Türkiye’nin en büyük veri merkezi “Star of Bosphorus”u bu yılın son çeyreğinde faaliyete sokmaya hazırlanan NGN, bulut bilişim çözümlerinde de ilk akla gelen hizmet sağlayıcı olmaya hazırlanıyor. Şirket, çatısı altında bulunduğu lider IT şirketi CROC’un global deneyimini Türkiye’ye taşıyacak…
NGN, Türkiye’nin lider IT şirketlerinden biri olarak ciddi bir büyüme ivmesi kazanmış durumda… Şirket, 2005 yılından bu yana sektöre sunduğu teknoloji ve çözümlere yenilikçi paketler ekliyor. Telekom, finans, kamu, perakende ve enerji başta olmak üzere birçok farklı sektörden şirkete “uçtan uca” hizmet veren NGN’in bu yılki odağında “Bulut Bilişim” ve “Büyük Veri” ilk sıralarda yer alıyor. NGN’in bulut bilişim çözümlerine odaklanmasının sebebi ise çok açık… Günümüzde bilişim hizmetleri pazarına damgasını vuran konuların başında gelen bulut bilişimde, hiç olmadığı kadar hızlı büyüyen veri trafiğiyle adeta bir patlama yaşanıyor. IDC ve diğer araştırma şirketlerinin veri pazarıyla ilgili tahmin ve rakamları da, özellikle bu yıl bulut bilişim pazarının hızla büyüdüğünü gösteriyor. 2013 yılında Rusya’nın önde gelen IT şirketlerinden CROC bünyesine katılan NGN, böylece bu dev şirketin global deneyimini de Türkiye’ye getiriyor. CROC, Rusya’nın en büyük 5 IT şirketi arasında yer alıyor ve yıllık cirosu 1 milyar doları aşıyor. Kendine ait 6.000 metrekarenin üstünde ve toplam gücü 11 MW olan veri merkezleri üzerinden CROC, bilgi işlem dış kaynak kullanımı, bulut bilişim hizmetleri ve altyapı yazılım çözümleriyle bilgi güvenliği başta olmak üzere şirketlere bu konuda ihtiyacı olan tüm hizmetleri tek elden sunabiliyor. NGN, bu birleşmenin sonuçlarının kurumsal müşteriler nezdinde bu yıl daha fazla deneyimlenmesi konusunda iddialı. Özellikle CROC’un veri merkezi deneyimi ile bulut bilişim çözüm ve paketlerini Türkiye’de pazara sunmaya hazırlanan NGN, cloud konusunda CROC tarafından 2000’li yılların ortasından itibaren geliştirilmiş ve 6 yıldır pazarda olan, kolay yönetilebilir ve geliştirilebilir Virtual Data Center hizmetleri ile Hybrid Cloud’un en zor ve zahmetli konularını kolayca adresleyebiliyor. KOBİ’LER PAZARI BÜYÜTECEK… NGN Veri Merkezi ve Bulut Projelerinden Sorumlu Danışman Yöneticisi Uğur Ünlüakın’ın açıklamaları da, şirketin bu yıl bulut bilişim çözümlerine daha fazla yoğunlaşacağını gösteriyor. IT dünyasının büyük bir değişime girdiğini belirten Ünlüakın, bu değişimin “outsource” ya da nam-ı diğer dış kaynaklı bilişim çözümlerine ihtiyacı da artırdığını vurguluyor. “Bulut teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla birlikte, IT hizmetlerini ana iş kolu olarak sunan firmalardan dış kaynaklı hizmet satın alma trendi yükselmeye başladı. Üstelik sadece büyük ölçekli şirketler değil, orta büyüklükteki ve hatta küçük firmalar bile IT ihtiyaçlarını, bünyesinde gidermek yerine, hizmet olarak satın alıyor” diyen Ünlüakın, “Kısacası bulut, firmaların IT hizmetlerine bakışı ve yaklaşımını değiştirdi” diye özetliyor.
HİBRİT ÇÖZÜMLER GÜVENLİK ENDİŞESİNİ AZALTIYOR
Özellikle KOBİ’lerin pazara girişiyle birlikte bulut bilişim pazarında büyük bir patlama yaşanacağını öngören Ünlüakın, “Henüz firmalar kritik uygulamaları hala kendi bünyesinde korumaya devam etmeyi tercih ediyor. Bulut teknolojilerine güven arttıkça, bu eğilim de değişecektir” diye ekliyor. Güven endişesinin “private” olarak adlandırılan şirketlere özel bulut sistemleriyle yok olacağından bahseden Ünlüakın, “Public Cloud olarak adlandırdığımız genel bulut sistemlerinin yanı sıra şirketlere özel bulut sistemleri de devreye girecek ve melez sistemler ortaya çıkacak. Biz bunu ‘Hybrid Cloud’ olarak adlandırıyoruz. Bu melez hizmet sistemi, pazarın büyümesinde önemli rol oynayacak” diye vurguluyor. Ünlüakın sözlerini şöyle sürdürüyor: “Private network ortamının, public cloud ortamına daha kolay bağlanması, basit tanımlamalar ile birbirlerinin uzantısı şeklinde gösterilebilmeleri, bir tık ile çift taraflı backup alınabilmesi, felaket senaryoları için hızlı planların uygulanabilirliği, marka ve modelden daha önemli hale geliyor. Bu durumda kazananlar, veriyi ve iş yükünü zahmetsiz bir şekilde ortamlar arasında taşıyabilen, kolay yönetilebilen ve görünebilirlik sağlayabilen servisler oluyor.”
EN BÜYÜK VERİ MERKEZİ GELİYOR
NGN’in veri konusundaki 2015 planları bulut çözümleriyle de sınırlı değil. Aynı zamanda şirket bu yıl Türkiye’nin en büyük veri merkezi yatırımına da imza atıyor. Altyapıdan uygulama katmanına, depolama çözümlerinden ağ çözümlerine, bulut hizmetlerinden güvenlik çözümlerine kadar işletmelerin tüm teknoloji ve uygulama ihtiyaçlarına yönelik yenilikçi ve özel çözümler sunan NGN, veri merkezi alanında yaklaşık 150 milyon dolar düzeyinde bir yatırım gerçekleştiriyor. Ülkemizin en büyük veri merkezi yatırımı olacak olan “Star of Bosphorus”, bu yılın son çeyreğinde faaliyete girecek. Veri merkezi yatırımlarında adeta bir üsse dönüşen ve yerli-yabancı yatırımcıların büyük ilgisini çeken İstanbul Tuzla’da teknolojinin ulaştığı son noktada “operatör bağımsız” veri merkezi yatırımı başlatan NGN, bu veri merkezinde Türkiye’nin en büyük firmalarına, maliyetleri azaltan ve verimliliği artıran uçtan uca veri merkezi çözüm ve hizmetleri sunarak sektörde önemli bir boşluğu dolduracak. Veri merkezi altyapısı ve operasyonları konusunda deneyimli uzmanlar ile Türk işletmelerinin yüksek potansiyelini bir araya getirerek, kurumsal düzeyde veri merkezi hizmetleri sunacak olan “Star of Bosphorus”ta NGN, danışmanlık, uygulama yönetimi, olağanüstü durum, yedekleme ve iş sürekliliği, veri depolama, sunucu sistemleri gibi geniş, bir yelpazede hizmet verecek. Uptime Enstitüsü Tier III tasarım ve tesis sertifikasına sahip ,“operatör bağımsız” bir ticari veri merkezi olacak olan Star of Bosphorus 16 MW toplam güce sahip olacak. Yaklaşık 24 bin metrekare kapalı alanda konumlanan merkezde, 2 binin üzerinde standart kabinet’in işletimi gerçekleştirilecek. Deprem riskini azaltmaya yönelik olarak tasarlanmış merkez, ülkenin en yüksek derecede deprem korumalı sunucu ve donanım barındırma özelliğiyle, güvenliği de maksimuma çıkarmayı hedefliyor. Merkezde, İstanbul’un bulunduğu deprem kuşağı gerçeği doğrultusunda, bu türde bir yatırımın vazgeçilmez faktörü olan sismik izolasyon; analiz, dizayn ve inşa süreçleri ile veri merkezinin müşterilerine vaadi olan ve uluslararası işletme kalitesinin çok önemli bir parçası olan operasyonel sürekliliği de eksiksiz bir şekilde sağlanacak. Yerli danışmanlar ve uluslararası denetim firmalarının ortak çalışması ile gerçekleştirilecek sismik izolasyon ile, lokasyonun analiz edilmiş sismik verileri doğrultusunda özgün bir tasarım ile tüm inşaat alanını kapsayacak şekilde gerçekleştirilecek sismik izolatörlü bir temel yapısı kurulacak. Tesis bu özelliği ile ülkemizdeki sayılı yapılardan biri olacak.
Son Yorumlar