Uç bilişimdeki artan işletme talepleriyle EMEA Bölgesinde 2019 ve 2023 yılları arasında özel bağlanabilirliğin 5 kat artması öngörülüyor
Equinix tarafından yapılan pazar araştırması Global Interconnection Index (GXI)’e göre COVID-19 pandemi süreci, işletmelerin önümüzdeki üç yıl içinde planladığı dijital altyapı dönüşüm projelerinde çarpıcı bir etki yaratacak. Araştırmanın 4. Sayısına göre telekomünikasyon, bulut & BT, içerik & dijital medya gibi sektörlerin içinde bulunduğu dijital servis sağlayıcıların ve teknoloji sağlayıcıların, uç (edge) bilişim teknolojisindeki dijital boşlukları kapatmaya yönelik taleplerin artması ile birlikte özel bağlanabilirliğin 2019 ile 2023 yılları arasında 5 Kat artacağını tahmin ediliyor.
Pandemi, dijitale geçiş sürecini hızlandırmaya devam ediyor. Telekomünikasyon, bulut ve bilişim teknolojileri gibi uzaktan çalışmanın daha kolay olduğu işletmelerin bölgedeki diğer sektörleri geride bırakarak EMEA’daki toplam ara bağlantı bant genişliği büyümesine katkısının yüzde 54 oranında olması bekleniyor. Frankfurt, Amsterdam, Paris ve Londra’nın; Avrupa ara bağlantı bant genişliği artışında başı çeken metropoller olması ve bölgenin tamamının küresel ara bağlantı bant genişliğinin yüzde 23’ünü (3,782 Tbps) oluşturması öngörülüyor.
Araştırmada yer alan bir diğer bulgu ise, işletmeler arasında veri aktarımı için özel bağlanabilirliğin ölçüsü olan toplam ara bağlantı bant genişliğinin, EMEA bölgesinde 2019’dan 2023’e kadar yüzde 45 bileşik yıllık büyüme oranına (CAGR) ulaşacağına ilişkin tahmin. Beklenen büyüme, dijital dönüşüm ve özellikle de dijital altyapılarını merkezi konumlardan dağıtık uç (edge) bilişim teknolojisine taşıyan işletmelerin artan taleplerinden kaynaklanıyor. Bu durum, işletmelerin iş akışlarını insanlara, nesnelere, konumlara, buluta ve verilere daha yakın konumlandırma talepleri ile bu bileşenler arasındaki iş akışlarını stratejik olarak birbirine bağlamaları ve gerçek zamanlı etkileşimleri ölçeklendirip desteklemesiyle ortaya çıkıyor. Bir örnek vermek gerekirse, bu bağlantının kapasitesi, gezegendeki her bir insanın (7,8 milyar) tam DNA dizilimini bir saat içinde iletmek için yeterli bant genişliği olan 64 zetabayt veri alışverişine eşdeğer.
Sektör Öngörüsü:
GXI’ın 4. sayısı, küresel makro eğilimlerin ve COVID-19’un diğer endüstri iş kollarını nasıl etkilediğine dair öngörülerde de bulunuyor:
-
Dijital dönüşüm modelleri şekil değiştiriyor
* GXI’ın 4. Sayısına göre dijital dönüşüm projeleri, hizmet sağlayıcıların, müşterilerinden yaklaşık 2 kat daha fazla ara bağlantı bant genişliği kullanacağına dair tahminler doğrultusunda değişti.
* Ayrıca, hizmet sağlayıcılardan gelecek bu talep artışının, yine pandemi sonrasına hazırlanan müşterilerinin, özellikle dijital dönüşüme öncelik verenlerin- taleplerini karşılamak üzere oluşması bekleniyor.
* Araştırma, dijital altyapısını dönüştürmüş işletmelerin, iş modellerini değiştirmek için hizmet sağlayıcılara bağımlı olanlar karşısında rekabet güçlerini arttıracakları ve iş hacimlerini büyütmeye devam edecekleri tahmininde de bulunuyor.
-
Geleneksel işletmeler, iş yüklerini uç bilişim öncelikli bir mimariye taşıyor
* GXI’ın 4. Sayısı sigorta ve bankacılık, üretim ve profesyonel hizmetler gibi geleneksel sektörleri barındıran kurumların 2023’e kadar küresel ara bağlantı bant genişliğinin %30’unu temsil edeceğini öngörüyor. Bu durum, bütün BT altyapısını ölçeklendirme sırasında iş yüklerinin uç teknolojisine taşıma ihtiyacının artmasıyla ortaya çıkıyor. Bu geleneksel işletmelerin ara bağlantı bant genişliği artış hızının 2023’e kadar yıllık yüzde 50’ye ulaşması bekleniyor.
* Yapay Zeka (AI) ve Makine Öğrenimi (ML) gibi yenilikçi sektörlerden oluşan ve hem
kamu hem de özel sektör kurumlarını içeren segmentte ise ara bağlantı bant genişliğinin 2019-2023 arasında yüzde 47 yıllık bileşik büyüme oranına (CAGR) ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu kapsamda, sağlık, yaşam bilimleri (lifesciences), hükümet ve eğitim kurumlarının, ara bağlantı hızlarını arttırma konusunda başı çekecek geleneksel işletmeler olması bekleniyor.
-
İşletmeler, “ağ etkisi”nden faydalanıyor
* İşletmeler, en çok kullanıcıya, servis sağlayıcıya erişebildiği ve ticari faaliyetlerin yoğun olduğu lokasyonlarda bulunarak dijital avantajlarını en üst düzeye çıkarıyor. Bu süreç “ağ etkisi” olarak adlandırılıyor. IDC’ye göre, 2025 yılına kadar dijital liderlerin yüzde 80’i, son müşterilerine sunduğu hizmet değerini artırmak dâhil birçok farklı alanda birden fazla ekosisteme bağlı olmanın etkisini görecek.
* Dijital ekosistemlerde, gerçek zamanlı etkileşimi desteklemek için uygulama değişimi hem önemli hem de gereklidir ve bu durum işletmeler için bir ağ etkisi yaratır. GXI’ın 4. Sayısı, hizmet sağlayıcılardan ağlara ve bulut/bilişim teknolojisi hizmet sağlayıcılarına olan bağlanabilirliği 2019’dan 2023’e kadar tahmini olarak yüzde 49’luk yıllık bileşik büyüme oranı (CAGR) etkisi ile ekosistem ara bağlantısının iki ana kaynağı olacağını öngörüyor.
GXI’ın 4. Sayısı, operatör bağımsız veri merkezleri içindeki dağıtık BT değişim noktalarında, iş ortakları ve servis sağlayıcılarla, ara bağlantı bant genişliğindeki – özel olarak ve doğrudan trafik alışverişi için sağlanan toplam kapasite – büyümeyi izleyerek, ölçerek ve tahmin ederek ön görüler sunmaktadır.
Alıntılar:
- David Cappuccio, Kıdemli Başkan Yardımcısı Analist ve Henrique Cecci, Kıdemli Direktör Analist, Gartner: “Birbirine bağlı hizmetler, bulut sağlayıcıları, dağıtılmış bulut, uç hizmetleri ve SaaS seçenekleri artmaya devam ederken, yalnızca geleneksel bir veri merkezi topolojisine bağlı kalmanın sunacağı avantajlar sınırlı olacaktır. Bu bir günde gerçekleşecek bir değişiklik değil; fakat müşterilerimize ve iş dünyasına nasıl hizmet sunduğumuzu düşündüğümüzde ortaya çıkan evrimsel bir değişikliktir. Bu durum, dış faktörlerin veri merkezine fiziksel erişimi sınırlayabileceği (acil karantina gibi) yeni gerçeklikle birleştiğinde, altyapı planlamasında yeni fikirler oluşuyor.”
- Claire Macland, Pazarlamadan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı, Equinix: “Dijital liderler, doğru dijital dönüşüm girişimlerini planlayıp uygulamaya koyarak pandemi sonrası iyileşme sürecine hazırlanmalıdır. Doğru konumları, iş ortaklarını ve olasılıkları bir araya getirecek kurumsal altyapıya sahip olanların uzun vadede önemli avantajlar elde edeceğine inanıyoruz.”
- Eugene Bergen Henegouwen, Başkan, EMEA, Equinix: “COVID-19 pandemisi, bölgede hali hazırda dijital dönüşüm içerisinde olan sektörlerin dönüşüm sürecini hızlandırdı. Avrupa’daki %45 bileşik yıllık büyüme oranı (CAGR) tahmini, işletmelerin giderek dijitalleşen bir ekonomide rekabet edebilmek için ara bağlantı kapasitelerini artırmaya yönelik artan taleplerinin bir göstergesidir. Gittikçe uzaktan yönetilen ve dağıtık bir ortamda, işletmelerin rekabet avantajı elde etmek için müşterileri ve iş ortaklarıyla bağlantı kurmanın yenilikçi yollarını bulması; artık daha da kritik hale geldi.
- Aslıhan Güreşcier, Genel Müdür, Türkiye, Equinix: “GXI’ın 4. Sayısı, dijitalleşmenin COVID-19’un etkisiyle hızlandığını ortaya koyuyor ve özel bağlantıların EMEA bölgesinde 2023 yılına kadar beş kat artacağını öngörüyor. Türkiye’de dijital dönüşüm, girişimci ve yaratıcı kültürümüzle paralel bir şekilde gerçekleşiyor. Ülkemizde gelişen veri merkezi pazarı, ekosistemin tüm paydaşlarına doğrudan, esnek, güvenli ve yüksek performanslı erişim sağlamak için ara bağlantıya dayanmaktadır. Equinix, dijital dönüşüm yolculuklarını hızlandırmak isteyen kuruluşlar için ara bağlantı odaklı bir iş modeli ve rekabete ayak uydurmak için dijital altyapı sağlıyor.”
Son Yorumlar