“Sürekli inovasyon” ilkesi ile faaliyetlerini sürdüren Proline Bilişim, üniversite-özel sektör işbirliği konusunda bir adım daha attı. 2014 yılında fikirlerini ürüne dönüştürme sürecinde zorlanan üniversite öğrencileri ve genç girişimciler için bünyesinde bir kuluçka merkezi kurmayı hedefleyen şirket, hızlı büyümesini Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da da devam ettirmek istiyor.
Türkiye ve Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu bölgede yenilikçi ürün ve çözümleriyle fark oluşturan bir teknoloji şirketi olma vizyonu ile faaliyetlerini sürdüren Proline Bilişim, Türkiye’deki yenilikçilik çalışmalarında en önemli unsurlar arasında gösterilen “üniversite-özel sektör işbirliği” konusunda 2014 yılında bir adım daha atıyor. Sistem entegratörü kimliğinin yanı sıra “Akıllı Devlet” ve “Güvenli Şehir” kavramlarına yönelik akıllı yazılımlar, coğrafi bilgi sistemleri, sosyal medya analizi ve biyometrik özelliklerin (parmak izi, damar izi, avuç izi vb.) çeşitli amaçlarla kullanılmasını sağlayan çözümler üreten şirket, fikirlerini ürüne dönüştürme aşamasında zorlanan üniversite öğrencileri ve genç girişimciler için bünyesinde bir kuluçka merkezi kurmayı hedefliyor.
Şirket, ilk etapta gelenekselleşmiş inovasyon ve girişimcilik yarışmalarından farklı bir format oluşturmayı planlıyor. Türkiye’deki genç nüfusun bilim ve teknoloji alanlarında dünyaya sergileyebileceği büyük bir potansiyel taşıdığını söyleyen Proline Bilişim İcra Kurulu Başkanı Mehmet Doğanyiğit, oluşturulması planlanan kuluçka merkezinin önemli inovatif projelerin geliştirilmesine zemin hazırlayacağını söylüyor.
Yurtdışı odaklı büyüme stratejisi
2014 hedeflerini de açıklayan Proline Bilişim, Suudi Arabistan’dan Katar’a, Moritanya’dan Libya’ya kadar Ortadoğu ve Kuzey Afrika üzerinde geniş bir coğrafyada iş geliştiriyor ve yurtdışı odaklı büyüme stratejisine odaklanmış bulunuyor. “Yalnızca ciro bazlı değil, sürdürülebilir büyümeyi hedefliyoruz” diyen Mehmet Doğanyiğit, 2013 yılında 10. faaliyet yılını dolduran Proline’ın sürekli inovasyon vizyonu ile Ar-Ge alanına da odaklandığını söylüyor. Proline’ın 2014’te üzerine eğileceği alanların başında biyometrik kimlik doğrulama çözümleri, büyük veri, mobil entegrasyon ve “Akıllı Devlet” geliyor. İstanbul’daki genel merkez binası “Ar-Ge Merkezi” olarak 2011 yılından bu yana tescilli olan Proline, projelerini gerçekleştirmek için günden güne fazlalaşan araştırma ve geliştirme programlarının yanı sıra Avrupa Birliği destek projelerine de önem veriyor.
Türkiye’de ilk defa 19 Kasım 2012’de yapılan İstanbul Biyometri Zirvesi’nin ve 29-30 Mayıs 2013’de gerçekleştirilen İstanbul Biyometri Konferansı’nın düzenleyicisi olan şirket, 2014 yılında İstanbul Biyometri Konferansı’nın ikincisini düzenleyebilmek için hazırlıklarını sürdürüyor.
2013’te atılan tohumlar 2014’te meyvelerini vermeye başlayacak
Türkiye ve bölgede ciddi büyüme hedeflerine sahip olan Proline, 2013 yılı içerisinde çok önemli Ar-Ge faaliyetlerine imza atarak, güvenli şehir konsepti kapsamında bulunan çözüm yelpazesinin niteliklerini daha da geliştirdi. 1 Eylül 2013 tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kurumu Biyometrik Kimlik Doğrulama Projesi kapsamında, her insanda benzersiz bir yapıya sahip olan parmak damarı izinin analiz edilmesini sağlayan BioPOS ürününü geliştiren şirket, sağlık hizmeti almak isteyen vatandaşların kimliklerinin doğrulanmasını sağlayarak haksız hizmet alımının önüne geçilme çabalarına katkıda bulundu.
Coğrafi bilgi sistemleri ürünü KTP üzerinde de önemli yenilikler yapan Proline, altyapısını açık kaynak kodlu yazılım teknolojileri üzerine taşıyarak daha esnek ve hızlı hizmet verebilmenin yolunu açtı. Katar ofisi aracılığıyla Katar’ın Şehir Güvenlik Sistemleri’ni hayata geçiren şirketin, Türkiye dışındaki ülkelerin tamamında biyometrik kimlik doğrulama ve şehir güvenlik projelerinin tüm katmanlarını tasarlayıp, anahtar teslim olarak sunabilecek kapasitesi bulunuyor. Proline bu çalışmalarının karşılığını, bir yılda sektör ortalamasının da üzerinde, yüzde 28 oranında ve daha çok yurtdışı odaklı büyüyerek alabilmeyi başardı.
Son Yorumlar