Ana sponsorluğunu Avea’nın üstlendiği Web 3.0 Konferansı’nda “Pazarlama Artık Makinelerin mi Elinde?” sorusu masaya yatırıldı. Uzmanlar, marka yöneticileri ve akademisyenler yaptıkları sunumlarla yeni dönemin başarılı uygulamalarına örnekler verdi.
Avea’nın ana sponsorluğunda, İstanbul Salt Galata’da Web 3.0 Konferansı, alanında uzman isimleri Makineler Çağında Pazarlama’yı konuşmak üzere bir araya getirdi. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen konferansta aralarında, Avea, Cisco, IBM, SAP, NBA, Intel, Samsung, Google, Yandex, Gfk, United People ve Denizbank markalarının üst düzey yöneticilerinin ve akademisyenlerin de bulunduğu 30’a yakın uzman isim, yaptıkları sunumlarla “Pazarlama Artık Makinelerin mi Elinde?” sorusuna yanıt aradı.
Etkinliğin açılış konuşmasını “Taşlar Yerinden Oynarken – Dijital Pazarlamanın Kuralları” kitabının yazarı, gazeteci, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Fatoş Karahasan yaptı. 100 milyar cihazın birbirine bağlı olacağı bir dünyanın bizi beklediğini anlatan Karahasan, günümüzde insanoğlunun makinelerle karşı karşıya olduğunu, geleceğe bakmak istiyorsak makinelerin karşısındaki pazarlamacılar olduğumuzu bilmemiz gerektiğini söyledi. Bu durum karşısında korkup korkmayacağımızın, ekranları, giyilebilir cihazları nasıl anlayacağımızın sorgulanmasının gerektiğini anlattı.
Konferans kapsamında “Müşteri 3.0” başlıklı bir sunum yapan Avea Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dehşan Ertürk; konuşmasında pazarlama faaliyetlerine ve yenilikçi, kurumsal işbirliklerine yeni bir boyut kazandıracak olan Web 3.0 ile birlikte, iletişimde yepyeni bir çağın başladığını belirtti ve ekledi: “Web 3.0’ın olanak sağladığı kullanıcıyı tanıma ve ona özel içerikler sunma gibi kişiselleştirilmiş hizmetlerle, artık pazarlama faaliyetleri de tamamen boyut değiştiriyor. Bugün 12 milyar olan internete bağlı cihaz sayısının, 2020’de 50 milyarı geçmesi bekleniyor. 2014’te saniyede 99 cihaz internete bağlanırken; 2020’de ise bu rakam 255’e ulaşacak.”
Web 3.0 ile kullanıcının hayatını hayal edemeyeceği boyutta kolaylaştıran yepyeni fırsatlar oluşturma imkânına kavuştuklarını ifade eden Ertürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnovasyonun Türkiye’deki öncüsü olarak; geleceğin teknolojilerinin standardını belirlemek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Müşteri bilgisine ilaveten bu teknolojileri verebilecek altyapıya sahip bir operatör olarak; inovatif işbirlikleriyle şirketlerin daha etkin pazarlama faaliyetleri yapabilmelerini sağlıyoruz. M2M iletişimde işin özü; çözmek istediğimiz problemin göstergesi olan şeyi sensörlerle algılamak, sorunu doğru şekilde analiz edip ne anlama geldiğini anlamak ve doğru aksiyon alabilmektir. Bu konuda hâlihazırda standardizasyonunu sağladığımız sağlık uygulamalarımız, araç takip çözümlerimiz var. Bir diğer alan da big data (büyük veri) çözümleri… Büyük veri üzerinde Ar-Ge çalışmalarımızı Avea IntelliMap adlı ürünümüzle ticari değere dönüştürmeyi başardık. Avea Intellimap ile işbirliği yaptığımız firmaların pazarlama birimlerinin müşterilerine yönelik analizler yaparak anında aksiyon alabilmesini sağlıyoruz.”
2020’de depolama 16 kat artacak
Intel Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Yalım Eriştiren, konuşmasında bilişim teknolojinin gelişiminden bahsetti. 2020’de oluşan bilginin ve depolamanın 16 kat artacağını söyleyen Eriştiren, işlem kapasitesinin 20, ağ kurulumunun ise 8 kat olacağını belirtti. Erişten, konuşmasında Web 1.0’da sadece ekrandan bize sunulanı izlediğimizi, Web 2.0 ile biraz daha artırdığımızı ve sosyalleşmeye başladığımızı, Web 3-0’da ise iyice bütünleştiğimizi söyledi.
Teknoloji tecrübenin önüne geçti
SAP Türkiye Pazarlama Direktörü Erdem Aksakal ise konuşmasında büyük veriden bahsetti. Aksakal, CEO’ların yüzde 80’inin üstün bir müşteri deneyimi sunduklarını düşündüğünü ancak müşterilerin sadece yüzde 8’inin bu fikre katıldığını, proaktif olunması gerektiğini anlattı. SAP’de üzerinde çalıştıkları analitik öngörü modelinden bahseden Aksakal, hangi sektörde olunursa olunsun kullanım alışkanlıkları analizinin yapılması gerektiğini anlattı ve teknolojinin tecrübenin önüne geçtiğini, müşterilerin gerçek zamanlı tanınması gerektiğini söyledi.
Markalar hikayenin parçası
Video Devrimi başlıklı konuşmasında Google Türkiye Marka Pazarlama Çözümleri Türkiye ve Ortadoğu Bölge Yöneticisi Kerem Atasoy, dijital çağ ile insanların birbirine hikaye anlattığı dönemin dijital anlamda geri döndüğünü söyledi. Bütün dünyada Youtube’a her ay 1 milyar kişinin girdiğini ve 6 milyar indirme yapıldığını anlatan Atasoy, markaların hikayenin nasıl parçası olacağını örnek videolarla gösterdi. Google olarak birtakım markalarla çalıştıklarını ve bir hikaye içeriklerinin de bulunduğunu ve bunu daha da güçlendirecek teknolojinin var olduğunu söyleyen Atasoy, hikayenin doğru bağlama da oturtulması gerektiğini belirtti.
Mobil bankacılığın kullanım oranı yüzde 114 büyüdü
Denizbank Dijital Strateji, Pazarlama ve Performans Yönetimi Grup Müdürü Tolga Yurteri, konuşmasında Türkiye’de dijital bankacılığın diğer ülkelere göre gelişmiş olduğunu belirtti. Z kuşağının dijital ortamda, özellikle sosyal medyada yaşadığını anlatan Yurteri, Türkiyede 6.2 milyon online çocuğun olduğunu ve yüzde 59.01’inin karne hediyesi olarak tablet istediğini söyledi. Mobil bankacılığı kullanma oranının 2013’te yüzde 33’e çıktığını yani yüzde 114 büyüme yaşandığını anlatan Yurteri, artık çok daha detaylı işlemlerin mobil üzerinden yapılmaya başlandığını, 163 milyon dolar olan işlem hacminin 2017’de 721 milyar dolar olarak düşünüldüğünü söyledi.
UNITED PEOPLE CEO’su Emre Faks ise yaptığı konuşmada artık hayatta her şeyi makinelerle yaptığımızı, ajanslar için en önemli noktanın ise makinenin içindeki yazılımın olduğunu söyledi. Türkiye’de artık mobil reklam dağıtımının başladığını söyleyen Faks, yüzde 100 doğru ölçüm, çoklu optimizasyon, detaylı veri analizinin yapılabildiğini anlattı.
CISCO Orta Doğu ve Avrupa Direktörü Ahmet Hasanbeşeoğlu konuşmasında şirketlerde her şeyin giderek oyunlaşacağını düşündüklerinin altını çizdi. Her şeyin internete bağlanacak olmasının, önümüzdeki 10 yıl için 19 trilyon dolarlık katma değer sağlanacağının ve her şey mümkün olmasının CEO’ları heyecanlandırdığını anlattı.
Giyilebilir teknolojilerle sağlıklı hayat
Samsung Türkiye İçerik Müdürü Burak Emiralp ise konuşmasında giyilebilir teknolojilerle ilgili bilgi verdi. Giyilebilir teknolojilerin hayatımıza neler katacağını örneklerle gösterdi. Kontak lensler, duruş bozukluklarını düzelten kemer, ayak sağlığını takip eden çorap gibi pek çok örneğin ardından bunların sonrasında bizleri sağlıklı ve eğlenceli bir hayatın beklediğini vurguladı.
YANDEX Ürün Pazarlama Direktörü Andrey Sebrant konuşmasında artık bütün sistemlerin çok hızlı algoritmalara bağlı olduğunu anlattı. Makinelerin belirli sektörlerde bizden çok iyi olduklarını anlatan Sebrant, bu yüzden pek çok olayda düşünen adamın yerini büyük serverların alacağını söyledi.
Eğitimde Demokrasi Çağı başlıklı konuşmasında Khan Academy Türkiye Direktörü Alp Köksal, Amerika’da yaşayan Hint kökenli Salman Khan tarafından kurulan Khan Academy’i anlattı. Köksal, pek çok farklı konuda eğitici videonun yer aldığı Khan Academy’den bugüne kadar 175 milyon kişinin yararlandığını ve 2 milyar alıştırma çözüldüğünü söyledi.
2050’de herkeste mobil telefon olacak
Konuşmasında ‘2014’ün Teknoloji Trendleri’ni anlatan Gfk Türkiye Genel Müdürü Fulya Durmuş yazılımların gelecekte giderek kullanıcı ve teknoloji arasındaki çizgiyi bulanıklaştıracağını; şeffaflığın artarak, data güvenliğinin ve gizliliğin öncelikli hale geleceğini; network teknolojilerinin yeni iş modellerine vesile olacağını ve mobil cihazların birbirleriyle bağlantılı ürün ve hizmetlerin networkün parçası ve gerekliliklerinden biri olacağını söyledi. Durmuş, 2015 yılında tüm dünyadan yaklaşık her bireye bir mobil telefonun düşeceğini ve 2017’de ise 5.2 mobil telefon kullanımının olacağını belirtti.
IBM Türkiye ve Afrika Satış Müdürü Andrew Gouh, konuşmasında müşterilerin deneyimini izleyebilmenin, onların ne yapıp yapmadığını anlamanın kritik önem taşıdığını anlattı. Müşterilerin sitelerde nereye, neye baktığının öğrenilebilmesinin, ne kadar zaman harcadıklarının, hangi noktada vazgeçtiklerinin bilinmesinin faydalarını örneklerle gösterdi.
Konferansın son konuşmasını gerçekleştiren AVEA çalışanı Antropolog Nihan Muti ise 2,5 milyon yıllık süreç içerisinde teknolojinin nasıl ihtiyaçlarımıza göre değiştiğini anlattı. Korkuya karşı merak ve şaşırtma unsurlarının önemini vurguladı.
Konferansta TEVİTÖL Öğrencisi Barış Bilginer, Alternatif Neslin Gözünden başlıklı konuşmasını yaparken, bir diğer TEVİTÖL Öğrencisi Yağız Yaver Çiçek, Dijital Döngüdeki Yabancı isimli konuşmasını sundu.
Konuşmaların ardından iki panel gerçekleştirildi. İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Fatoş Karahasan’ın moderatörlüğünü yaptığı, Doğuş Yayın Grubu Oyun ve Video Grup Müdürü Alp Öcal TVYO, HÜRRİYET İnternet Grubu Başkan Yardımcısı Erhan Acar, BBDO CSO’su Haluk Sicimoğlu, MOTTO 23 Ajans Başkanı Mehmet Ateş, ROY+TEDDY Kurucu Ortağı Ekin Özçiçekçiler’in konuşmacı olduğu ilk panelde Pazarlamanın İkilemi tartışıldı.
AVEA Mobil Bağlantı Direktörü Baran Yurdagül’ün moderatör olduğu ve SAMSUNG Türkiye İçerik Müdürü Burak Emiralp, YANDEX.TÜRKİYE Aramadan sorumlu ürün müdürü Zafer Sever, ERICSSON Orta Doğu Bölgesinde İletişim Servisleri İş Geliştirme Müdürü Hasan Basri Akırmak, CISCO Orta Doğu ve Avrupa Direktörü Ahmet Hasanbeşeoğlu ve AVEA Kurumsal Ürün Yönetimi Müdürü Gökhan Uslu’nun konuşmacı olarak katıldığı panelde ise “Sırada Ne Var?“ konusu gündeme getirildi ve ekosistem savaşı sorgulandı.
Son Yorumlar