Crowdsourcing, crowd ve outsourcing kelimelerinin birleşiminden doğmuş, kitlesel kaynak kullanımı, kalabalık ya da toplulukların birlikte kaynak kullanımı anlamına gelen bir terim. Buna basitçe, birçok insanın, belli bir işi gerçekleştirmesi diyebiliriz. Firmalar için kitlekaynak çözümlerinin, yakın geleceğin en renkli alanlarından birisi olacağına hiç şüphe yok.
Akıllı telefon teknolojisinin oldukça hızlı gelişmesi ve geniş kitleler tarafından kullanılmaya başlanması ile birlikte, bu cihazların hayatımızın olmazsa olmazı haline geldiği bir gerçek. Ayrıca, bu teknolojik aletlerle yapabileceklerimizin sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor.
Türkiye’ye gelecek olursak, resmi rakamlara göre şu an Türkiye’de 70 milyondan fazla telefon kullanıcısı var ve bu telefonların %50’ye yakını akıllı cihazlar, yani; fotoğraf ve video çekebilen, depolayan, coğrafi koordinat bilgisi alabilen, kablosuz internet erişimi olan cihazlar. Bu telefon sahiplerinin de ülkenin her yerine dağılmış olduğu düşünüldüğünde, bu kişiler ülkenin her yerinden gerçek-zamanlı, hızlı ve güvenilir saha verisine ulaşmak için eldeki en iyi kaynak haline geliyor. Dolayısıyla, verimli ve hızlı karar alınması gereken günümüz dünyasında, şüphesiz ki bu teknolojik gelişmeleri takip eden ve milyonlarca kişiden oluşan kitleleri karşılıklı fayda sağlayacak şekilde kullanabilen firmalar kazananlar olacaklar!
Karşılaştığınız bir problemi çözmek, yeni projeniz için fikir almak veya herhangi bir saha verisini toplamak için çoğunluğu 18-35 yaş arasında değişen bu ‘ordu’yu neden kullanasınız? Çünkü kitlenin gücünü kullanarak işlerinizi çok daha hızlı, çok daha büyük bir demografide ve en önemlisi çok daha düşük maliyetle yapabilme imkanına sahipsiniz. Geniş bir coğrafyaya yayılmış bu yetenek havuzu, hiçbir zaman sahip olmadığımız insan gücü demek. Günümüz dünyasında, insanlar da şirketler de verimlilik için daha az harcamak ve daha çok iş yapmak istiyorlar. Kitlekaynak, bu yeni ‘paylaşım ekonomisinin’ temellerini oluşturuyor. Bu şekilde, iki taraf da hızlı ve pratik bir şekilde kendine fayda sağlamış ve ihtiyaçlarını karşılamış oluyor.
2014 senesinde yarattığımız Bounty isimli mobil kitle-kaynak platformumuzda, şu an 50.000’i aşkın kullanıcımız var ve bu kullanıcılar, firmalar nezdinde açılan basit saha görevlerini tamamlayarak aylık ortalama 100TL ile 1000TL arasında ek gelir elde etme imkanına sahipler. Bankacılardan perakendecilere şirketler de, bu kitle kaynak çözümünü kullanarak, işlerini 10 kata kadar düşük maliyetle ve 5 kat daha hızlı yapıyorlar.
Son Yorumlar