterilerine ihtiyaç duydukları anda ihtiyaçları kadar altyapı hizmeti sunabilirken, platform bağımsız sunucu sağlama hizmeti, sunucular üzerine atanmış işlemci, hafıza ve veri depolama alanlarında anlık kapasite artırımları, dönemsel kapasite artırımı/azaltımı gibi hizmetler sunuyorlar. Bugünün profesyonel iş hayatındaki rekabet ortamında hızın ne kadar önemli olduğunun bilincinde olan veri merkezi işletmeleri, geçmişte günler süren sunucu kurulumları mevcut profesyonel altyapı sayesinde saatler mertebesinde tamamlayarak müşterilerinin hizmetine sunmaktalar.
Modern Veri Merkezlerinin bileşenleri…
Uzmanlar modern veri merkezlerinin en önemli bileşenleri olarak elektrik ve mekanik altyapısında; enerji ve iklimlendirme sürekliliğini sağlayan sistemler; yedekli trafo, jeneratör, kesintisiz güç kaynakları ve soğutma sistemleri olarak belirtiyorlar. BT altyapısına baktığımızda ise bu bileşenleri şöyle açıklıyorlar; en önemli bileşenler her yıl katlanarak büyüyen verilerin işlenmesi ve güvenli bir şekilde saklanmasını sağlayan sunucular, veri depolama sistemleri ve güvenlik sistemleri. Yetkililer bunun yanı sıra sürekli artan veriyi aynı hızda hatta daha hızlı işleyebilmek ve bunu yaparken maliyetleri azaltabilmenin önemine de vurgu yapıyorlar. Veri depolama sistemlerinde katmanlı (tiering) saklama imkânı; sık kullanılan verileri performans disklerinde az kullanılan verileri kapasite disklerinde tutabilmeli hatta çok az kullanılan verileri optik medyalarda saklayabilmelidir. Veri artışlarını kontrol altında tutabilmek için tekilleştirme (Deduplication) ve sıkıştırmanın (Compression) oldukça önemli olduğunun altını çizen uzmanlar, güvenlik sistemleri konusunda ise veri merkezi içinde oluşabilecek her türlü tehdidin anında algılanabilmesi ve aksiyon alınabilmesine imkân verecek sistemlerin kullanıldığı veri merkezleri oluşturulması gerektiğinin önemine değiniyorlar.
Yazılım Tabanlı Veri Merkezleri…
Uzmanlar, Bulut bilişim, Büyük Veri ve sanallaştırma gibi BT sektörünün son yıllarına damgasını vuran teknolojilerin, veri merkezlerini de değişime ve dönüşüme zorladığını ve bulut bilişimin gereği olarak veri merkezlerinin sanallaştırılmasının önünün açıldığını belirtiriyorlar. Günümüzün hıza ve verimliliğe ihtiyaç duyan, veri yoğun yapısını karşılamak için BT altyapıları sürekli geliştirildiğini ve bu kapsamda önümüzdeki dönemde de bu gelişmelerin devam edeceğinin altını çizen uzmanlar, sektörde son dönemde yazılım tanımlı veri merkezlerinin (Software defined data center – SDDC) oluşması en önemli eğilimlerden biridir diye belirtiyorlar. BT’nin kullanıcıların ihtiyaç ve isteklerine cevap verebilmesi için; daha dinamik, genişleyebilir, yönetilebilir, az kaynakla daha çok işi sağlayabilen, hata oranı ve insan müdahalesinin en aza indirgendiği iş yapış modellerine ve teknolojilerine ihtiyacı var. İşte bu noktada Yazılım Tanımlı Veri Merkezi modelinin ön plana çıktığına değinen yetkililer, yazılım tanımlı veri merkezlerinde artık veri saklamanın temel elemanları olan ağ, güvenlik ve donanım tamamen sanallaştırılarak hizmet olarak sunuluyor. Bulut bilişimin gereği olarak hemen her altyapı aracının sanallaşması eğilimini gözlemliyoruz. Bu gelişmede ABD ve Avrupa başı çekerken, Türkiye’de de önemli adımlar atılmaya başlandı ve atılmaya devam ediliyor diye belirtiyor. Türkiye’de de yazılım tanımlı veri merkezlerinin hızla yol kat edeceğini öngören yetkililer, yazılım tanımlı işyeri, yazılıma dayalı ağ yapısı, depolama, veri merkezleri ve güvenlik konuları, 2015’te daha da öne çıkacağına değiniyorlar…
IT maliyetlerinizi optimum seviyede tutun…
Modern Veri Merkezlerini içinde yüzlerce ya da binlerce serverı barındıran, güçlü elektrik, iklimlendirme ve internet alt yapısına sahip server deposu olarak söylemek yanlış olmaz sanırım. Bu merkezler sunucular dışında pek çok özelliğe sahip olmalıdırlar. Bu özellikler:
* Yeteri kadar sunucuyu barındırabilecek büyüklükte olması…
* Sunucular yüzünden ısınan havayı soğutması için klimalar ve soğutma sistemlerinin yeterli seviyede olması…
* Sunucuların, dolayısıyla da web sitelerinin kesintisiz olarak çalışabilmesi için, elektrik kesintilerine karşı önlem olarak yeterli kapasitede Kesintisiz Güç Kaynakları ve Jeneratörlerinin olması…
* Olası bir yangına karşı yangın söndürücü tertibatının alınmış olması…
* Veri hırsızlığını önlemek için hem donanımsal hem de yazılımsal olarak çeşitli güvenlik sistemlerinin bulunması…
* Sunucuların veri akışını sağlayacağı geniş bant internet bağlantı hızlar
Son Yorumlar