PwC Global 100 Yazılım Lideri pazar araştırması raporuna göre, bulut, hizmet olarak yazılım (SaaS), kişisel akıllı cihazlar ile çevrimiçi hizmetlerin kurumsal alanda kullanımlarının artarak yaygınlaşması ve mobil teknolojilerinde süregelen evrimsel değişiklikler, yazılım şirketlerinin faaliyet alanlarını ve iş yapış şekillerini yeniden yapılandırıyor.
2011 takvim yılına ilişkin ilgili finansal verileri derleyen araştırmada, en iyi 100 global şirket, Kuzey Amerika ile Avrupa, Orta Doğu, Afrika (EMEA) bölgeleri, en iyi 100 şirket ve olgunluğuna göre tanımlanan Gelişmekte Olan Piyasalardaki (Çin, Hindistan, Brezilya, Türkiye ve diğerleri) en iyi 100 şirket dahil olmak üzere dünya çapında 294 satıcının yazılım gelirleri incelendi. Gelişmekte Olan Piyasalar 100 sıralamasında Türkiye’den de iki firmanın (LOGO Business Solutions ve Likom) yer aldığı araştırma raporunda sonuçlara ilişkin başlıca tespitler ise şöyle:
• SaaS hız kazanıyor: SaaS 2011 yılındaki toplam yazılım gelirlerinin sadece yüzde 4,9’unu oluşturmasına rağmen, SaaS’a yönelik tutarlı ve önemli bir eğilim göze çarpıyor. 800 Kuzey Amerika şirketinin yaklaşık yarısı, yazılım satın alırken bulut tabanlı çözümleri göz önünde bulundurduklarını doğruluyor. 1. Sürekli lisans geliri 2004’ten beri küçülürken, abonelik modeliyle elde edilen gelirlerinin (SaaS dahil) %17,5’luk yıllık bileşik oranda büyüyerek 2016’ya kadar toplam yazılım gelirlerinin %24’üne ulaşacağı tahmin ediliyor. 2. Yazılım şirketleri iş modellerini (teslimat yöntemleri, fiyatlandırma stratejileri ve satış ücreti seçenekleri dahil olmak üzere) bütün yönleriyle yakınen değerlendiriyorlar.
•Müşteri kraldır: Kullanımı kolay bulut hizmetlerinin, mobil cihazların ve düşük maliyetli uygulamaların benimsenmesiyle, yazılım satın alma sürecindeki tek karar mercii artık CIO’lar değil. Kurumsal yazılım satışlarının sürdürülmesi ve büyümesi için son kullanıcılar memnun edilmeli.Yazılım 100 raporunun katılımcılarından birinin bildirdiğine göre, “Büyük veri gerekleri, süreçleri azaltan internet destekli pazarlama ihtiyaçları ve müşteri deneyimlerimiz doğrultusunda, teknoloji yatırımlarımızı neredeyse üçe katladık.”
•Gelişmekte olan karma modeller, zorluklarla birlikte yeni fırsatlar getiriyor: Geleneksel lisanslı yazılımdan safi SaaS’a ve karma yaklaşımlara kadar çeşitli iş modelleri, yakın gelecekte satıcılar için birçok zorluk teşkil edecek. Satıcılar, genel fiyatlandırmanın baskı altında olduğu bir dönemde kazançlarını ve karlarını devam ettirmeye çalışırken aynı zamanda yeni iş modelleri belirlemek ve uygulamak zorunda kalacaklar. Sektörün üst düzey yöneticileri, aboneliğe dayalı yeni iş modellerinin yenilemelere bağımlılığı ve müşteri devir riskini arttıracağından da endişe duyuyorlar.
•Fiyatlandırma önceliği: Fiyatlandırma tüm yazılım sektörünü en çok ilgilendiren konu. Düşük maliyetli ve maliyetsiz çevrimiçi platformlar aracılığıyla, kişisel akıllı cihazların kurumsal alanda kullanımlarının artması sonucunda yazılım şirketleri hali hazırda düşük maliyetli mobil uygulamaları ile lisanslı tam kurumsal yazılım paketi arasındaki değer farkını açıklamakta güçlük çekiyorlar.
PwC Türkiye Bilişim Sektörü Lideri Kadir Baş; rapor sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “PwC Global 100 Yazılım Lideri Pazar araştırmasının işaret ettiği gibi, sağladığı maliyet avantajı ve esneklik nedeniyle bulut bilişim ve buna bağlı olarak başta hizmet şeklindeki yazılım (SaaS) olmak üzere çevrimiçi hizmetlerin önemi gittikçe artıyor. Güvenlik ve gizlilik ile ilgili kaygılar giderildikçe çevrimiçi hizmetlerin daha fazla ivme kazanması bekleniyor.
Teknoloji ve Yazılım sektöründeki gelişmeler oyunun kurallarını büyük oranda değiştirirken, yazılım ürünlerinin sunuş şekli, içeriği ve fiyatlandırması konularında hem satıcılar hem de alıcılar açısından aynı anda zorlukları ve fırsatları beraberinde getiriyor.
Hızla gelişen ve stratejik önem taşıyan Türk yazılım endüstrisinin dünyadaki gelişmeleri yakından izlemesi ve hızla adapte olmasının büyük önem taşıdığına inanıyoruz.”
PwC’nin Global Yazılım Lideri Mark McCaffrey, “Bulut bilişim SaaS’ın yeni bir iş modeli olarak büyümesini sağladı. Yazılım sektörünün tüm yapısı temelden değişiyor,” dedikten sonra ekliyor. “Kısa vadede, iş modellerinin geleneksel lisanslamadan SaaS aboneliklerine kadar çeşitlilik göstermeye devam etmesini bekliyoruz. Hizmet olarak platform (PaaS), hizmet olarak alt yapı (IaaS) ve hizmet olarak herşey (XaaS) gibi gittikçe artan çeşitlilikte hizmet ve işlevlerin zaman içinde ortaya çıkmaya başladığını görüyoruz.”
PwC’nin en son yayınlanan Yazılım Fiyatlandırma Mükemmelliğinin Geleceği rapor serisinde, incelenen en büyük dört şirketin 2011 yılındaki SaaS gelirleri yüzde 2’nin altında. Ancak ilk 100 şirketin verileri kayda değer bir hareketlenme gösteriyor. Global 100’de yer alan 10 şirketin yazılım gelirlerinin en az yüzde kırkı SaaS gelirlerinden oluşuyor.
Sektördeki konsolidasyon ve artan küreselleşme de yazılım sektörünün değişmesine neden oluyor. Şirket alımları bir Ar-Ge stratejisinin yanı sıra yetenekli yazılımcıları kazanmak ve SaaS kapasitelerini daha etkin ve verimli kullanmak için önemli bir yol olarak görülüyor.
2,6 milyar ABD Doları ile Çin’in liderliğindeki Gelişmekte Olan Piyasalar 100’ün toplam yazılım gelirleri 7,9 milyar $ olmasına rağmen, şu anda Global 100’e Kuzey Amerikalı satıcılar hakim durumda. Birleşik geliri 50 milyar $’ın üzerinde olan Avrupa, Orta Doğu ve Afrika piyasaları (EMEA) 100’de Almanya 22 milyar ABD Doları ile lider konumda yer alıyor.
Sonuç
Hızla gelişen küreselleşme ve konsolidasyonun etkileri, yazılım sektörünün mimarisini ve şirketlerin ürün geliştirme, pazarlama, satış ve dağıtımı ile destek süreçlerini yeniden şekillendiriyor. Yazılım satıcıları bir taraftan bulutun esnekliğine yönelik artan isteklerini içeren, diğer taraftan –güvenlik ve uygunluk endişelerini koruyan kurumsal müşterilerinin değişen önceliklerini karşılamaya devam edecekler. Kullanıcıların artan bir şekilde SaaS’a doğru yönelmeleri beklenirken yazılım sektöründeki iş modellerinin şekli ve yapısı evrim geçiriyor.
PwC’nin Global Yazılım Lideri McCaffrey, “Yazılım şirketleri SaaS’ın kullanıcılarından anında gelen; mevcut ürünleri iyileştirme, daha iyi teknik destek sağlama, yeni ürünler ve özellikler geliştirmeye yönelik geribildirimleri hafife almamalı. Sektördeki değişimleri değerlendirmek ve yönlendirmek yazılım şirketlerinin yararına olacak. En iyi şirketler, modellerini ve uygulamalarını adapte ederek değişimi kucaklayacak ve değerlendirecekler, diğerleri ise geride kalacak.” diyor.
Son Yorumlar