QlikView User Conference Turkey etkinliği çerçevesinde QlikView EMEA Region Alliances Director’ü Mr. Bas Van der Horst ile bir araya geldik. Arkadaşımız Emre Yener’in sorularını cevaplandıran Mr. Bas Van der Horst Türkiye pazarının QlikView için çok önemli ve çekici bir pazar olduğunu belirtti. Teknolojik anlamda hızlı değişimlerin yaşandığı Türkiye’de olmalarının öneminin çok fazla olduğunu ve stratejik olarak global anlamda Türkiye’nin öneminin gelecekte daha da artacağını düşündüklerini ve bu amaç ışığında yatırımlarına devam edeceklerini belirtti.
EMEA bölgesi dâhilinde Türkiye’nin QlikView için önemini anlatır mısınız?
Bizim için Türkiye pazarı gerçekten çok ilgi çekici. QlikView olarak EMEA bölgesinde batı ve doğuda bulunan ülkelerin farklılıklarını bilmemiz gerekiyor. Bu alandaki kendini hızlı bir şekilde geliştiren Türkiye gerçektende dikkatimizi çekiyor. Stratejik olarak da global anlamda Türkiye’nin öneminin gelecekte çok daha fazla olacağını düşünüyoruz. Türkiye’ye gelen IT ve network şirketlerinin yaptıkları yatırımların meyvelerini çok iyi bir şekilde aldıklarını görmemiz bizim bu konudaki cesaretimizi arttırdı.
QlikView’ın diğer iş zekası yazılımlarından fark oluşturan ayrıntıları nelerdir?
QlikView’ın diğer yazılımlardan önemli farkları bulunuyor. Farklarımızdan biri de patentli bellek içi (In-Memory) teknolojisi ve Çağrımsal(Associative) veri tabanıdır. Çağrımsal veri tabanı sayesinde yüz milyonlarca kaydın olduğu büyük veri kümelerinde işiniz çok kolay. En karmaşık sorgularınızı bile saniyeler içinde sorgulayabiliyorsunuz. Bunun için saatler hatta günler ayırmanıza gerek kalmıyor.
QlikView’in sahip olduğu patentli Bellek İçi (In-Memory) teknolojisi ve Çağrımsal (Associative) veri tabanı hakkında bilgilendirir misiniz?
Sahip olduğumuz patentli teknolojimiz sayesinde yüz milyonlarca kaydın olduğu büyük veri kümelerinde bile en karmaşık sorgular saniyeler bazında sonuçlanabiliyor. Bu sistemimizin en önemli özelliklerindendir. Analiz yapılacak tüm verilerin hafızaya yüklenilmesine ve kullanıcıların sorgulama, raporlama, OLAP analizi ve dashboard uygulamaları için ihtiyaç duyduğu verilere direkt olarak hafızadan ulaşmasına izin veriyor. Bu sayede özellikle yoğun verilerin olduğu kurumlarda sorguların on binlerce kat daha hızlı çalışması mümkün.
BI Technology ile Türkiye’de gerçekleştirdiğiniz distribütörlük kapsamından ve bu bağlamdaki ortaklıktan beklentileriniz nelerdir?
Bizim BI Technology ile çok iyi bir ortaklığımız var ve biz BI Technology ile çalışmaktan çok mutluyuz. BI Technology oldukça deneyimli, bilgili, işlerine vakıf çalışanlara sahip bir firma. Müşterileri iyi tanıyorlar, pazarın ihtiyaçlarını biliyorlar ve çözümlerimizi nasıl sunacaklarını oldukça iyi planlıyorlar. Eğer müşterilerimiz memnun oluyorsa bizde BI Technology ile beraber o kadar memnun oluyoruz.
QlikView olarak “İş Zekası” alanında rakiplerinize oranla artılarınızdan ve işletim sisteminizden bahseder misiniz?
QlikView ve rakiplerini Google ve Yahoo’nun veya diğer arama motorlarının farkına benzetebiliriz. Google nasıl arama motorlarına basit ve kolay kullanımın yanı sıra performansta getirdiyse bizde Qlik olarak aynı şeyleri “İş Zekası” alanına getirdiğimizi düşünüyoruz. QlikView İş Zekası Platformu ile ETL, Anlık raporlama, OLAP ve dashboard arayüzleri için tek bir veri modelimiz varb. Bizim uygulamalarımız rapor merkezli değil veri merkezlidir ki, bu da daha hızlı çözüm sunmamızı sağlıyor. Kullanım kolaylığı ve görsel açıdan kolaylıklarını da belirtmeliyim. Sadece IT ya da ileri düzey kullanıcılar için değil herkes için analiz yapabilme olanağı sunuyoruz. Müşterilerimizin düşük maliyetlerle projelerini hızlı bir şekilde hayata geçirmelerini sağlıyoruz. Kullanıcılar kolay bir şekilde hem internetten hem de mobil cihazlar üzerinden de erişerek İşaretle ve Tıkla (Point&Qlik) yaklaşımıyla analizlerini gerçekleştirebilmektedir.
QlikView’in büyük veriler üzerinde de rakiplerine oranla daha hızlı çalışmasının nedenleri nelerdir?
Rakiplerimizde ilişkisel veritabanları üzerine atılan bir sorguda, veriler büyük ölçüde sabit disk üzerinde bulunduğu için bu verilerin hafızadan okunması çok ciddi bir zaman almakta ve performans problemi ortaya çıkmaktadır. Ayrıca ilişkisel veritabanlarında oluşturulan bir sorguda pratikte çok önemli bir sorunla daha karşılaşılmaktadır. Bir kullanıcı herhangi bir iş sorununa yanıt bulmak için oldukça performanslı bir sorgu oluşturmuş ve bu amaçla belli bir takım sütunları seçmiş olabilir. Bununla birlikte bu sorgu içinde olmayan bir sütunu daha sorgu içine çektiğinde, çok performanslı çalışan sorgu bir anda saatler seviyesine bile geliyor olabilir. Oysa QlikView’ın sunmuş olduğu Bellek-içi veritabanı yaklaşımında geliştirilmiş olan bir uygulamadaki herhangi bir sorgu süresi 3 saniye sürüyorsa, bu uygulamadaki tüm sorgular hemen hemen aynı sürede sonuçlanıyor olacaktır. Bu açıdan biz çok daha stabil ve performanslı bir sorgu süresi sunmaktayız.
Özellikle 64 bit donanım maliyetlerinin düşmesi QlikView’in son yıllarda ivmelenmesinde nasıl bir rol oynadı?
64 bit teknolojilerin gelişmesiyle birlikte sunucuların Memory’leri Terabyte’lar büyüklüğündeki verileri hafızaya alabilmeye izin verecek boyuta gelmiş durumda. Üstelik QlikView’ın özel sıkıştırma algoritması sayesinde verileri yüzde 80’lere varan oranlarda sıkıştırma yapabilmesi ve sabit disk üzerindeki sıkıştırılmış verileri tutarak çok büyük veri kümelerinde bile hızlı bir şekilde analiz yapılmasına ve acil müdahaleleri zamanında gerçekleştirebilmenizi sağlar.
İstanbul”da gerçekleştirdiğiniz “QlikView User Conference Turkey” etkinliğinden bahseder misiniz? Etkinlik çerçevesinde QlikView olarak beklentileriniz nelerdi?
Biz zamanında Türkiye marketine girmek istiyorduk ve girdik, bu pazarda iyi bir müşteri portföyü oluşturuyoruz. Çözümlerimiz sadece banka ya da sigorta firmaları gibi kısıtlı alanlara hitap etmiyor, herhangi bir segmentte de kullanılabiliyor. Bu yüzden biz herkesi potansiyel bir müşteri olarak görüyoruz ve QlikView ile nasıl başarılı olabileceklerini, nasıl maksimum fayda sağlayabileceklerini anlatıyoruz. Ve daha başarılı olabilmek için müşterilerimizi de çok dikkatli bir şekilde dinliyoruz. Ve çözümü rakiplerimiz gibi haftalarca aylarca süren bir çalışmadan sonra değil yalnızca birkaç gün içinde elde etmeye başlamalarını sağlıyoruz. QlikTech EMEA bölge yöneticilerinin katılımlarıyla “QlikView”in V10” lansmanın da gerçekleştirilen konferansta yer alacak yeni nesil iş zekası yenilikleri ve gelişmeleri neler oldu?
Geçen hafta çıkardığımız V10 versiyonumuz ile birçok yeniliğimiz mevcut. Türkiye’de bu versiyonu hemen kullanan sayılı ülkelerden. Bu versiyon ile dört temel gelişim mevcut. İlk olarak kolaylık; kullanılabilirlikte birçok kolaylığı bu versiyonda sağladık. Arama motorumuz oldukça basit ve hızlı bir şekilde doğru bilgiyi bulmamızı sağlıyor. İkinci olarak; büyümeye açık olmasıdır ve herhangi bir platforma istenilen verilerin aktarılabilmesidir. Herhangi bir platformdan verilerin alınması ve aktarılabilmesi mümkündür. Üçüncüsü ve dördüncüsü hızlı ve yönetilebilir olmalarıdır. Bu dört kategoride birçok gelişim mevcuttur.
Son Yorumlar