KasperskyLab analizlerine göre siber suçluların hedef okları 2012’deAndroid’e çevrilmiş durumda. En popüler hedefler, Android’in 2.3.6 Gingerbread (Zencefilli Ekmek) ve 4.0.4 IceCreamSandwich (Dondurmalı Sandviç) olarak sıralanıyor.
Güvenli içerik yönetim çözümleri alanındaki lider şirket KasperskyLab’inuzmanlarınca yapılan analize göre, 2012’nin son çeyreğinde, siber suçlular arasındaki en popüler hedefler, Android’in 2.3.6 Gingerbread (Zencefilli Ekmek) ve 4.0.4 IceCreamSandwich (Dondurmalı Sandviç) olarak sıralanıyor.
Android için yeni zararlı programlardaki hızlı büyüme üçüncü çeyrekte de devam etti. KasperskyLab uzmanları tarafından yapılan analizler de siber suçlular tarafından en çok hedef alınan platformların Android olduğunu ortaya seriyor. Android 2.3.6 “Gingerbread”, tüm zararlı yazılım yükleme blokelerinin %28’ini oluştururken, en yaygın saldırı alan ikinci versiyon ise, %22 ile yeni 4.0.4 “IceCreamSandwich” oldu.
“Gingerbread”, Eylül 2011’de piyasaya sürüldüğü halde, Android cihaz pazarının halen en popüler versiyonlarından biri. Hal böyle olunca, sibersuçluların artan ilgisi de Gingerbread’e odaklanmış durumda. KasperskyLab Kıdemli Zararlı Yazılım Analisti YuriNamestnikov, aynı ilginin Android’in en son sürümü IceCreamSandwich’e de yöneldiğini belirtiyor. Virüs yazarlarının ilgisinin diğer bir sebebi, işletim sistemlerinin son sürümlerini kullanan cihazların, genellikle çevrimiçi faaliyetler için daha uygun olması. Ne yazık ki aktif olarak web’de gezinen kullanıcılar, eninde sonunda zararlı sitelere giriş yapıyor.
YARISI SAHTE SMS ATIP, PARA ÇALIYOR
Kullanıcıların akıllı telefonlarında tespit edilen zararlı yazılımların yarısından çoğu, kurbanın mobil hesaplarından, özel numaralara SMS yollayarak para çalan zararlı yazılımlar olan “SMS Trojan”ları olarak belirlenmiş durumda.
OpFake ailesi, mobil zararlı yazılım aileleri arasında en yaygını (Anrdoid zararlı yazılımlarının %38.3’ü) olarak öne çıkıyor. Bu ailedeki tüm zararlı programlar, kendilerini Opera Mini olarak gizliyor. Cihazlarda tespit edilen zararlı yazılımların beşte biri, çoğu Plangton ailesine mensup olan çeşitli Trojan’lar. Bir cihaza kurulmalarının akabinde, bu Trojan’lar telefondaki verileri topluyor, komuta sunucusuna yolluyor ve sibersuçluların komutlarını bekliyor. Bu ailenin zararlıyazılımları, gizlilik içerisinde sık kullanılanlar menüsünü ve ana sayfayı değiştirebiliyor.
Sıralamada üçüncü sırayı, üyelerinin popüler programların kurulumlarını taklit eden FakeInst ailesi alıyor (%17). Bu iki tipteki zararlı yazılımlar, çoğunlukla, siber suçlularca oluşturmak alternatif uygulama dükkanlarıkanalıyla dağıtılıyor.
Bu tip mobil tehditlerden, özel mobil uygulamaların yardımıyla korunmak mümkün… Örneğin, zararlıyazılımlar ile bilgi hırsızlığına karşı güvenilir bir korumaya ek olarak, Kaspersky Mobile Security ve Kaspersky Tablet Security aynı zamanda cihaz kaybolur ya da çalınırsa, verilerin güvende kalmasını sağlıyorlar.
Son Yorumlar