EMC,
Neden sanallaştırma?
Daha az enerji kullanımı, yönetim kolaylığı, düşük kesinti süreleri hatta kesintisiz sistemler, kurumların iş sürekliliğini arttırarak kurumlara hem sistem yatırımı ve işletim maliyeti anlamında hem de yapılan işin kesintiye uğraması durumundaki gelir kayıplarını ortadan kaldırarak direkt olarak karlılığa etki anlamında fayda sağlama, bu tip kararların verilmesinde en önemli etkenler olarak göz önünde bulunmaktadır.
Bu faydaları sağlamanın en önemli eğilimlerden biri sanallaştırma ve bunun çevresinde gelişen teknolojiler. Veri merkezlerinde sanallaştırmanın uygulanması, kaynakların daha verimli bir şekilde kullanılmasını aynı zamanda maliyetlerin de düşmesini sağlamaktadır. Daha önce altyapı teknolojilerini yöneten bilgi işlem departmanları, sanal veri merkezlerinde artık altyapı servisleri sağlayan bir duruma gelmekte, fiziksel sistemleri yönetmek yerine artık iş süreçleri ile alakalı kuralları yöneterek doğru uygulamaların, doğru sunucular üzerinden hizmet vermesini ve verilerin doğru disk sistemleri üzerinde depolanmasını sağlamaktadırlar.
Sanallaştırmanın öncesi ve sonrasından bahseder misiniz?
BT çalışanları olarak geçmiş zamanlarda tek hedefimiz ihtiyacı en uygun satın alma maliyetleri ile karşılamak ve sistemin devamlılığını sağlamaktı. Daha önceden pek önemsenmeyen TCO, ROI, Departmental Charge Back gibi kavramlar hayatımızda son 5 sene içinde daha etkili dâhil oldular ve satın alma yöntemleri tamamen değişti. Artık ilk satın alma maliyeti yüksek ürünlerin dahi (örneğin 5 senelik periyotta) kurumlara daha fazla tasarruf sağladığı çözümlerin oluşturulması ve bu sistemlerin ilk satın alma maliyeti düşük sistemlere göre tercih edilir duruma gelmesi yadırgadığımız bir durum değil.
Sanallaştırma teknolojilerinin ve cloud computing’in kullanımının artması pek çok üreticinin bir araya gelip bir vizyon oluşturması gereksinimini de ortaya çıkardı. Bu sayede bugünün sanal ortamlarının tamamen otomatize ve dinamik veri merkezlerine dönüşmesi sağlanmaktadır. Yani artık kurumların BT ekipleri müşterilerine sadece altyapı sağlamakla kalmayıp bu altyapıyı müşterilerinin servis seviyesi ihtiyaçlarına göre otomatik olarak sınıflandırıp, elle yapılan ayarlamalar ve vakit kayıplarını da ortadan kaldırarak bu hizmeti tamamen otomatize edebilmektedir. Örneğin bu konuda EMC, Cisco ve VMware bir araya gelip geleceğin sanal hesaplama merkezini (VCE, virtual computing environment) oluşturma yolunda ilerleme kaydetmiş ve ilk ürünlerini de ortaya çıkarmışlardır, V-Block. V-Block içerisinde yönetim, disk, network ve sunucu katmanlarının olduğu, tek bir arayüzden yönetilen, önceden hazırlanmış sanal veri merkezleri konsepti olarak tanımlanabilir.
Sanallaştırmada önerdiğiniz çözümler arasında ilk sırayı ne alıyor?
Bu konuda özellikle alım yapılmadan önce yapılması gereken en önemli çalışma projelendirmedir. Biz EMC olarak her müşterimizde rutin olarak yaptığımız bu inceleme ile kurumları düşük kapasiteli sistemler alarak performans sıkıntısı yaşamalarından veya gereğinden yüksek kapasiteli sistemler alarak boşuna yatırım yapmalarından korumaktayız.
Bu çalışmalar sonucunda her şirketin verilerine en hızlı şekilde ulaşmasını sağlayan doğru çözümü sunuyoruz.
Küçük işletmeler için sanallaştırma çözümleriniz nelerdir?
Sanallaştırma çözümlerinde, çözümler işletmelerin büyüklüklerinden çok sanallaştırma kullanılacak ortamların önem dereceleri önemlidir. İşletmeler için ücretsiz yazılım çözümlerinden, donanım, yazılım ve servis hizmetlerinin bir arada sunulduğu enterprise çözümlere kadar her kademede ürünlerimiz mevcuttur.
Sanallaştırmada yeni teknolojilerinizden bahseder misiniz?
Katmanlı veri depolama yaklaşımında SSD diskler Tier 0 olarak tanımlanan yeni bir katman ortaya çıkarttı. Bununla birlikte katmanlı veri depolama kullanımının önemi de arttı. EMC bu konuda öncülük ederek en son jenerasyon Symmetrix V-Max sistemleri üzerinde tamamen otomatize veri katmanlaması sağlayan FAST adındaki teknolojiyi duyurdu. Bu teknoloji ile V-Max üzerinde tutulan veriler otomatize olarak kullanım profiline en uygun katmana yer değiştirme ve akışkanlık imkânına kavuştu. Artık müşterilerimizin tanımladığı kriterlere göre FAST yazılımı verileri o anki ihtiyaçlarına göre otomatize olarak en doğru katman üzerinde tutuyor. Doğru olarak tasarlanmış katmanlı depolama özelliği olan bir disk sistemi çok daha az sayıda disk içerebilmekte ve daha az yer tuttuğundan enerji ve soğutma giderlerini ciddi miktarlarda azaltabilmektedir.
Ayrıca EMC düşük enerji gerektiren 5,400 RPM’lik SATA diskler, adaptif soğutma ve gerektiğinde disklerin durdurulması gibi enerji tasarrufu sağlayan birçok teknolojide ilklere imza atmıştır.
Verinin tekil kopyasını tutan (deduplication özelliğine sahip) veri depolama ve veri yedekleme sistemlerinin kullanımı yaygınlaşmaktadır. Böylece veri merkezinde kullanılması gereken disk ve teyp sistemlerinin boyutlarında önemli miktarlarda küçültme sağlanabildiğinden enerji masrafları da azaltılabilmektedir.
NAS, iSCSI ve FC gibi çoklu protokol desteği sağlayan sistemler orta ölçekli işletmelerin farklı veri depolama ihtiyaçlarını tek sistemde karşılarken büyük ölçekli işletmeler, finans ve telekom şirketlerine bakıldığında kullanılan uygulamaların yüksek performans ve fonksiyonellik gereksinimleri birçok özelliği içeren “hepsi bir arada” çözümlerden ziyade belli bir amaç için geliştirilen çözümlere gidildiği görülmektedir. Bu çözümler arasında binlerce diske kadar ölçeklenebilen ve yüzlerce sunucunun bağlanabildiği “high-end” veri depolama sistemleri, online arşiv ve regülasyon ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılabilecek “içerik adresli depolama” (CAS), SATA disk kullanımı ile uygun maliyetli yedekleme platformu sağlayan “sanal teyp kütüphanesi” (VTL) çözümleri sayılabilir.
Önümüzdeki döneme baktığımızda BT yaklaşımının tasarruf yüzünün yanında, kolay yönetim, servis erişilebilirliği, merkezi yönetim gibi konuların üretici firmalar tarafında çok daha fazla vurgulanıyor olacağına inanıyoruz. Kurumsal alanda üretim maliyetlerini azaltmaya ve gelir kayıplarını engellemeye yönelik önlemlerde de, sanallaştırmanın ve temelini oluşturduğu Cloud Computing konseptinin başrol oynayacağını düşünüyoruz.
Son Yorumlar