Intel Yeni teknolojiler Dünya Başkan Yardımcısı Ayşegül İldeniz, Boğaziçi Üniversitesi’nde katıldığı söyleşide, Türkiye’nin en önemli girişimcilik projelerinden birisi olan e-Tohum’un kurucusu Burak Büyükdemir’in sorularını cevapladı.
Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin de katılımıyla gerçekleştirilen girişimcilik ve kariyer konulu söyleşiye katılan Ayşegül İldeniz, kendi kariyerinden verdiği örneklerle birlikte Silikon Vadisi’ne giden yolun inceliklerini anlattı. Kendisi de bir Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan İldeniz, söyleşiyi izlemeye gelen öğrencilere yeni bir iş geliştirmek ve yeni ürünler oluşturmak için izlenmesi gereken yolları anlattı. Sağlam bir iş planının nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili tavsiyeler de veren İldeniz şunları söyledi: “Bir fikrin gerçeğe dönüşmesini sağlamak için bütünsel bir strateji geliştirerek yola çıkmak gerekli. Bu bütünsel stratejinin içinde finansman, pazar, rakip analizi, satış, pazarlama, tutundurma faaliyetleri gibi başlıklar olmalı. Başta kurgulanan strateji zaman içinde evrilerek gelişmeli”.
Silikon Vadisi’nde dünyanın en zeki insanlarıyla çalışıyoruz
Silikon Vadisi’nin çalışma ortamı ve yeni teknolojilerin nasıl geliştirildiğiyle ilgili bilgiler veren İldeniz: “Silikon Vadisi’nde dünyanın en zeki insanları ile birlikte geleceğin teknolojilerini geliştiriyoruz. Bu gerçekten çok heyecan verici. Burada her şey yapılabilir, sınır ya da imkânsız diye bir şey yok. Hayal ettiğiniz herhangi bir fikir gerçeğe çevrilebilir. Ben her zaman düşlemenin gerçekleştirmekten daha önemli olduğuna inanırım. Burada ise her ikisini de yapabiliyorsunuz” şeklinde konuştu.
Yedi milyar farklı insanın yedi milyar farklı ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz
Intel’de yaptıkları çalışmalarla dünyadaki yedi milyar farklı insanın yedi milyar farklı ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini belirten İldeniz, bu amaca ulaşmak için Intel’in Nesnelerin İnterneti ve giyilebilir teknolojiler alanında yoğun yatırımlar yaptığını ifade etti. Bu yeni stratejiyle kurumsal pazarın yanında son tüketiciye dokunan ürünler tasarlayarak günlük hayatın merkezinde yer aldıklarını söyledi. Intel’in bu süreçte aldığı riskleri ve bunları nasıl fırsatlara çevirdiklerini anlattı.
Türkiye’den milyar dolarlık girişimler çıkmasını bekliyoruz
Intel olarak üniversite ve sektör işbirliğine büyük önem verdiklerini ifade eden İldeniz, şunları söyledi: “Türkiye’nin en genç ve parlak beyinleriyle aynı salonda bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Bilindiği gibi Türkiye, yoğun ve genç nüfusu, teknolojiye olan ilgi ve ciddi büyüme potansiyeli ile bilişim sektörü için en önemli pazarlardan birisi. Buradaki enerjiyi tüm dünyaya taşımalıyız. Türkiye’den milyar dolarlık teknoloji şirketleri çıkması için genç fikirlere ve cesur girişimcilere ihtiyacımız var. Intel olarak gerçekleştirdiğimiz üniversite işbirlikleri ile bu ekosistemin gelişmesi için çalışıyoruz. Türkiye’de siz ve sizin gibi birçok parlak gençlerimiz hem uluslararası şirketlerde yöneticilik anlamında hem de girişimcilik anlamında tüm dünyaya açılarak başarı hikâyeleri oluşturmak konusunda oldukça büyük bir potansiyel barındırıyor”.
Son Yorumlar