Veri depolama ve yönetimi alanında dünyanın lider şirketlerinden NetApp, 2014’te hibrit bulut, flash, tümleşik ve entegre mimarilere yönelik BT çözümlerinin büyük bir patlama yapacağını açıkladı. NetApp, yeni yılda işletmelerin kurumsal depolama sistemlerini mobilden buluta kadar birçok yenilik ile buluşturacaklarının da müjdesini verdi.
12 binden fazla çalışanı ve dünya genelindeki 150 bölge ofisi ile hizmet veren dünyanın önde gelen veri depolama şirketlerinden NetApp, gerçekleştirdiği basın toplantısında bilişim teknolojilerinin günümüzde geldiği noktayı ve NetApp’ın 2014 projelerini basın mensuplarıyla birlikte değerlendirdi.
Türkiye’den iki ayrı Flash projesi müjdesi
Basın toplantısında konuşan NetApp Türkiye Genel Müdürü Behçet Yumrukçallı, dünya ve Türkiye pazarındaki gelişmeleri 2013-2014 çerçevesinde değerlendirirken NetApp’ın inovasyona dayalı ürün stratejilerinin temelinde yatan performans ve hız odaklı hibrit Flash ürün grubunun yeni üyelerini kısaca tanıttı. Kurumsal depolama sistemlerinde işletmelerin boyutuna ve farklı iş yüklerine göre ölçeklenebilen EF all-flash array’in ve E serisinin, yeni ve geliştirilmiş donanım platformları sayesinde, yeni dönemde şirketlerin operasyonel giderlerini en aza indirgeyeceklerini söyledi.
2014’ün BT trendlerinin hibrit bulut, flash ve entegre odaklı yapılar olacağının altını çizen Yumrukçallı, NetApp’ın bu doğrultuda geliştirdiği yenilikçi ürünlerin ve güncellemelerin müjdesini vererek sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni EF all-flash array Türkiye’de şimdiden iki farklı projede kullanılmaya başlandı bile. Bu büyük bir başarı. Yeni dönemde müşterilerimizin ve iş ortaklarımızın ihtiyaçlarına göre, kurumsal depolama sistemlerinde veri depolama, yedekleme, iş sürekliliği, felaket kurtarma, arşiv ve güvenlik alanında geliştirdiğimiz Flash – Clustered Data ONTAP ve E 2700 – (SMB) gibi en alt seviyeden en üst seviyeye kadar fark oluşturan çözümlerimizle 2014’te BT sektöründeki ayrıcalıklı konumumuzu sürdüreceğiz.”
Aynı zamanda yeni NetApp E-Serisi ürünlerinin, küçük ve orta ölçekli işletmelerin şubeleri ve uzak lokasyonlardaki ofisleri için yüksek performans ve kurumsal güvenilirlik sağladığına değinen Yumrukçallı, telekomünikasyondan finansa, kamu sektöründen otomotiv, perakende ve üretim sektörlerine kadar çok geniş bir yelpazede faaliyet gösteren yeni müşterilerine, 2014 boyunca veri depolamayı yeniden şekillendirecek çevik BT ve bulut altyapıları sunacaklarını söyledi.
“Önemli olan büyük veriyi depolamak değil, yönetmek”
“2020’lerde toplam dijital verinin 35 ZettaByte (35,000 exabyte) olması bekleniyor. IDC istatistiklerine göre, 2020’de ulaşılacak veri miktarı ise 2009’un 44 katı olacak. Dolayısıyla şirketler için büyük veri artık mutlaka gündemlerinde en ön sıraları alması gereken bir konu” diyerek geleceğin teknolojilerine giriş yapan Yumrukçallı, BT sektöründeki gelişmelere dair şunları söyledi: “Ciddi bir veri patlaması yaşanan günümüzde, artık önemli olan sadece veriyi depolamak değil, bunları akıllı bir biçimde yönetebilmek, veriyi erişilebilir, güvenli ve etkili kılmak. 2014, bu amaç doğrultusunda, tüketicilerin davranışlarını ve endüstriyel süreçleri yeni içgörüler ile besleyecek yeni büyük veri araçlarını da beraberinde getirecek. 2013’te altyapıları geliştirilen Bellek İçi işleme (In-Memory Computing), Kümelenmiş Depolama (Clustered Storage) ve Nesne Depolama (Object Storage) gibi teknolojiler, 2014’te Türkiye’de büyük veri yönetiminde bulut hizmeti kullanımını her geçen gün daha fazla artırmaya başlayacak.”
Yazılım Tanımlı Depolama (SDS) ile özgür veri
Her geçen gün Yazılım Tanımlı Veri Merkezi vizyonunun daha fazla benimsenmesiyle birlikte altyapı bileşenlerinin gelişiminin de şirketler için daha anlaşılır hale gelmeye başladığını söyleyen Yumrukçallı, yeni dönemde kural bazlı yazılımın geleneksel altyapı bileşenlerinin önüne geçeceğini belirtti. Yumrukçallı, ağ ve depolama denetim birimlerinin sanal sürümlerinin daha fazla yaygınlaşacağının altını çizdi ve en değerli sanal bileşenlerin mevcut fiziksel ağlar ve depolama sistemleriyle pürüzsüz bir şekilde entegre olabilen bileşenler olduğunu vurguladı ve şunları söyledi: “Sanal Makineler çalışan uygulamaların fiziksel sunucular arasındaki hareketine olanak sağlamışken, Depolama Sanal Makineleri de (Storage Virtual Machines) belirli bir fiziksel depolama alanından veriyi çıkararak onu özgürleştirecek. Bu da iş yüklerinin depolama kümeleri arasındaki hareketliliğini artıracak. Bu alanda rakiplerimize göre çok ileride olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim. 2004 yılında Data ONTAP işletim sistemimizin yeni versiyonunu lanse ettiğimizde, bırakın sanal depolama çözümlerini, daha ortada ciddi anlamda sanal sunucu çözümleri dahi yokken, biz kendi depolama sistemlerimizde kullandığımız fizksel kaynakları, sanal kaynaklara çevirerek kullanım kolaylığı sağlamış, verimliliği artırmıştık. Geçtiğimiz yıl lanse ettiğimiz Clustered ONTAP (kümelenmiş depolama) çözümleri ile bir adım ileriye giderek, tamamen Yazılım Tanımlı Depolama çözümlerini kurumsal müşterilerimize sunmaya başladık.”
Bulutta hibrit ve entegrasyon
Yeni dönemde kurumsal BT sistemlerinde Hibrit Bulut altyapılarının daha fazla önem kazanacağını ve farklı iş yükü ihtiyaçlarını karşılayacak esneklikte inşa edilen çözümlerin ön plana çıkacağını vurgulayan Yumrukçallı, “Şirketler öngörülebilir maliyetler, daha hızlı tedarik ve sonsuz bir boyut sunabilmek için genel bulut hizmetlerini entegre etmeye gittikçe daha fazla önem veriyor. Kurumlar riskleri minimize etmek adına da önceden tasarlanmış ve üreticiler tarafından onaylanmış, sunucusundan ağına, ağından depolamasına kadar uçtan uca entegre edilmiş çözümleri tercih etmeye başladı, bu noktada Cisco ile beraber geliştirdiğimiz Flexpod çözümü 2013 yılında alanında pazar lideri konumuna geldi” diyerek BT’nin en trend konu başlıklarından biri olan bulut teknolojilerinin 2014’teki gelişimine dair şunları söyledi ve şirketlere tavsiyelerde bulundu: “Şu anda, IDC’nin ‘Dünyanın bir numaralı depolama işletim sistemi’ olarak tanımladığı NetApp Data ONTAP® üzerine inşa edilmiş 300’den fazla bulut hizmeti bulunuyor ve 175’ten fazla bulut servis sağlayıcısı bundan faydalanıyor. Büyük Veri ve analizi rüzgarıyla birlikte bulut altyapılar da yoğunluğunu artıracağı için biz de NetApp olarak Paylaşımlı Veri Depolama teknolojilerinde devrim oluşturan yaklaşımları, özel ve genel bulut uygulamalarına yön veren Veri Merkezi dönüşümünde kullanacağız. Flash ve Paylaşılan Altyapılar/SDDC ile verimliliği, Bulut ve Tümleşik Veri Depolama çözümleri ile farklılaşmayı, Büyük Veri ve Mobilite çözümlerimiz ile de yenilikçiliği ön plana çıkaracağız. Artık şirket ile birlikte kesintisiz olarak büyüyebilen, esnek, ölçülebilir ve ölçeklenebilir bir teknoloji altyapısının temelleri bugünden atılmalı. Ürün, pazar ve yönetim stratejilerini bu öngörüler çerçevesinde gerçekleştiren şirketler rekabette bir adım öne geçecektir.”
Son Yorumlar