Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lideri SAP, PwC ve Uluslararası Suistimal İnceleme Uzmanları Derneği ( ACFE) ile birlikte, Türkiye’de ilk kez enerji sektörüne özel Suistimal Farkındalık Zirvesi düzenledi.
Sait Halim Paşa Yalısı’nda gerçekleşen ve sektörün önemli enerji şirketlerinin yetkililerinin katıldığı zirvede, dünyada ve Türkiye’de enerji sektöründe iç ve dış suistimal vakalarına dair yapılan çalışmalar paylaşıldı, katılımcıların görüşleri doğrultusunda çözüm odaklı fikirler üretildi.
Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lideri SAP, PwC ve Uluslararası Suistimal İnceleme Uzmanları Derneği (ACFE) ile birlikte “Enerji Sektörü Suistimal Farkındalık Zirvesi” 30 Kasım’da düzenledi. Türkiye’de bu içerikte ilk kez düzenlenen ve sektörde hem iç hem dış suistimal kavramlarına verilen önemin artırılmasını hedefleyen Zirve’nin açılış konuşmalarını; SAP Türkiye Genel Müdürü Zeynep Keskin, ACFE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Murat Oltulular ve PwC Türkiye Sorumlu Ortağı Murat Çolakoğlu yaptı. Kayıp kaçak oranının Türkiye genelinde istenilen noktaya gelebilmesi için, kurumlarda kaçakla mücadele stratejisinin belirlenmesinin önemine değinilen konuşmalarda, eğitim stratejisi ve teknoloji kullanımının da suistimali azaltmadaki rolü vurgulandı. SAP Türkiye Genel Müdürü Zeynep Keskin, suistimal önleme çözümlerinde en gelişmiş teknoloji platformunu benzer coğrafyalardaki süreç tecrübeleriyle birleştirerek, Türkiye piyasasına sunmaya hazır olduklarını açıkladı. PwC Türkiye Sorumlu Ortağı Murat Çolakoğlu ise gerçekleştirdiği konuşmada, hem şirketler bünyesindeki suistimal konuları ile hem de şebeke karşılığı olan kayıp kaçak konularıyla ilgili PwC olarak aktif bir şekilde çalıştıklarını ifade etti. Hayata geçirdikleri projeler ile edindikleri bilgi ve tecrübeyi kullandıklarını ve bu gibi önemli etkinlikler sayesinde farkındalık seviyesini artırmayı amaçladıklarını aktardı.
Potansiyel varsa suistimal de vardır!
PwC Türkiye tarafından yönetilen ve enerji sektöründe suistimal riskleri ve Türkiye elektrik dağıtım sektöründen örneklerin değerlendirildiği panelde; ADM ve GDZ İcra Kurulu Üyesi Serdar Marangoz, Aras EDAŞ Müşteri Teknik Hizmetleri Koordinatörü Fatih Yerkazan, Van Gölü EDAŞ Dağıtım Direktörü Ali Aydın, Enerjisa İç Denetim Başkanı Özge Aşçıoğlu ve Osmangazi EPSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Uğur Can Yoldaş tecrübelerini ve sahadan örnekleri aktardılar. Panelde, şebeke anlamında malum olan kayıp ve kaçak tanımının diğer şirket faaliyetleri, enerji ticareti ve perakende faaliyetlerinde farklı bir kaçak tanımına karşılık gelebileceği konusunda ortak kanıya varıldı. Panelde PwC uzmanlarından Tamer Emre, “Yetişmiş insan gücü kullanımında sıkıntı var ise suistimal potansiyeli vardır; potansiyel var ise de suistimal mutlaka gerçekleşir.” diye konuştu.
Türkiye’de şirket içi suç vakalarının yüzde 19’u suistimal!
PwC uzmanlarından Mark Brown ise şirket içi suç vakalarının yüzde 36’sının global ortalamada suistimallere ait olduğunu belirterek, bu oranın Türkiye’de yalnızca yüzde 19 olmasının konu hakkındaki farkındalığın az olmasına işaret ettiğini söyledi. Türkiye elektrik dağıtım kurumları yetkilileri; mevzuatların saha ile uyumlu gitmekte zorlandığına dikkat çekerek, kaçak söz konusu olduğunda sahadaki mücadelenin hiç de kolay olmadığını verdikleri örneklerle açıkladılar. Panelde ayrıca kurum içi etik ve ahlaki farkındalık eğitimlerinin öneminden de bahsedildi.
SAP’den Türkiye’de Enerji Sektöründeki Suistimallere Teknolojik Çözüm
SAP Türkiye tarafından gerçekleştirilen teknoloji oturumunda da, iç ve dış suistimal ile mücadelede SAP Suistimal Yönetimi Çözümü ve sağlayacağı katkılar sunuldu. Zirve sonunda sektör temsilcileri, suistimaller ile ilgili olarak daha yakın bir işbirliğinde çalışmaları gerektiğini ve başta Enerji Bakanlığı, EPDK ve diğer otoritelerin de bu konuda sektör temsilcilerine destek olması gerektiği konusunda hemfikir kaldı.
#SAP, #Türkiye, #EnerjiSektörü, #Suistimal, #Farkındalık, #TeknolojikÇözüm, #PwC, #ACFE
Son Yorumlar