Türkiye’nin datasını koruyan dijital kale; Star Of Bosphorus Veri Merkezi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleşen resmi törenle açıldı…
Türkiye’nin öncü teknoloji grubu NGN, Türkiye’nin en büyük veri merkezi yatırımlarından Star of Bosphorus’u hizmete sundu. 5 Temmuz Cuma, Star of Bosphorus Veri Merkezi’nde gerçekleşen açılış törenine; başta Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank olmak üzere iş, ekonomi ve teknoloji dünyasından önemli isimler katıldı.
Türkiye’de ve Orta Doğu’da faaliyet gösteren NGN, bugün itibarıyla Türkiye’de ve bölgenin lider şirketlerin teknoloji alanındaki güvenilir iş ortağı konumunda faaliyetlerini sürdürüyor. NGN, tüm dünyanın dijitalleştiği bu dönemde çok kritik bir gereksinime yoğunlaşarak Star of Bosphorus Veri Merkezi’ni hayata geçirdi.
Dijital verilerin her geçen saniye durmaksızın üretildiği bir dönemde; kritik bilgilerin yönetilmesi, depolanması ve yedeklenmesi hayati önem taşıyor. Bu noktada da veri merkezlerine görev düşüyor. Dünya, veri merkezleri konusunda çok önemli adımlar atarken NGN de Star of Bosphorus Veri Merkezi’ni hayata geçirerek Türkiye’nin dijitalleşmesine katkı sundu. Star of Bosphorus; güvenilirlik ve kesintisiz çalışma süresini birincil önceliği yapan kurumsal müşteriler için eşsiz bir tesis olmasının yanı sıra teknolojisi, deneyimli ekibi ve uluslararası sertifikasyonlarıyla standartların ötesinde yeni nesil çözümler sunuyor.
Türkiye’nin verileri yine bir Türk’e Emanet!
Yaklaşık 150 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’nin bu alandaki en büyük yatırımlarından biri olan Star of Bosphorus, bilişim sektöründe ihtiyaç duyulan istihdama da önemli katkılarda bulunuyor. Türkiye’deki şirketlerin verilerini bir Türk girişiminde koruyup kullanmalarını sağlayan Star of Bosphorus Veri Merkezi, ayrıca yurt dışından da dataların konumlandırılacağı bir merkez olacak. Bu yatırım ile 5 yıl içerisinde Türkiye ekonomisine yaklaşık 2 milyar TL katkı sunmayı hedefleyen NGN ailesi; ülkemizin ihracat hedeflerine paralel olarak yurtdışına veri hizmeti ihraç etmeye başladıklarını ve şimdiden 3 yabancı ülkenin veri merkezimizden hizmet aldığını belirtiyor. Kısa vadede ise hedefleri 30’un üzerinde ülkeye veri hizmetlerimizi yaymak.
Yaklaşık yüzde 50’si genç olan 80 milyonluk nüfusun ciddi bir potansiyel olduğunu ve bu potansiyeli Star of Bosphorus ile harekete geçirmek istediklerini ifade eden NGN, veri merkezinin tam kapasiteye ulaştığında 1000 kişinin üzerinde bir istihdam sağlayacağını öngörüyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Star of Bosphorus Veri Merkezi yatırımını Türkiye’ye sunan NGN’e teşekkür ettiği konuşmasında şunları söyledi: “Teknolojinin baş döndüren gelişimi ticaretten sağlığa, enerjiden tarıma, finanstan iletişime kadar her alanda, yeni kuralların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Büyük veri ve veri analitiği, bulut bilişim, siber güvenlik, insan-makina etkileşimi ve yapay zekâ gibi ileri teknoloji alanlarındaki gelişmeler; üretim ve iş modellerini kökten değiştiriyor. Bu değişimin temelinde de bilişim sektörü ve dijitalleşme yer alıyor.
Dijitalleşme; ekonominin, teknolojinin, bilimin, sanayinin ve yaşamın tüm alanlarına dokunuyor. Binlerce yıldır demiri işleyen insanlık; artık veriyi işleyerek, yepyeni bir üretim ve kalkınma sürecine giriyor. Bu süreci tüm koşullarıyla birlikte kavramak, en önemlisi de oyun kurucu olmak zorundayız. Bu yüzden Milli Teknoloji Hamlesi gibi bir vizyonla yola koyulduk. Her konuşmamızda dijital dönüşüm diyoruz, dijital kalkınma ve ekonomiden bahsediyoruz. KOBİ’lerimizi, girişimcilerimizi, gençlerimizi dijital çağın üreten aktörleri olmaları için teşvik ediyor, yol gösteriyor, politikalar üretiyoruz. Sektörlerin gidişatını, taleplerini, ihtiyaçlarını bizzat sahada görüyor, iş adamlarımızla, girişimcilerimizle, emekçilerimizle yol arkadaşlığı yapıyoruz. İşte bunun en güzel örneği bugün açılışını yaptığımız veri merkezimizdir.
Sağladığımız desteklerin böyle vizyoner işlere kapı araladığını görmek bizler açısından büyük bir mutluluk kaynağı. Dijitalleşme konusunda Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu kapasiteyi oluşturmak ve Türkiye’yi bu alanda oyun kurucu yapmak ana hedefimiz. Bakanlık olarak, böylesine önemli bir konuda politikalar belirlerken elbette özel sektör temsilcilerini ve sivil toplum kuruluşlarını da sürecin içine dâhil ediyoruz. İlgili bütün paydaşların katkısı ile ‘Dijital Türkiye Yol Haritasını’ hazırladık. Yol haritamız: İnsan, teknoloji, altyapı, tedarikçiler, kullanıcılar ve yönetişim başlıkları altında 6 bileşenden oluşuyor. Şimdi, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuz çerçevesinde yol haritamızdan hareketle etkin eylem planlarını uygulama aşamasındayız. Kurduğumuz ‘Türkiye Açık Kaynak Platformu’ndan bu eylemlerin bir örneği olarak bahsedebilirim. Bu platform ile yazılımcı sayımızı ve niteliğimizi yükseltmeyi, kullandığımız yazılımlarda güvenliği sağlamayı, lisans maliyetlerini düşürüp dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyoruz.
Değerli misafirler, yapay zekâ teknolojisine özel önem verdiğimizi ifade etmek istiyorum. 2030 yılına kadar yapay zekanın, global ekonomiye 15.7 trilyon dolar katkıda bulunacağı ve ülke ekonomilerini ortalama yüzde 26 oranında büyüteceği bekleniyor. Gelişmiş ülkeler, bu muazzam pazarda paylarını muhafaza etmek için üniversiteler, araştırma merkezleri, teknoloji lideri şirketler ve girişimler aracılığıyla yapay zekâ teknolojileri konusunda adımlar atıyorlar. Biz de bunun farkında olarak ciddi çalışmalar yapıyor, kamu ve özel sektörün ihtiyacına yönelik projeler üretiyoruz. Ben Türkiye’nin dijitalleşme yolundaki hedeflerinin Star Of Bosphorus Veri Merkezinde somutlaştığını görmekten büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bu önemli merkezin; dijital kalkınma hedeflerimize güç ve ilham vereceğine yürekten inanıyorum.”
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut ise Star of Bosphorus Veri Merkezi yatırımıyla ilgili şunları söyledi: “Teknolojinin yaygınlaşması, veri hacmindeki ve çeşitliliğindeki gelişmeler, büyük veri, yapay zekâ, bulut teknolojileri, fintek gibi kavramların laboratuvar ortamından çıkıp gerçek hayatımızın birer parçası olmasını sağladı. Dolayısıyla veri merkezleri, verinin saklanması ve veri güvenliği yeni dünya ekosisteminin çok önemli birer çeperi haline geldi. Bu çerçevede, NGN’nin yüksek teknoloji içeren Star of Bosphorus Veri Merkezi yatırımı bizim teşvik ettiğimiz ve tercih ettiğimiz bir yatırım türü. Ülke olarak katma değer zincirinde daha üst sıralara çıkmak için bu tarz yatırımların öneminin farkındayız.”
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşü Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç: “Dünyada 20 milyardan fazla elektronik cihazın birbirine bağlandığı günümüzde, güvenli veri akışı daha da önemli hale gelmiştir. Geçtiğimiz hafta Sayın Cumhurbaşkanımız ile beraber Osaka’da gerçekleşen G20 heyetine katıldık. Zirvede imzalanan Osaka Bildirisi’nde dijitalleşmenin ekonomilerimizi ve toplumlarımızı her yönden değiştirdiği, verinin ekonomik büyüme için giderek daha da önemli bir kaynak haline geldiği ve verinin etkin kullanımının tüm ülkelerde sosyal refaha katkı sağlaması gerektiği görüşleri paylaşılmıştır. Kişisel ve ticari verilerin hızlı artışı, verilerin depolanması, depolama alanlarının artması ve bunların yönetilmesi gibi süreçleri ortaya çıkarmıştır. Bu kapsamda gerçekleştirdikleri yatırımlarla bu sürece katkı sağlayacak Star of Bosphorus Veri Merkezi daha da önem arz etmektedir.
2023 hedeflerimiz doğrultusunda yarının rekabetçi ekonomisinde var olabilmek ve yenilikçi teknolojilere çözüm üretebilme kabiliyetine sahip olmamız gerekiyor. Günümüzdeki en yenilikçi teknoloji yapay zekâ teknolojileri. Bu konuda da yapay zekânın olmazsa olmazı; veri. Bugün, burada açtığımız veri merkezi ile bu verinin korunması konusunda önemli bir adım atmış olacağız. Ülkelerin mevcut verileri ve siber hâkimiyet alanları o ülkelerin dijital topraklarıdır. Verilerimizi hem topraklarımızı koruduğumuz gibi koruyacak hem de toprağı işlediğimiz gibi işleyip açık veri yöntemi ile paylaşarak değere dönüştüreceğiz. Açık veri ile kastedilen; verinin anonimleştirilerek kişisel bilgilerden arındırılmasıdır. Ülkemizde üretilen verinin yine ülkemizde barındırılması hedefine ulaşılması açısından bugün açtığımız ve daha çok açacağımız veri merkezleri kritik bir rol oynamaktadır” dedi.
NGN Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su İnanç Erol, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin geleceğine yatırım yaptıklarını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Yerli içerik, yerli yazılım, yerli bulut ülkemizin ekonomik olarak gelişimine, ihracatına ve uluslararası rekabete muhakkak çok ciddi fayda sağlayacaktır. Bu verilerin kesintisiz, güçlü altyapılara ihtiyacı bulunmaktadır. Bizim, Türkiye’de üretilen Milli Veriyi ülke dışına göndermeye ihtiyacımız yoktur, olmamalıdır.
Dijital çağı yakalayan, ‘kendi verisinin sahibi ve koruyucusu’ bir Türkiye olmak için ‘milli veriyi’ ülkemizde tutmak amacıyla harekete geçtik ve yaklaşık 150 milyon dolar düzeyinde bir yatırımla işte karşınızda gördüğünüz bu teknolojik sanat eserini ülkemize kazandırdık. 9 derece üzeri deprem dayanıklılığı, kullanılan sismik izolasyon teknolojisi ve 138 adet izolator üstüne inşa edilmesi ile dünyada sayılı yapılardan biri ve bölgemizin en gelişmiş veri merkezlerinden bir tanesidir. Biz NGN ailesi olarak, üretmeyi ve ülkemize değer katmayı amaç edinmiş bir grubuz. Star of Bosphorus ile başlayan yolculuğumuzu, inşallah hem Anadolu’muzda hem de farklı teknoloji alanlarında yapacağımız yatırımlar ile devam ettireceğiz.”
Konuşmaların ardından gerçekleşen özel veri merkezi turunun sonunda, misafirleri sismik alanda sürpriz bir şov karşıladı. Yapay zekânın kullanılarak 1993’den 2013’e kadar tüm dünyada gerçekleşen depremlerin datalarından görselleştirilen ve seslendirilen “Seismic Waves” performansı katılımcıların büyük ilgisini çekti.
Yüzde Yüz Güvenli ve Kusursuz!
Türkiye’nin en gelişmiş veri merkezi Star of Bosphorus; şirketlere danışmanlık, bulut uygulama yönetimi, felaket kurtarma, yedekleme ve iș sürekliliği, güvenlik, veri depolama, barındırma olmak üzere geniş̦ bir yelpazede, uluslararası standartlarda veri merkezi hizmetleri sunuyor. Başta bankacılık ve finans, üretim, telekomünikasyon, perakende ve kamu olmak üzere tüm sektör liderlerinin güvenilir teknoloji iş ortağı konumunda olan NGN, Star of Bosphorus ile sektöre yeni standartlar getiriyor.
Uptime Institute Tier III tasarım ve tesis sertifikasına sahip veri merkezi Star of Bosphorus, 16 MW toplam elektrik gücü ile yaklaşık 24.000 metrekare kapalı alanda konumlanıyor. 5.000 metrekare beyaz alanda 2.000’in üzerinde standart kabinet barındırma kapasitesine sahip veri merkezi, tasarım ve tesis yetkinlikleri ile benzersiz bir servis seviyesini garanti ediyor.
Star of Bosphorus, dünyada sayılı deprem etkisini en aza indirmeye yönelik olarak tasarlanmış yapısal sismik izolasyonu ile kesintisiz çalışma ve yüksek standartlarda veri güvenliği bulunuyor. 138 adet sismik izolatör üzerinde inşa edilen Star of Bosphorus, dünyada kabul görmüş FEMA standartları doğrultusunda inşa edildi. Son 2.500 yıl içindeki sismik olayların korelasyonu dikkate alınarak depremde operasyonun devamlılığını sağlamak üzere tasarlanan Star of Bosphorus ile Türkiye’de bu alanda bir ilke imza atıldı. Star of Bosphorus, deprem anında binanın tamamının korunmasını sağlayacak ve yaşanabilecek kesintileri ortadan kaldıracak. Akademik denetleme sürecinden de geçen Star of Bosphorus, bağımsız denetim için dünyanın sayılı yetkin kurumlarından ARUP ile çalıştı. Dolayısıyla Star of Bosphorus’un tam deprem korumasına sahip olduğunu gönül rahatlığıyla ve bilimsel dayanaklarıyla ifade ediliyor.
En gelişmiş soğutma ve güç dağıtım teknolojilerini kullanan Star of Bosphorus Veri Merkezi; ortalama yıllık 1.30 veya daha az PUE sağlayacak şekilde tasarlandı. Star of Bosphorus Veri Merkezi iki ayrı binada yer alan 4 adet veri merkezi modülü ile ölçeklenebilir bir tasarıma sahip. Her bir modül 2 adet veri holü içeriyor ve her modül; güç, soğutma, yangın önleme ve fiziki güvenlik sistemleri ile kendi altyapısı dahilinde faaliyet gösteriyor. Bu modüler yapı sayesinde her bir modülün kendi içinde etkin bir şekilde çalışması sağlanıyor ve sınıfının en iyisi donanımların entegre şekilde kullanımı ile maksimum verimlilik garanti ediliyor.
Personel sayısından, işletme yönetimi, malzeme kalitesi ve tedarik yönetimine kadar detaycı yaklaşımıyla operasyonel sürekliliği garantileyen Star of Bosphorus, herhangi bir afet ya da elektrik kesintisi gibi acil durumlarda sunduğu kesintisiz hizmetle veri bütünlüğünü koruyarak olası kayıpların önüne geçiyor. İstanbul Anadolu yakasında Tuzla ilçesinde, şehir merkezine yaklaşık 30 km. mesafede konumlanan Star of Bosphorus, güç dağıtımından soğutmasına kadar esneklik ve ölçeklenebilirlik ihtiyacına cevap vermek üzere tasarlandı. Veri merkezinin lokasyonu kolay ulaşım, kesintisiz güç temini ve risklere uzaklık gibi önemli konum kriterleri dikkate alınarak seçildi. Star of Bosphorus, İstanbul Tepeören Elektrik Dağıtım Santrali’ne komşu olmasıyla fiziksel birçok riskten de uzak. Yüksek standartlara sahip bu veri merkezi sadece deprem değil sel, fırtına gibi olası tüm doğal afetler düşünülerek erozyon riski taşımayan, baraj ya da büyük su deposuna yakın olmayan güvenli bir arazi üzerine konumlanmış durumda.
Star of Bosphorus, veri merkezi altyapısı ve operasyonları konusunda deneyimli kadrosu ile müşterilerine Türkiye’nin en gelişmiş veri merkezi hizmetlerini sunmak için yola çıkıyor.
#StarOfBosphorus, #YerliveMilli, #NGN, #Güncel
Son Yorumlar