Vodafone Grubu, Nesnelerin İnterneti (IoT) alanında yapılan global yenilik ve yatırımların incelendiği geleneksel “IoT Barometer Report” araştırmasının dördüncüsünü yayımladı.
Circle Research tarafından 1.100’den fazla şirketle yapılan araştırmaya dahil edilen ülkeler arasında Türkiye de yer aldı.
Araştırmaya katılan şirketlerin %76’sı IoT teknolojilerinin gelecekteki başarıları açısından kritik önem taşıdığına dikkat çekerken, 2016 yılı da IoT’nin temel iş süreçlerinin bir parçası haline geldiği yıl olarak öne çıktı.
Dünya çapında 465 milyon bireyin ve 20 milyon işletmenin dijitalleşmesi için önemli yatırımlara imza atan Vodafone Grubu, Nesnelerin İnterneti (IoT) alanında yapılan global yenilik ve yatırımların incelendiği geleneksel “IoT Barometer Report”araştırmasının dördüncüsünü yayımladı. Circle Research tarafından Nisan ve Mayıs aylarında 1.100’e yakın şirketle yapılan araştırmaya dahil edilen ülkeler arasında Türkiye de yer aldı.
Araştırmaya katılan diğer ülkeler Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Almanya, Hindistan, İrlanda, İtalya, Japonya, Hollanda, Güney Afrika, Güney Kore, İspanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri olarak sıralandı.
“Vodafone IoT Barometer” araştırmasına katılan şirketlerin dörtte üçü, IoT’yi insanların iş ve özel yaşamlarını değiştirecek yeni bir sanayi devrimi olarak nitelendirdi. Araştırmaya katılan şirketlerin %76’sı, IoT teknolojilerinden yararlanmanın kurumlarının gelecekteki başarısı açısından kritik önem taşıdığına inandığını belirtirken, söz konusu şirketlerin neredeyse yarısı, önümüzdeki 2 yılda milyonlarca cihaz ve sürece bağlantılı şebeke zekâsını dahil etmeyi planladıklarını ifade etti. Raporda, 2016 yılının IoT teknolojilerinin temel iş süreçlerinin bir parçası haline geldiği yıl olacağı sonucuna varıldı.
Engin Aksoy: Nesnelerin İnterneti, beraberinde Gigabit Toplumu’nu getirecek
Nesnelerin İnterneti’nin iş dünyası için önemli fırsatları beraberinde getireceğine işaret eden Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, şunları söyledi:
“Nesnelerin İnterneti’nin gelişimiyle birlikte her sektörde geleneksel iş yapış şekil ve süreçleri kökten değişecek. Nesnelerin İnterneti, çok yakın bir gelecekte, hem bireyler, hem şirketler, hem de nesnelerin saniyede 1 Gigabit’lik yaygın genişbant bağlantı hızından faydalanabileceği ‘Gigabit Toplumu’nun da temelini oluşturacak. Gigabit Toplumu’na dönüşümün, adil ve sürdürülebilir eğitim, çalışma ve yaşam için büyük bir fırsat olduğuna inanıyoruz. Diğer yandan, Nesnelerin İnterneti tüm dünyada 10 yılda 19 trilyon dolarlık bir ekonomiye hayat verecek. Bağlantı ekonomisi, bu sürede dünyanın Gayri Safi Milli Hasılası’nı tam iki katına çıkarabilecek potansiyele sahip bulunuyor. Nesnelerin İnterneti’nin Türkiye’de de özel sektörde yaklaşık 170 milyar dolar, kamu sektöründe ise 23 milyar dolar değer yaratması bekleniyor. Kamu kuruluşları, sanayi, internet bağlantılı araçlar, sağlık hizmetleri ve tüketici ürünleri, Nesnelerin İnterneti yatırımlarında öncelikli alanlar olacak. Bu kapsamda, Vodafone Grubu’nun bu yıl dördüncüsünü yayımladığı ‘IoT Barometer’ raporunun, ulaştığı sonuçlar itibariyle Türk iş dünyasının da gelecek yatırımlarına yön verecek önemli bir çalışma olduğuna inanıyoruz.”
Şirketlerin %63’ünde Nesnelerin İnterneti yatırımının geri dönüşü yüksek oldu
“Vodafone IoT Barometer” raporuna göre, Nesnelerin İnterneti alanında yatırım yapan şirketlerin %89’u son 12 ayda bütçelerini yükseltti. Nesnelerin İnterneti teknolojilerine yatırım yapanların %63’ü bu yatırımdan ciddi biçimde geri dönüş sağladı. Geçen yılki raporda bu oran %59 olarak gerçekleşmişti. Diğer yandan, Nesnelerin İnterneti’ne yapılan yatırımlar ortalama BT bütçelerinin %24’ünü oluşturarak bulut bilişim ya da veri analizi yatırımları ile eşit seviyede gerçekleşti.
Şirketlerin %48’i Nesnelerin İnterneti’ni kurumsal dönüşüm için kullanıyor
Raporda ayrıca, Nesnelerin İnterneti teknolojilerinin gittikçe daha fazla sayıda şirkette temel iş aksiyonlarının merkezinde yer aldığı da belirtildi. Buna göre, araştırmaya katılan şirketlerin %48’i büyük ölçekli kurumsal dönüşüm için Nesnelerin İnterneti teknolojilerinden yararlanıyor. Bu oran, Asya Pasifik bölgesinde %61’i buluyor. Araştırmaya katılan tüketici elektroniği şirketlerinin %52’si Nesnelerin İnterneti teknolojilerini bağlantılı evlere yönelik yeni nesil uygulamaların temel bileşeni olarak kullanıyor. Yine, ankete katılan şirketlerin %46’sı önümüzdeki 2 yılda Nesnelerin İnterneti teknolojilerine dayalı yeni ürün ve servisler geliştirmeyi planladıklarını ifade etti.
Vodafone, Türkiye’nin ilk Nesnelerin İnterneti Platformu’nu kurdu
Vodafone, Makineler Arası İletişim (M2M) servislerinde oyunun kurallarını uygulama geliştirme, büyük veri analizi, raporlama ve uçtan uca hizmet anlayışıyla değiştirme hedefiyle Türkiye’de ilk kez uygulama geliştirme imkânı sunan “Nesnelerin İnterneti Platformu”nu hayata geçirdi. İçinde SIM kart bulunan veya SIM kart bulunmayıp WiFi, lisanssız radyo frekansı gibi farklı telsiz iletişim teknolojilerini destekleyen tüm cihazlar, Vodafone’un yeni platformunda hayat buluyor. Böylece, enerjiden otomotive, sağlıktan tarıma, finanstan perakendeye her sektörde bağlantılı servisleri herhangi bir altyapı yatırımına ihtiyaç duymadan hızla geliştirmek mümkün oluyor. Örneğin, SIM kartlarla bağlantılı hale gelen araçlar için geliştirilen Araç Takip Sistemi’ne ek olarak bakım, ilkyardım, bilgi ve eğlence gibi uygulamalar da bu platformda bir web portali tasarlar gibi kolayca geliştirilebiliyor. Geliştirilen M2M servisleri, Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü’nde güvenli bir şekilde saklanabiliyor.
#Vodafone, #VodafoneGrubu, #Nesnelerinİnterneti, #IoT, #globalyenilik, #IoTBarometerReport, #Araştırma, #EnginAksoy, #Manşet, #sonhaber
Son Yorumlar