Perakende sektörünün alışveriş datasını gerçek zamanlı olarak toplayan Trendbox, tüketici alışveriş trendlerinin nabzını tutuyor…
Pandeminin ilk zamanlarında market alışverişlerinde un ve mayaya talep yoğun olurken, 2021 yılında aşılama çalışmalarının yaygınlaşması ve hibrit çalışmanın iş hayatına yerleşmesiyle en çok tercih edilen ürünler kahve, gazlı içecek ve atıştırmalıklar oldu, talep yüzde 18 arttı.
Bakkal, büfe, küçük marketler gibi perakende sektöründe ölçümlenmesi zor alanlarda barkod tarayıcı ile yazar kasa arasına konumlandırdığı cihazlar aracılığıyla Türkiye’nin 2.000 farklı noktasından yapılan alışverişlerin verilerini gerçek zamanlı olarak toplayan ve raporlayan Trendbox, 2020 ve 2021 yılı verileriyle tüketim alışkanlıklarımızda olan değişikliklere ışık tuttu. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere Türkiye’de 11 farklı ilde çalışmalarına devam eden Trendbox’ın verilerine göre; pandeminin başladığı 2020 yılında temel gıda malzemeleri olan un, maya ve bakliyat gibi ürünler yoğun olarak tercih edilirken, 2021’de uzaktan ve evden çalışmanın da iş hayatına eklemlenmesiyle sepetlerde kahve, gazlı içecekler ve atıştırmalıkların ağırlığı arttı. Kahve ve atıştırmalık talebimiz yüzde 18,23 arttı.
Her 2 sepetten 1’inde ekmek var
Sepette en çok litre bazlı büyük ürünlere yönelim olurken, sepetlerin yüzde 47’sinde ekmek gözlemlendi. Trendbox’ın verilerine göre; 2020 yılında pandemiden kaynaklanan kısıtlamalar nedeniyle alışveriş en çok 10.00-16.00 saatleri arasında yapılırken, 2021’de normalleşmenin etkisiyle en çok alışveriş 19.00-21.00 saatleri arasında gerçekleşti. İller bazında kırılımlar incelendiğinde; İstanbul’da Avrupa Yakası’nda yüzde 13’lük artış oranıyla talebi en çok artan ürün maden suyu olurken, Asya Yakası’nda ise en çok artış yüzde 12 ile çayda görüldü. İzmir’de makarna satışları yüzde 11 artarken, Ankara’da ise en çok artış meyve suyu ile yüzde 13 olarak gözlendi. Antalya’da ise soğuk çay ve dondurma satışlarında adeta sıçrama yaşandı. Dondurma satışları yüzde 30’a yakın yükselirken, soğuk çay satışları da yüzde 8’in üzerinde arttı.
“2022’de Türkiye’nin 20 ilinde olmayı hedefliyoruz”
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Trendbox Genel Müdürü Ozan Tezer, şöyle konuştu: “Pandemi tüketim alışkanlıklarımızı önemli ölçüde değiştirdi. Salgının başında un, maya gibi temel gıda malzemelerine talep artarken, 2021 yılında hibrit iş hayatının etkileri sepetlere de yansıdı. Evde bilgisayar başında geçirilen sürenin artmasıyla birlikte kahve ve atıştırmalıklara talep ciddi ölçüde arttı. Bu trendin ilerleyen yıllarda da devam etmesini öngörüyoruz. Buna ek olarak son dönemde yüksek fiyat hareketliliği gözlenen tuvalet kâğıdı ve ayçiçek yağı gibi ürünlerde dönemsel talep artışının da yüksek olduğunu gözlemledik. 32’li tuvalet kâğıdı fiyatının ortalama 79 liradan 109 liraya yükseldiği 1-7 Aralık haftasında talep yüzde 42 artarken, söz konusu dönemde ortalama fiyatı 119 liradan 149 liraya yükselen 5 lt’lik ayçiçek yağında talep yüzde 21 arttı.” Trendbox’ın kullanımını Türkiye’de yaygınlaştırmak için çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini ifade eden Tezer “Trendbox ile 2022 yılında Türkiye’nin 20 ilinde olmayı hedefliyoruz” dedi.
Son Yorumlar