Red Hat Türkiye Genel Müdürü Haluk Tekin
- Red Hat aynı açık ve işbirliğinden oluşan iş modeliyle ulaşılması kolay, öngörülebilir abonelik yöntemiyle son derece kapsamlı bir ürün ve hizmet yelpazesi sunuyor. Bu yelpaze Bulut bilişim, ara katman, işletim sistemi, depolama, sanallaştırma, yönetim ve mobil gibi alanların tümünü kapsıyor.
- Dünya genelinde 35 ülkede, 90’ı aşkın ofisimiz var. Yıllık gelir 2 milyar doların üzerinde. Fortune 500 şirketlerinin yüzde 90’ından fazlası Red Hat ile çalışıyor.
- Red Hat Türkiye’deki bankaların büyük çoğunluğuyla çalışıyor. Kamu tarafından ise devlet açık kaynağı destekliyor.
- Red Hat Türkiye olarak 2016 yılını %75 ciro büyümesi ile kapattık.
- Türkiye’de ciddi bir hızla büyüyoruz. 2017 için ise hedefimiz Türkiye’de yine hatırı sayılır bir büyüme ile yılı kapatmak.
- 4 sektöre yoğunlaştık: Telco, Finans, Kamu ve Perakende. Red Hat Forum 2017 Türkiye ayağında sunum yapan Turkcell, Garanti Bankası, TEB, N11 gibi ülkenin önde gelen firmaları ile başarı hikayeleri yazdık. İş Ortağı ağımızı geliştirdik. Bugün Türkiye’nin önde gelen sistem entegratörleri etkinliğimizin sponsorları oluyor.
- Gelecek sene özellikle sadece Türkiye’deki 3 telecom operatörüne dedike bir ekip kuruyoruz. Telco fonksiyonlarının sanallaştırılmasına yönelik Openstack projelerine ağırlık vereceğiz. Finans sektörüne odaklı ekibimizi genişletiyoruz.
- Red Hat olarak, Türkiye’de telekom ve finans sektörleri ağırlıklı olmak üzere bulut projelerinde müşterilerimize teknolojilerimizi sunuyoruz. Ayrıca, stratejik BT yatırımları planlayan ve bu çerçevede bulut altyapılarını geliştirmek isteyen kamu kuruluşlarının da artan ilgisiyle karşılaşıyoruz.
Yarı açık diye bir şey yoktur, Red Hat her yönüyle açıktır.
- Açık kaynak adı üstünde, engellenmeden girilip çıkılan, saklı ya da özel birilerine mahsus olmayan, katılımcılarına sınırsız açılan bir modeldir. BT dünyasının çoğulcu ve katılımcı modelidir.
- Bu modelde binlerce insan etkin ve ücretsiz yazar ve paylaşır.
- Açık kaynak toplulukları ya da komüniteleri geleneksel Ar-Ge laboratuvarlarından daha etkin çalışır. Bizler burada müşteri, çözüm ortaklarını ve geliştiricileri, ortak problemleri çözmek üzere bir komünite içinde bir araya getiriyoruz.
- Amacımız, akıllı endüstriler yaratmak ve kurumlara avantaj kazandıracak, daha çevik ve esnek çözümler bulmak ve hibrit bulut yatırımlarının geleceğe hazırlanmadaki rolünün ne kadar büyük olduğunu aktarmak. Red Hat’in bir diğer avantajı ise kritik BT taleplerini karşılamanın yanı sıra kurumlara daha iyi hizmetler ulaştırmak ve tedarikçi bağımlılığının ortadan kaldırmak.
- Sanallaştırma uygulamaları ve bulut teknolojileri gittikçe daha çok yatırım yapılan konular oldu. Kamu tarafında ise genel olarak ihtiyaçlar ve mevcut durum değerlendirmeleri; sürekli kısılan bütçeler ve buna rağmen sağlanması gereken ortak hizmetler, güvenlik artırımı ve acil durumlara hazırlık gibi konular etrafında toplanıyor. Red Hat bu ihtiyaçları son derece güvenilir ve emniyetli Red Hat açık kaynak çözümleriyle karşılıyor. Red Hat teknolojilerinin bir diğer avantajı da savunma ve istihbarat gibi alanlarda kritik BT taleplerini karşılarken ve daha iyi hizmet sağlamayı kolaylaştırırken tedarikçi bağımlılığını da ortadan kaldırmasıdır.
Bulut teknolojisi
- Amazon, Google, Alibaba, Microsoft Azure, bulut alanında Red Hat desteği alan en büyük yapılar.
- Red Hat olarak, Türkiye’de telekom ve finans sektörleri ağırlıklı olmak üzere bulut projelerinde müşterilerimize teknolojilerimizi sunuyoruz. Ayrıca, stratejik BT yatırımları planlayan ve bu çerçevede bulut altyapılarını geliştirmek isteyen kamu kuruluşlarının da artan ilgisiyle karşılaşıyoruz. Referanslarımız arasında TEB, Garanti, N11 ve Turkcell’i sayabiliriz.
- Red Hat bulut altyapısı kurumların alternatif çözümlere kıyasla çok daha düşük bir maliyetle bulut kurup yönetebilmelerini sağlar. Buradaki bileşenlerden dilediğiniz kombinasyonları yaparak ihtiyaca göre düzenleyebilirsiniz
- Bu da, Sanallaştırma veya bulut altyapı çözümleri için bir sürü para ödemekten ve ihtiyacınızı karşılamayan bir sürü yönetim aracı kullanmaktan daha iyi.
- Günümüzde BT liderlerinin alacağı en stratejik kararların, hibrit bulut yapısına geçişle ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Bu kararlar kurumların önümüzdeki on yıl içindeki rekabet avantajına, pazar esnekliğine ve BT stratejilerine yön tutacaktır. Red Hat gibi bulut altyapısına yönelik hizmetler veren firmaların bu konuda müşterilerine sağladığı geniş kapsamlı danışmanlık hizmetleri bulunuyor. Bu hizmetler özel veya hibrit bulut projelerinin stratejik planlaması, uygulaması ya da yönetilmesi konusundaki isteklere göre detaylandırılabilir. Danışmanlık hizmetleri aynı zamanda endüstriyel tecrübelerin müşterilerle paylaşılması yönünde bir aracı oluyor.
- Türkiye’de bulut bilişim ile ilgili çalışmalarımız ve projelerimiz hızlı bir şekilde ilerliyor. Bulut teknolojileri, şirketlerin BT kaynaklarını istenen çeviklikte ihtiyaç alanlarına yönlendirilebilmelerini sağlar. Yüksek esneklik ve ölçeklenebilirlik gibi önemli avantajları vardır. Bulut trendinin gelişmesini ve önemini sürdüreceğine inanıyorum. Hatta Türkiye’deki KOBİ’lerin rekabetçi yönlerini koruyabilmelerinde gittikçe önem kazandığını görüyoruz.
- Teknolojik açıdan bakacak olursak, bulut çözümleri açık standartlar üzerine inşa edilmişlerdir. Bu da, bulut üzerindeki bir projenin görevinin bitmesi durumu için de önemlidir. Bulut altyapınız için Red Hat OpenStack Platform gibi Linux tabanlı bir OpenStack çözümü kullanmak tamamen açık standart tabanlı bir yapı oluşturmak demektir. Bu sayede istenen altyapı esnekliğini sağlayabilirsiniz.
- Müşterilerimiz arasında yaptığımız bir araştırmaya göre, OpenStack kullanımının ana sebepleri arasında, %77 oranında hizmetlerin hızlı sunulması, %52 oranında BT maliyetlerinin düşmesi, %44 oranında ise altyapının esnekliğinin artırılması konuları dile getirilmiş. Genel olarak, geleneksel BT yapılarının zaman içerisinde esnek bulut yapıları ile birlikte destekleneceğini söyleyebiliriz.
Veri depolamada açık, yazılım tanımlı sınırsız platform
- Red Hat, günümüzün hızla büyüyen veri deposu ihtiyaçlarını karşılamak için, depolama yeteneğinizi sınırlayabilecek marka bağımlı ve donanım tabanlı çözümler yerine size açık, yazılım tanımlı ve “sınırsız” bir platform sunuyor ve bunu fiziksel, sanal ve bulut kaynaklarınızda kullanabiliyorsunuz.
Red Hat Türkiye, İtalya, İsrail, Bölge Müdürü Gianni Anguilletti
- 2016 yılında dünya genelinde internet kullanıcılarının (toplam 3,8 milyar kişi) yüzde 53’ü online işlem gerçekleştirdi.
- Kurum yöneticileri 2020 yılına kadar gelirlerinin yüzde 50’sinin dijitalden geleceğini öngörüyor.
- CIO’lar en büyük tehdidin, farklı sektörlerden pazara giren ve dijital açıdan iyi donanmış rakiplerden geleceğine inanıyor.
- Dijital dönüşüm geçiren şirketler, sektördeki rakiplerinden yüzde 20 daha fazla kar yapıyor. Artık hız ve inovasyon anahtar kelimeler.
- En somut faydalardan biri de süreç etkinliğini ve çalışan üretkenliğini artırarak maliyeti düşürmek.
- Red Hat burada devreye giriyor.
- Red Hat’in Geliştirme stratejisi Esneklik, Bütünlük ve Açıklık üstüne kurulmuştur. Açık hibrit bulutta, her uygulamada, her konteynerde, her yerde Red Hat esnekliğini, değişen ihtiyaçlara hızla cevap verdiğini görebilirsiniz. Bütünlüklü yani eksiksizdir çünkü işletme sistemi, sanallaştırma, ara katman/SOA/Mikroservisler, sistem yönetimi ve Otomasyonu, Depolama-Büyük Veri, API yönetimi, Bulut/Mobil/Nesnelerin İnterneti gibi her alanı kapsayan hizmet ve ürünler sunar.
- Red Hat kurumsal açık kaynak yazılımlarında tartışmasız lider olarak bugün 11.000 ortakla 35 ülkede faaliyet gösteriyor.
- Red Hat’in sadece bulut teknolojilerinden kazandığı gelir 200 milyon dolar.
- İtalya’da 6-7 kişiyle başlamışken, bugün bu sayı 125’ e çıktı. Bunların 30’u geliştiricidir. Türkiye’nin çabucak bu noktaya gelebileceğini öngörüyorum.
#redhat, #forum, #haluktekin
Son Yorumlar