Bulut Bilişim Teknolojilerinde nasıl bir rol üstleniyorsunuz?
Software AG olarak BT’yi uçtan uca dönüştürme ve bulut, büyük veri, mantıksal analiz gibi gelişmekte olan teknolojiler için entegrasyon yazılımları geliştirme misyonunu üstleniyoruz. Aynı zamanda müşterilerimizin kendileri için en uygun hibrid BT mimarisini oluşturabilmesi ve AWS bulutu üzerinde gerekli süreçleri, etki alanlarını, sistemleri ve uygulamaları hayata geçirebilmesi için benzersiz bir bulut hizmet portföyü sunuyoruz. Bu sorumluluğumuz dahilinde Kurumsal BT sektöründe Uyarlanabilir Uygulamalar yaklaşımının önünü açan ve merkeze BT etkinliğini koyan dünyanın ilk Dijital Dönüşüm Platformu’nu, dijitalleşen dünyada işletmelere başarının anahtarı olarak sunuyoruz. Yaklaşık altı ay önce entegre ürün portföyü olarak piyasaya sürdüğümüz Dijital Dönüşüm Platformu (Digital Business Platform), dijital dünyada zirveyi hedefleyen işletmelerin, “Dijital Şirket” olma yolunda ilerleyen firmaların ihtiyacı olan her şeyi sunuyor. Bulut, büyük veri, mantıksal analiz gibi yeni teknolojilerle şekillenen ve entegrasyon vurgusunu öne çıkaran platform, işletmelere yepyeni bir uygulama türü geliştirme imkânı tanıyor: Yeni, hızlı, esnek ve “uyarlanabilir uygulamalar”. Çünkü dijitalleşme tüm işletmelerde kökten bir dönüşüm meydana getirirken, geleneksel uygulamalar bu hıza yetişemiyor. Dijital işletmeler ise, artık inovasyon ve değişime uyum kabiliyetleriyle faaliyet gösterdikleri sektörlerde farklılaşıyorlar. Software AG’yi ve tüm kullanıcılarını geleceğe taşıyan teknolojinin öncüsü olan Dijital Dönüşüm Platformu, hem kavramsallaştırma stratejisi hem de teknolojik altyapısıyla çağın ötesinde bir anlayış sunuyor.
Gartner ve Forrester gibi bağımsız araştırma şirketlerinin de bu çerçevede “fikir lideri” olarak tanımladığı Software AG olarak Dijital Dönüşüm Platformu’nu hayata geçiren ilk şirketiz. Bu sorumluluğu taşımanın bilinci ve gururuyla, dijitalleşme sürecinde gerçek dünya, internet ve iş süreçleri arasındaki köprü olmaya devam edeceğiz.
Software AG olarak her fırsatta işletmelerin seçeneklerini artırmaya ve kullanım kolaylığını geliştirmeye yönelik çözümler tasarlıyoruz. Bu yıl geliştirdiğimiz Buluta Geçiş (Transformation to the Cloud) projesi de, kurumsal düzeyde esneklik ve uyarlanabilirlik sağlama yönünde attığımız bu büyük adımlardan biri. Proje kapsamında portföyümüzdeki kapsamlı bulut bilişim çözümlerini 2015 boyunca Amazon Web Services (AWS) üzerine taşıyacağız. Bu sayede işletmeler ve kamu kurumları sadece kendilerine en uygun, özgün bulut stratejilerini ve mimarilerini tasarlayıp uygulamakla yetinmeyecekler. Aynı zamanda bunu bulut üzerinden gerçekleştirerek ilk andan itibaren maliyet tasarrufu elde edebilecekler.
Bulut Bilişime geçecek kuruluşlara önerileriniz nelerdir?
Her kurum, faaliyet gösterdiği alan ve iş süreçleri bakımından farklılık gösteriyor. Bulut çözümünün ortaya çıkışında da bu farklılığın ortaya koyduğu ihtiyaçlar çok önemli rol oynuyor. Özelde siparişlerin gözlenmesi, ilgili KPI’ların ölçülmesi, kurumsal uygulamaların işleyişinin net bir biçimde görülmesi ve operasyonlar ile yönetim süreçlerinin entegrasyonunun sağlanması adına bulut ve süreç zekâsının getirdiği çözümlerin, telekomünikasyon, bilişim teknolojileri, sigorta ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin en birincil ihtiyaçları arasında bulunduğunu belirtebiliriz.
İş zekâsı platformlarındaki geleneksel yöntemler ve veri madenciliği yaklaşımları yerini, kurumsal mimariyle bağlantılı analitik araçlara bıraktı. Biz bunu, kurumların buluttaki veri ambarlarından analitik sonuçlar çıkarmalarından ziyade, süreç temelli düşünme ve süreç iyileştirme odaklı bir yaklaşım sergilemelerini gerektiren bir aşama olarak görüyoruz. İşletmelerin Dijital Şirket olma yolunda bir yaklaşımı benimsemesi her şeyden önce çok önemli.
BT ve bulut yatırımlarında ortak bir sorun olarak bütçe yönetimindeki sıkıntılardan da bahsedebiliriz. Geleneksel BT anlayışına sahip yöneticiler ve CIO’lar, şu soruları sormayı unutuyorlar: Bütçeniz, bu yıl için öngördüğünüz projelerin tamamını karşılamaya yetecek mi? Planda olmayan iş beklentileri doğrultusunda yeni açılımlar getirmek durumunda mı kalacaksınız? Yoksa aynı sabit bütçeyle BT’den daha fazlasını nasıl alacağım? Belirli BT çözümlerinden kıstığımızda şirketi riske atmış olur muyuz? Geleceğe yönelik önemli yatırımlardan kesmek yerine, eski ve gereksiz uygulamaları emekliye ayırabilir miyiz? Gereksiz maliyetlerden kısmak, alternatif çözümlerden biri olabilir tabii ki çünkü finans dünyasındaki karar vericilerin yüzde 50’si, şirketlerinin BT’ye gereğinden fazla yatırım yaptığını düşünürler. BT kabiliyetlerinden feragat etmeden BT bütçesinin düşürülmesi ve buluta ayrılacak miktarın hesaplanması, doğru yanıtları elde edilebilmesine bağlı. Doğru yanıtlar ise, BT portföyünün profilini ortaya çıkaran tüm noktaların birleştirmesine bağlı. Uygulamalar, projeler ve iş kabiliyetleri arasındaki o hassas dengeyi ve birlikteliği iyi anladığınızda, BT’deki değişiklikler ile ilgili bilgiye dayalı, daha iyi kararlar alabilir, şirketin tamamını etkileyebilecek bir bütünü hesaplayabilmenin gururuyla sürecin keyfini çıkarabilirsiniz. Uygulama ve proje maliyetlerini iş kabiliyetleriyle ilişkilendirerek BT ve bulut harcamalarını iş hedefleriyle eşleştirebilirsiniz.
Son Yorumlar