Fujitsu Türkiye Genel Müdürü
Neden sanallaştırma? Sanallaştırma öncesi ve sonrası…
Son yıllarda bilgi işlem merkezlerinde radikal değişimler katan sanallaştırma teknolojileri, Fujitsu’nun Dinamik BT Altyapıları vizyonunun da önemli bir bileşenini oluşturuyor.
Kurum içinde kullanılan donanım kaynaklarından önemli tasarruflar yapmayı sağlayan sanallaştırma teknolojileri, örneğin aynı sunucu üzerinde oluşturulan sanal makinelerde farklı işletim ortamlarını ve uygulamalarını çalıştırabilmesi ile veri merkezlerine büyük bir esneklik sağlıyor. Geçmişte genellikle işletim sistemlerine veya iş uygulamalarına ayrı ayrı sunucular atanabilirken, şimdi birkaç güçlü sunucu, sanallaştırma teknolojisi ile kurumun tüm yazılım platformunu üzerinde taşıyabiliyor.
Sanallaştırma öncesinde kurumlarda BT altyapısı büyüdükçe ve iş uygulamaları ihtiyacı arttıkça bunlara bağlı olarak sunucu sayısında da önlenemez bir artış söz konusu olabiliyordu. Böyle bir ortamda sunucuların çalıştırılması için gerekli enerji, ısıtma ve soğutma giderleri faturaları hızla kabartırken, sunucuların yönetimi ve bakımı için de gerekli insan kaynağında bir artış yaşanmaktaydı. Buna karşılık herhangi bir daralma veya küçülme ihtiyacı ortaya çıktığı zaman eldeki mevcut kapasitenin yönetimi ve değerlendirilmesi ciddi bir sorun oluşturabilmekteydi.
Günümüzde küresel ısınma nedeniyle birçok kurum atmosferdeki karbon ayakizini denetim altına almaya çalışıyor. Denetimsiz büyüme eğiliminde olan sunucu ortamları, bu kurumsal çabaların önünde de ciddi bir engel oluşturuyor. Sanallaştırma bu anlamda çevreci BT politikalarını özendiren yanı ile Çevreci BT yaklaşımının ana bileşenlerinden biridir.
Sanallaştırma teknolojisi sayesinde kurumlar, donanım, enerji, yer, yönetim ve bakım giderlerinden önemli oranda tasarruf ederek işletmelere BT yatırımlarında toplam sahip olma maliyeti açısından birçok getiri sunmaktadır. Uzun dönemde yatırımı koruma özelliğiyle öne çıkan sanallaştırma özellikle güçlü rekabet koşullarında kurumlara çevik bir altyapı sunmasıyla değer kazanmaktadır. Çünkü kaynaklarınızı istediğiniz her an sanallaştırma ile ihtiyaçlar doğrultusunda kullanabileceğiniz gibi altyapıyı da uygulamalardan bağımsız bir sistem olarak tasarlayabilirsiniz. Başka bir deyişle altyapının kullanım planlamasını çeşitli senaryolar doğrultusunda dinamik ve bağımsız olarak değişecek şekilde yapmanız mümkündür.
Sanallaştırmada önerdiğiniz çözümler arasında ilk sırayı ne alıyor?
Dünyanın önde gelen bilişim firmalarından Fujitsu, PRIMERGY sunucu ailesi başta olmak üzere tüm ürün serilerinde sanallaştırma teknolojilerinin avantajlarını müşterisine sunmaktadır. Sanallaştırmanın veri merkezlerindeki mevcut donanım kaynaklarını bağımsız kullanma avantajı, günümüzün Bulut Bilişim çalışmalarına da ilham kaynağı olmuştur.
Dinamik BT Altyapıları vizyonu ile geleceğin veri merkezlerinin altyapısını hazırlayan teknolojilerin üreticisi olan Fujitsu, uygulama ölçeklenebilirliği ve sanallaştırma uygulamalarının büyük önem taşıdığı kurumlarda veri merkezlerinin öncelikli tercihi olan dört soketli PRIMERGY RX600 S5 Rack Server ve BX960 S1 Server Blade sunucuları ile günümüzün en üstün teknolojilerini sunuyor. Sanallaştırmanın en aktif kullanıldığı dinamik Bulut Bilişim hizmetleri için tasarlanan PRIMERGY Cloud eXtension (CX) serisi ise adeta ölçeklenmede sınır tanımayan bir tasarıma sahiptir. PRIMERGY CX1000 modeli bulut platformlarına güçlü bir destek sunmanın ötesinde performans, enerji tüketimi ve kira gibi veri merkezlerine yük oluşturan kalemlerde işletmelerin çok çarpıcı iyileştirmeler elde etmesini sağlayabiliyor.
Küçük İşletmeler için sanallaştırma çözümleriniz nelerdir?
Anadolu genelinde yaygın kanal yapımızla orta ve ortanın üstü büyüklükte KOBİ’lerimize küresel rekabet ortamında avantaj sağlayacak birçok çözüm sunuyoruz. Sanallaştırma ihtiyacı genelde çok sayıda sunucuya sahip ortamlarda kendisini gösteriyor. Bu nedenle büyümeye odaklanan KOBİ’lerimize önerimiz mevcut sunucu altyapılarını endüstri standartlarına ve mevcut teknoloji trendlerine uygun olarak yapılandırmalarıdır.
Fujitsu olarak gerek PRIMERGY sunucu ailemiz, gerekse ETERNUS veri depolama sistemlerimiz, ölçekleme becerileri, enerji tasarruf düzeyleri, ergonomik tasarımları ve yüksek performanslarıyla KOBİ’lerimizin ihtiyaç duyduğu tüm özellikleri karşılıyor. Başka bir ifadeyle bu ürünlerimiz işletmelerimiz büyürken ortaya çıkan yeni ihtiyaçlarını anında karşılayarak ölçeklenebilmeleri ve mevcut yatırımları koruma becerileri ile bir çekim oluşturuyorlar.
Geçtiğimiz aylarda Türkiye ekonomisinin en büyük kesimini oluşturan KOBİ’lerimiz için hesaplı bir sunucu modelinin duyurusunu yaptık. Giriş seviyesi sunucusu PRIMERGY TX100 S1 modelimizin, fiyatı ve sunduğu özelliklerle KOBİ’lerimizin PC ile çalışma alışkanlıklarını değiştireceği ve onların kurumsal sunucularla daha güçlü BT altyapısına geçiş yapacakları kanısındayız.
Daha büyük KOBİ’lerimiz için ise bu yılbaşında Türkiye pazarına sunduğumuz Fujitsu PRIMERGY BX900 sanallaştırma teknolojilerini destekleyen güçlü sunucu modellerine mükemmel bir örnek oluşturuyor. Yoğun uygulama ve veri yüküyle çalışan KOBİ’ler için ideal olan bu sunucu, Intel Xeon 5500 ve 5600 serisi işlemcileri, geniş bellek kapasitesi ve üstün I/O performansı ile veri merkezlerinde ağır görevler üstleniyor.
Sanallaştırmada yeni teknolojilerinizden bahseder misiniz?
Sanallaştırma veri merkezlerinde gerek sunucu ve ağ altyapısı, gerek veri depolama sistemleri, gerekse masaüstü yönetimi gibi çok farklı alanlarda kullanılabilen bir teknolojidir.
Fujitsu pazarın önde gelen lider sanallaştırma teknolojilerinin tümünü Dinamik BT Altyapıları vizyonu doğrultusunda gerçekleştirdiği BT projelerinde değerlendiriyor. Pazarın üç lideri Vmware, Microsoft Hyper-V Sanallaştırma Çözümü ve Citrix teknolojileri veri merkezi ortamlarının doğasına bağlı olarak Fujitsu’nun çeşitli çözümlerinde kullanılmaktadır.
Bulut Bilişim platformlarına giden yolda çok stratejik ürünler sunan Fujitsu, geçmişteki UNIX deneyiminden gelen yenilikçiliğini sistem yönetiminin otomasyonu anlamında bugün de sürdürüyor. Karışık BT ortamlarında başarılı bir yönetim performansı sergileyen Fujitsu işletmelerin toplam sahip olma maliyetini de azaltma avantajıyla önemli bir tercih konusu oluyor.
Son Yorumlar