Oracle İş Zekası ve Kurumsal Performans Yönetimi Çözümleri EEC&CIS Bölgesi Satış Direktörü
Gelecek nesil İş Zekası Uygulamalarınız nelerdir?
İş zekasında son dönemde ihtiyaçlara ve trendlere baktığımızda kurumlardaki değişik kullanıcı tiplerine göre değişik ihtiyaçlar olduğunu görüyoruz. İş zekasındaki gelişime baktığımızda, standart ve formatlı rapor ihtiyaçlarıyla başlayan sürecin, interaktif ve anlık analizlerle devam etmekte olduğunu, sonrasında da kullanıcıların çok boyutlu analiz, modelleme ve simülasyon ihtiyaçlarının ortaya çıktığını gözlemleyebiliyoruz. Bundan sonraki trende baktığımızda kurumların gerçek zamanlı olarak karar vermelerini sağlayan teknolojilerle ilgilenebileceklerini görmekteyiz. Bununla birlikte veri ambarı ve data mart yapılarına baktığımızda ERP ve CRM uygulamaları için hazır analitik uygulamalarının ön plana çıktığını görüyoruz.
Oracle, gerçek zamanlı karar ve öneri mekanizması olarak Real Time Decisions ürününü sunmaktadır. Bu altyapıyla müşterilerin herhangi bir kanalda şirketlere erişmesi durumunda o müşteriye hangi ürün/çözümün sunulabileceği en iyi şekilde tahmin edilebilmektedir. Bağımsız araştırmalar, müşterilerin kanallara erişimi sırasında yapılan kampanyaların (inbound), müşterilere erişilerek yapılan kampanyalara göre çok daha verimli olduğunu göstermektedir.
Hazır analitik çözüm olarak da Oracle, BI Applications grubu altında, farklı ERP ve CRM çözümleri üzerinde hazır ETL, data mart ve dashboard kütüphanesi sunmaktadır. Bu sayede, kurumlar daha önceki proje deneyimlerine dayanan bir hazır yapıyı çok daha hızlı hayata geçirebilmektedir.
Çok boyutlu modelleme ve simülasyon konusunda da Oracle, Essbase adı verilen OLAP altyapısı ile özellikle iş kullanıcılarının kendi hesaplamalarını ve raporlamalarını bilgi işlem bölümlerine bağlı kalmadan gerçekleştirmelerini sağlamaktadır.
Hangi firmalar İş Zekası Uygulamalarını kullanıyor?
İş zekası uygulamaları günümüzde finanstan telekomünikasyona, perakendeden üretime her sektörden ve her büyüklükten firmaya değer katıyor. Eskiden sadece büyük kurumların kullandığı gelişmiş iş zekası sistemlerinden günümüzde farklı çaptaki şirketler tarafından da giderek artan bir oranda yararlanıldığını görüyoruz. Bu noktada Oracle Business Intelligence Standard Edition One, şirket departmanlarında veya daha küçük kuruluşlarda 5-50 kullanıcı için tasarlanan bir pakette komple bir iş zekası sistemi olarak öne çıkıyor. Bu çözümümüz, yapılandırması ve kurulumu kolay, fiyatı en kısıtlı BT bütçelerine bile uygundur. Bu sayede her büyüklükten firma en yeni teknolojilerden yararlanarak iş zekası çözümlerinden uygun koşullarda yararlanabilmektedir. Oracle Business Intelligence Suite Enterprise Edition Plus ise kurumsal iş zekası ürünlerinden oluşan kapsamlı bir uygulama paketidir ve geniş bir yelpazedeki analiz ve raporlama yetenekleriyle büyük ölçekli kurumların tam bir içgörüye sahip olmasını sağlar.
İş zekası ve veri ambarlama alanında Oracle Uzman Servisleri’nin sunduğu kapsamlı servis yelpazesiyle kurumlar iş zekası ihtiyaçlarını daha iyi anlayabilirler. Aynı zamanda mevcut veri ambarlama uygulamalarının sağlık ve performansını gözden geçirme ve değerlendirme fırsatına da sahip olurlar.
Şirketlerin İş Zekası Uygulamalarından beklentileri nelerdir?
Bağımsız analist kuruluşlar tarafından Amerika ve Avrupa”da yapılan araştırmalar son yıllarda bilgi teknolojileri alanında en önemli yeri iş zekası projelerinin teşkil ettiğini gösteriyor. Bunu birkaç nedene bağlayabiliriz. Öncelikle günümüzde neredeyse tüm sektörlerde operasyonel sistemler yerine oturmuş durumda. Dolayısıyla tüm kurumlar veri üreten süreçlerini hayata geçirmiş bulunuyorlar. Bunun yanında mobil hale gelen ve internetin yoğun olarak kullanıldığı iş yaşamında ortaya çıkan veri miktarının çok yüksek boyutlara ulaşması da analiz ve raporlama anlamında teknoloji kullanımını zorunlu kılıyor. Tabi gelişen depolama teknolojileri sayesinde düşen veri saklama maliyetlerinin üretilen her tür veriyi detaylı olarak saklayabilmesine izin vermesi de çok önemli bir başka neden. Bu verilerden anlamlı “bilgi” elde etme ihtiyacı nedeniyle de, iş zekası projeleri gündeme geliyor.
İş zekası uygulamaları veriyi bilgiye dönüştürür, kurumların kaynaklarını daha verimli bir şekilde kullanmasını sağlar, operasyon etkinliğini artırır ve yeni gelir fırsatlarını tespit eder. Bir şirketin bu soruların yanıtlarını mevcut verilerinden yola çıkarak vermesi, onu her zaman rakiplerinden bir adım öne çıkaracaktır. Bu, sadece ekonomik durgunluk dönemlerinde değil, iş dünyasının çetin rekabet koşulları altında her zaman geçerli olacak bir avantajdır. Kurumlar gelişip büyüdükçe, şirketi neyin başarıya götürdüğü konusunda son derecede değerli bir içgörü sağlayabilecek olan büyük miktarda veri üretir. Ancak bu veriler genellikle farklı sistemlere dağılmış olduğundan verileri alıp analiz etmek zordur. Oysaki kurumlar bilgi toplama ve değerlendirme anlamında olumlu adımlar attıkça, ulaşmak istedikleri başarılı noktaya daha fazla yaklaşırlar. Sonuç olarak kurumlar iş zekası sistemlerinin sunduğu analiz ve raporlarla iş akışlarını yeniden planlayarak verimlilik artışı sağlayabilir, maliyetlerdeki gereksiz harcamaları görerek tasarruf sağlayabilir ve iş fırsatlarını görerek rekabette öne geçebilir.
Son Yorumlar