Türkiye’nin bilgi güvenliği alanındaki istihdam sorununa dikkat çekmek ve yetişmiş eleman istihdamına katkı vermesi için BGA’nın katkılarıyla düzenlenen Siber Güvenlik Yaz Kampı başarıyla tamamlandı.
Bilgi Güvenliği Akademisi (BGA), Gazi Üniversitesi (GÜ) ve Bilgi Güvenliği Derneği (BGD) işbirliğiyle üniversite öğrencilerine yönelik Siber Güvenlik Yaz Kampı’nın dördüncüsü 24-29 Ağustos tarihleri arasında düzenlendi.
Siber güvenlik alanındaki en önemli problem olarak görülen yetişmiş insan kaynağı sorununa çözüm bulmak için düzenlenen yaz kampına 2011 yılından bu yana 200’ün üzerinde öğrenci katıldı. Bu kamplar boyunca öğrenciler, aldıkların eğitimlerin yanı sıra bilgi güvenliği alanında deneyim sahibi akademisyenler, kamu kurumu ve özel sektör yöneticileri ile bir araya geldiler. Böylece siber dünyadaki tehditler, alınması gereken önlemler ve bu alandaki kariyer fırsatları konusunda bilgi sahibi oldular.
Bilgi güvenliği alanındaki engin deneyimini öğrencilerle paylaşan BGA Genel Müdürü Huzeyfe Önal şunları söyledi: “Şu anda Türkiye’deki siber güvenlik uzmanı ihtiyacı 20 binin üzerinde. Bu alanda eleman yetiştirme potansiyeli ise diğer sektörlerden farklı olarak %1 oranında takılıp kalıyor. Türkiye’nin en köklü bilgi güvenliği kuruluşlarından biri olarak ülkemizin bu alandaki açığını kapatmak için çalışıyoruz.”
Düzenli olarak gerçekleştirilen Siber Güvenlik Yaz Kampı sonucunda katılımcıların yüzde 50’sinden fazlasının bilgi güvenliği sektöründe çalıştığını dile getiren Huzeyfe Önal, “Bu yılki program sonunda Üniversitelerin Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora programlarına kayıtlı öğrencilerinin katıldığı programda 27 kişi ‘Siber Güvenlik Uzmanlığı’ sertifikası aldı. Bu kişilerin de siber güvenlik uzmanı istihdamına katkı sağlayacağından kuşkumuz yok. BGA olarak hem siber güvenlik istihdamına hem de bu konudaki bilinçlenmeye katkıda bulunmaya devam edeceğiz” dedi.
Bilgi Güvenliği Derneği Kurucu Başkanı ve Gazi Üniversitesi Bilgi Güvenliği Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Alkan, “Günümüzde siber savaş ve saldırılar ülkeler için büyük risk oluşturuyor. Türkiye de saldırılara maruz kalan ülkeler arasında yer alıyor. Siber güvenlik alanında farkındalık oluşturmak için birçok etkinlik ve proje gerçekleştiriyoruz. Ülkemizin ihtiyacı olan siber güvenlik uzmanlarını yani beyaz şapkalı hacker’ları yetiştirmek için yaz kampı düzenledik.” diye konuştu.
Katılımcılar en güncel konularda eğitim aldı
Bilgi güvenliği eğitimleri ve stratejik siber güvenlik danışmanlığı alanında faaliyet gösteren Bilgi Güvenliği Akademisi’nin (BGA) öncülük ettiği eğitimlerde ülkemizde beyaz şapkalı hacker’ların yetişmesinin önü açıldı. Kamp süresince katılımcılara verilen eğitimlerin konu başlıklarından bazıları şu şekilde sıralandı:
- Zafiyet Tarama ve Bulma Sistemleri
- Exploit Çeşitleri ve Metasploit Kullanımı
- Web Uygulama Güvenliği
- Son Kullanıcıya Yönelik Saldırı Çeşitleri ve Yöntemleri
- Zararlı Yazılımlar ve Analiz Yöntemleri – APT
- DOS/DDOS Saldırıları ve Korunma Yöntemleri
- Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi
- Siber Dünyada İstihbarat Çalışmaları
- Dijital Adli Analiz
- Mobil Güvenlik
- Sosyal Medya Güvenliği
Son Yorumlar