TAV, myclimate Türkiye ile işbirliği yaparak yolcuların uçuşları sırasında ortaya çıkan karbon miktarını hesaplamasını ve gönüllü olarak denkleştirmesini sağlayan bir uygulamayı hayata geçirdiğini duyurdu.
Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye’nin dünyadaki lider markası TAV Havalimanları, iklim değişikliğiyle mücadele çalışmaları kapsamında yolcuların uçuşlarından kaynaklanan karbon ayak izini denkleştirmelerine olanak sağlayan bir uygulamayı hayata geçirdi. TAV Havalimanları’nın işlettiği 14 havalimanının web sitesinde yer alan uygulamayla yolcular uçuşlarının karbon ayak izini hesaplayabilecek ve isterlerse hem karbon salımını azaltan hem de sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunan bir projeye destek vererek bunu denkleştirebilecek.
TAV Havalimanları Başkan Yardımcısı Kemal Ünlü “İklim değişikliğini durdurmak ve gelecek kuşaklara yaşanabilir bir gezegen bırakmak için tüm dünyada kamu otoriteleri, özel sektör ve sivil toplumun ortak çaba göstermesi gerekiyor. Küresel ölçekte karbon salımlarının yüzde 2’si havayolları başta olmak üzere havacılık sektöründen kaynaklanıyor. Biz TAV olarak sorumluluğumuzun farkındayız ve paydaşlarımızla işbirliği halinde, yolcu memnuniyetini artırırken çevreye etkimizi en aza indirmek üzere çalışıyoruz. myclimate Türkiye’nin uzmanlığından yararlanarak, işbirliği içinde geliştirdiğimiz karbon ayak izi hesaplama ve denkleştirme uygulamasıyla, yolcularımız başta olmak üzere paydaşlarımızın da bu konudaki farkındalığını artırmayı amaçlıyoruz” dedi.
myclimate Türkiye Genel Müdürü Hande Sezer “TAV Havalimanları çevre ve iklim değişikliği konusundaki öncü yaklaşımını bu çalışma ile bir adım öteye taşıyor. TAV için hazırlamış olduğumuz bu uygulama, bir yandan yolculara iklim değişikliği ile mücadeleye katkıda bulunma şansı verirken, bir yandan da bu konuda farkındalığın artmasını amaçlıyor. Türkiye’de bir Havalimanı işletmecisi firmanın tüm havayolu şirketlerinden önce böyle bir uygulamayı başlatmış olması, TAV’ın yenilikçi tavrını bir kere daha gözler önüne seriyor” dedi.
myclimate Türkiye’nin uluslararası standartlara uygun şekilde geliştirdiği uygulamaya göre, İstanbul-Ankara arasında ekonomi sınıfında seyahat eden bir yolcu, atmosfere 125 kilogram karbon salımına neden oluyor. Bu miktar yaklaşık 30 ağacın bir yılda azalttığı karbona eşdeğer. Hesaplamanın ardından dileyen yolcular myclimate Türkiye’nin portföyünde yer alan projelere destekte bulunarak bu miktarı denkleştirebiliyor.
TAV Türkiye’de karbon salımının azaltılması ve doğal kaynakların verimli kullanımı konusunda da öncü şirketler arasında yer alıyor. Bu çerçevede 2013’te Karbon Saydamlık Projesi’nde (CDP) Türkiye’de iklim değişikliğiyle mücadele performansı en yüksek yedi şirketten biri olarak gösterilmişti.
Ankara Esenboğa Havalimanı, Avrupa Havalimanları Konseyi’nin yürüttüğü Karbon Akreditasyonu Programı’nda dünyadaki en çevreci 17 havalimanından biri olarak yer alıyor. İstanbul Atatürk ve İzmir Adnan Menderes havalimanları da programa aktif şekilde katılıyor. TAV’ın Tunus’ta işlettiği Enfidha da Afrika kıtasından programa dâhil olan ilk havalimanı oldu.
Son Yorumlar