Paynet CTO’su Gökhan Öztorun ödeme sistemleri teknolojilerini dergimiz okurları için paylaştı. Paynet API ile Sanal POS, kredi ile ödeme almayı sağlayan PayKredi, Düzenli Ödeme, Çoklu Ödeme veya link ile ödeme almayı sağlayan Paylink gibi Paynet çözümlerine kolayca erişmek ve kullanılmak istenen çözümü site veya uygulamalara entegre etmek mümkün oluyor…
Paynet’in ödeme sistemleri teknolojilerinden bahseder misiniz?
Paynet olarak B2B ve B2B2C ödeme sistemlerinde Türkiye’nin öncü şirketiyiz. Özellikle B2B’de yüksek entegrasyon kabiliyetimiz var. Sadece tahsilat çözümlerimizle değil FaaS (Hizmet olarak işlev) olarak müşterilerimizin tüm süreçlerine entegre oluyoruz. Örneğin tüm platformlarla uyumlu esnek bir yapıya sahip olan Paynet API, ödeme ve tahsilat gibi finansal süreçlerin dijitalleştirilmesi ile sorunsuz bir deneyim sunma konusunda geliştiricilerin en büyük yardımcısı oluyor. Paynet üye iş yerleri, Paynet’in tüm ürünlerini Paynet API ile şirketlerinin ihtiyaçlarına göre uyarlayıp müşterilerine sunabiliyor. Paynet API ile Sanal POS, kredi ile ödeme almayı sağlayan PayKredi, Düzenli Ödeme, Çoklu Ödeme veya link ile ödeme almayı sağlayan Paylink gibi Paynet çözümlerine kolayca erişmek ve kullanılmak istenen çözümü site veya uygulamalara entegre etmek mümkün oluyor.
ERP, CRM ve B2B sistemlerine entegrasyonda da güçlü bir bilgi birikimi ve deneyimimiz var, rakiplerden özellikle bu alanda ayrılıyoruz. Her bir müşteri bizim için önemli bir proje. Müşterilerimizin süreçlerini detaylı bir şekilde analiz edip en uygun ürünlerimizi “tak çıkar “mantığı ile entegre ediyoruz. Omni-channel ürünlerde de güçlü bir portföyümüz var. Sadece online’da değil offline kanalda da müşterilerimize ürünler sunuyoruz. Bu kapsamda Paynet üyelerine özel Paynet mobil uygulama, saha satış operasyonlarında ödeme almayı kolaylaştırıyor. Tüm banka ve kredi kartları ile uyumlu olan Paynet mobil uygulama, kısa sürede tahsilat yapılmasını sağlıyor. Çoklu Ödeme çözümümüz de Paynet üye iş yerlerinin, müşterilerine aynı alışverişte birden fazla karttan ödeme seçeneği sunuyor.
Paynet, yeni ürün ve teknoloji geliştirme süreçlerinde nasıl bir stratejiyle hareket ediyor? Ar-Ge ve teknoloji ekibiniz kaç kişiden oluşuyor?
Paynet olarak yeni ürün ve teknoloji geliştirme stratejimizin merkezinde müşterilerimiz için değer yaratmak var. Müşterilerimizin ödeme teknolojilerine yönelik ihtiyaçlarını yenilikçi ve esnek çözümlerimizle karşılamaya odaklanıyoruz. Çözüm ve teknolojilerimizle tüketicilere ödemelerini hızlı, kesintisiz, konforlu ve güvenli bir şekilde tamamlama ayrıcalığını sunarken, işletmelere de enerjilerini tahsilata değil büyümeye harcamaları için destek oluyoruz.
Tüm iş süreçlerimizde çevik prensiplerle çalışıyoruz. Müşterilerimizden aldığımız geri bildirime dayalı olarak ürünlerimizi geliştiriyoruz. Güçlü ürün ve yazılım geliştirme ekibimiz ve süreçlerimiz ile her türlü ödeme sürecini hem sanal hem fiziksel dünyada dijitale taşıyarak büyümeye devam ediyoruz.
Son 1 yılda hayata geçirdiğiniz en önemli yeni teknoloji çözümleriniz neler oldu? Hangi soruna hangi teknoloji ile nasıl çözüm oluyorsunuz?
Son bir yılda ödeme teknolojileri açısından pek çok yeni gelişmeye tanık olduk. Özellikle değişen tüketici davranışları ve e-ticaretin yükselişi, şirketlerin ödeme işlemlerinde dijitalleşme ihtiyacını artırdı. Öte yandan verimlilik ve maliyet yönetimi de şirketlerin ajandalarında daha fazla ön plana çıktı. Paynet olarak biz de bu süreçte tüm bu ihtiyaçlara yanıt verecek çözümler hayata geçirdik. Örneğin Banka Mutabakat Sistemi ile 50’den fazla banka POS üye işyerinin mutabakatını dijitalleştirerek, operasyon maliyetlerini düşürdük. Bu sistemi RPA (Robotik Süreç Otomasyonu) ile destekleyerek manuel süreçleri minimize ettik. PayPOS ile mobil cihazları temassız ödeme kabul eden cihazlara dönüştürdük. Böylelikle şirketler, fiziki POS cihazına ihtiyaç duymadan saniyeler içinde temassız ödeme alabiliyor. Fiziki POS’u bir mobil uygulamaya çevirerek işletmelerin gereksiz maliyetlere katlanmadan işlerini büyütmesine destek oluyoruz.
Hızlı, kolay ve alternatif bir ödeme çözümü olan PayKredi ile müşterilerin alışveriş anında, mobil cihazlar üzerinden ödemesini kredi ile yapmalarını sağlıyoruz. Paynet üye iş yerleri PayKredi aracılığıyla müşterilerine, 36 aya varan vadelerle kredi imkanı sunabiliyor. Müşterilere sunulan taksitli ödeme deneyimiyle şirketlerin satış hacmi artarken, müşteriler de kart limitlerini doldurmadan dakikalar içinde alışverişlerini tamamlayabiliyor. Üye iş yerleri Paynet’in kredi ile ödeme alma çözümüne Paynet platformları üzerinden hazır olarak erişebildikleri gibi kendi mobil uygulama ve web sitelerine de entegre edebiliyorlar.
CD/CI (Sürekli entegrasyon ve sürekli teslimat) süreçlerimizi web tabanlı bir Git depo yönetimi uygulaması olan GitLab’e taşıdık. GitLab ile yazılım geliştirme süreçlerimizi daha iyi yöneteceğimiz ve daha kolay otomatize edebileceğimiz bir altyapı oluşturmuş olduk. Böylelikle hem yönetilebilirliği artırdık hem yasal zorunluluklar konusunda denetimlerde işimizi kolaylaştırdık. Pipeline (boru hattı) özelliği ile geliştirme süreçlerimiz üzerine güvenlik taramaları ekledik. Sunuculara kurulumu kolaylaştırmanın yanı sıra ileride farklı eklentilerle kolay entegre olabileceğimiz bir altyapı oluşturduk.
Ödeme sistemlerinde global olarak öne çıkan ve çıkacak olan yeni teknoloji trendleri neler olacak?
Ödeme sistemleri teknolojileri kredi kartıyla başladı. İlk olarak temassız özelliği kazanarak önemli bir gelişim yaşayan kredi kartları bugün mobil teknolojilere entegre oldu. Artık kredi kartlarını üzerimizde taşımadan mobil uygulamalar ve cüzdanlarla ödeme yapabiliyoruz. Yakın gelecekte mobil cihazlara da ihtiyaç duymadan biyometrik verilerimiz ya da yüz/retina tanıma gibi uygulamalarla ödeme yapabileceğiz. Bir sonraki teknolojik yatırımlar ağırlıklı bu alanda gerçekleştirilecek. Öte yandan dijital cüzdan tabanlı işlemler de artmaya devam edecek. 2024 yılına kadar dünya çapındaki tüm e-ticaret ödemelerinin yarısından fazlasının dijital cüzdanlarla yapılması bekleniyor. Dijital cüzdanlar, sadece ödeme enstrümanlarını saklayan standart bir cüzdan olmanın ötesine geçecek, yapay zeka tabanlı çalışmalarla tüketiciye gerçek zamanlı akıllı teklifler üreterek yaşayan ve iletişim kuran bir organizma haline getirecek.
Tüketicilerin kart tabanlı işlemlerden hesap ve QR kod tabanlı işlemlere geçişi de hızlanacak. Token sistemi de ödemeler dünyasında kendine daha geniş bir yer bulacak. Bu teknolojide, fiziksel bir ödeme kartının numarası, token adı verilen alternatif bir kodla değiştiriliyor. Bu, kredi ve banka kartlarının dijital hale getirildiği hem fiziksel hem online ödemelerini gerçekleştirmek için bir mobil cüzdanın yanı sıra giyilebilir ve diğer akıllı cihazlara dahil edilebileceği anlamına geliyor.
Son Yorumlar