NetApp Türkiye Genel Müdürü Behçet Yumrukçallı’nın KAMU-BİB verimlilik toplantısının ilk gününde yaptığı “Yeni Çağda Verinin Yolculuğu ve Değişen CIO Öncelikleri” başlıklı sunumu, veri depolama ve yönetimi alanında geleceğin teknolojilerine ışık tuttu…
International Data Corporation (IDC) Türkiye işbirliğiyle 13-15 Ekim tarihleri arasında düzenlenen 16. Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Kamu Bilişim Merkezleri Yöneticileri Birliği (KAMU-BİB) Toplantısı’nın Diamond Sponsoru NetApp Türkiye, geleceğin veri depolama ve veri yönetimi teknolojileri doğrultusunda CIO’ların genişleyen iş tanımlarına dair öngörülerini ve kamu kurumlarına yönelik yol haritasını paylaştı… Bilişim yöneticileri ve tedarikçilerinin buluştuğu toplantı sonrasında düzenlenen basın toplantısında da söz alan Yumrukçallı, kamu kurumlarının da özel şirketler gibi, iş birimleri ile birlikte kesintisiz olarak büyüyebilen, esnek, ölçülebilir ve ölçeklenebilir bir teknoloji altyapısına doğru evrildiğini dile getirdi.
Şirketlerin “joker” elemanı CIO’lar olacak…
“Günümüzde bir değil, birden fazla inovasyonun yol açtığı, yeni yaklaşımların ve teknolojilerin tetiklediği, desteklediği büyük bir ‘Veri Yönetimi Devrimi’ yaşıyoruz” diyerek söze başlayan Yumrukçallı, konuşmasında Bilgi Sistemleri Yöneticileri olarak tanıdığımız CIO’ların zaman içinde değişen rollerini yeniden tanımladı ve CIO’ların genişleyen iş tanımlarına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu devrim, işin doğasını ve geleneksel iş yapma biçimlerini değiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda CIO’ların görev ve katkılarını da şimdi yeniden şekillendiriyor. Bazıları hala CIO’ları, bilgisayar setlerini, odalar dolusu sunucuyu, bağlantıyı sağlayan ağları ve çalıştırdıkları yazılımları yöneten kişiler olarak görüyor. Ancak, yüz yüze kaldığımız inovasyonlar tüm BT altyapısını ürüne dönüştürmeye başladı bile. Hatta satın alma fonksiyonunu ve hizmet araçlarını da… Bu nedenle her geçen gün daha fazla CIO, maksimum yatırım getirisi elde etmek için kendisini geleneksel BT’nin sınırları dışında yöneticilik yaparken bulacak, dijital fırsatları yakalamak ve değerin hasadını biçmek için daha fazla sorumluluk alacak. Aynı zamanda CDO (Dijital Teknolojilerden Sorumlu Yönetici – Chief Digital Officer), CDB (Bulut Teknolojilerinden Sorumlu Yönetici – Chief Cloud Broker) ve COO (Dışkaynak Kullanımından Sorumlu Yönetici – Chief Outsourcing Officer), İnovasyon Sorumlusu (Chief Innovation Officer) ve İçgörü Sorumlusu (Chief Insight Officer) gibi yeni pozisyonların görev tanımlarını da üstlenecek. Bu süreçte şirketler için dönüm noktası yaratacak olan yaklaşım ise, iş hedeflerini belirlerken ve gerçekleştirmeye çalışırken, BT’yi şirketlere göre düzenlemek değil, BT’nin ve yeni teknolojilerin şirketleri yönlendirmesine izin vermek olacak. CIO’lar artık her şeyin tümüyle dijital olduğu yeni işletmeler çağında hepimiz için rehberlik edebilir ve rekabet avantajı yaratacak farklı çözümler ile işimize değer katabilirler. Çünkü önümüzde, gelişmekte olan mobil, büyük veri, sosyal medya ve özellikle bulut teknolojilerinden faydalanmak için yapılması gereken sağlam BT yatırımları var. Ancak Gartner’a göre BT bütçelerinin yüzde 63’ü bugün mevcut BT altyapılarına ayrılırken, sadece yüzde 16’sı yeni teknolojilere harcanıyor. Bir de bu rakamların tam tersi olduğunu ve görev tanımınız genişlediğinde neler yapabileceğinizi bir düşünün… Belki de ‘Chief Everything Officer’, yani ‘Her Şeyin Yöneticisi’ unvanı için çoktan vakit gelmiştir bile…”
İnovasyonun öncüsü kamu sektörü olacak…
Konuşmasında geleneksel yöntemler karşısında inovatif çözümlere en çok ihtiyaç duyan kamu sektörünün de önceliklerini belirlemenin önemine değinen Yumrukçallı, NetApp’ın sunduğu yol haritasına dair şunları söyledi: “Veri yoğunluğu yüksek olan ve ağır iş yükleri altında çalışan kamu sektörü, bugün dijital çağda inovasyonun öncüsü olabilecek konumda. Kolaylıkla kurulabilecek ve uygulama gereksinimleri büyüdükçe sorunsuz ve kesintisiz şekilde ölçeklendirebilecek yenilikçi sistemler, artık kamu kurumlarının ve çalışanlarının en büyük sorunlarına çözüm getiriyor. Veritabanı çalışma hızını artıran, yanıt süresini kısaltan, hizmet seviyelerini yükselten, enerji harcamalarını azaltan ve maliyetleri büyük ölçüde aşağı çeken bu tümleşik uygulamalar, kamu kurumlarının geleceğe yönelik en önemli yatırımları arasında yer alacaktır. NetApp olarak biz de kurumsal müşterilerimize flash ile hızlandırılmış ve bulut ile entegre edilmiş depolama çözümleri için paylaşımlı ve bağımsız altyapılar sunmaya devam edeceğiz.”
Son Yorumlar