Yapay zeka, makine öğrenimi ve derin öğrenmeye dayalı görüntü işleme çözümleri sunan Türk girişim şirketi Ayvos, 2015’te kuruluşundan bugüne kadar geliştirdiği alanında öncü uygulamalar ile dikkat çekiyor. Ayvos, yenilikçi AR-GE çalışmalarıyla oluşturduğu video verisi üzerinden nesne algılama ve algılamadan sonra nesne tanıma teknolojileriyle dünya standartlarında ürünler sunuyor…
Günümüzde video kameralar ile hayatın her alanında karşılaşabiliyoruz. Her gün milyonlarca kamera milyonlarca görüntü kaydediyor ve depolanmasını sağlıyor. Elde edilen görüntülerden yararlanılması amacıyla geliştirilen yapay zeka destekli görüntü işleme teknolojileri dünyada gün geçtikçe önemini arttırıyor. 2015 yılında kurulan Türk yazılım şirketi Ayvos da bu alandaki çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Müşterilerin ihtiyaçlarına göre görüntü işleme odaklı özel çözümler sunan şirket bunu yapay zekanın desteğiyle oluşturduğu sistemler ve müşterilerinin halihazırda güvenlik için kullandığı kameralara entegre edilen yazılımlar aracılığıyla yapıyor. Her iki entegrasyon kapsamında video görüntülerini yapay zeka ile işleyip anlamlandırarak ileri seviye güvenlik ve müşteri davranış analizleri gibi alanlarda çözümler sunuyor.
Güvenlik Kameralarını Yapay Zeka ile Akıllandırdı
Standart güvenlik kameralarının ya güvenlik personeli tarafından 7/24 izlenerek ya da sadece alınan kayıtların olaylar sonrası geri dönük izlenerek sınırlı ve zor bir süreçte çözüm sağladığına dikkat çeken ve güvenlik kameralarına GETS adlı kendi yazılımlarını entegre ederek akıllı cihazlar haline getirdiklerini belirten Eray Hangül, “Evde, okulda, fabrikada, iş yerlerinde veya kamuda kullanılan güvenlik kameraları her gün durmaksızın görüntü kaydediyor ancak bu görüntülerin tüm gün boyunca izlenip değerlendirilmesi ve anında müdahale gibi noktalar zorluklar taşıyor veya mümkün olmuyor. Yazılımımız hiçbir ekstra kameraya veya cihaza gereksinim duymadan direk olarak kullanımda olan kameralara entegre edilebiliyor. Bu sayede herhangi bir ek masrafa gerek olmadan kayıt edilen görüntülerden yararlanılması sağlanıyor. GETS, davranışları, hareketleri ve duygu değişimlerini algılayarak olası tehlikeli durumlarda ya da müşterilerimizin isteğine bağlı olarak özel durumlarda uyarı veriyor ve bilgilendirme sağlıyor” dedi.
Perakende Sektöründe Müşteri Memnuniyetini Artırıyor
Diğer bir uygulamaları Mount’un perakende sektöründe mağazalara kurularak müşteri profili çıkarmak için kullanıldığının altını çizen Eray Hangül sözlerine şöyle devam ediyor: “Müşterilerimizin isteği doğrultusunda mağazalarındaki kameralara kurduğumuz Mount mağazaya giriş yapan müşterilere tekil numaralar vererek tekrar geldiklerinde eski müşteri olarak tanıyabiliyor. Ayrıca Mount müşterilere yönelik yaş, cinsiyet, duygu durumu ve belirli bir alana baktığı süre gibi bilgileri hesaplayarak bilgi verebiliyor. Bu bilgileri mağaza giriş ve çıkışlarında toplayarak müşterilerin mağaza memnuniyetini belirleyebiliyor. Sonuç olarak mağaza sahiplerine müşterileri ile ilgili anlık ve ayrıntılı bilgi sağlayarak pazarlama stratejisi oluşturma imkanı sunuyor”
İstanbul’daki Metrobüs Yolculuklarına Katkı Sunabiliriz
Yazılımları sayesinde yapay zekanın şehir hayatına katkı sunabileceğini de ifade eden Hangül, “Yazılımlarımız aynı zamanda trafik gibi şehir problemlerine de çözüm üretebilir. Büyük şehirlerde trafik ve toplu taşıma için yapay zeka ve görüntü işleme ile çözümler sunabiliriz. İşe gidiş ve çıkış saatleri başta olmak üzere çalışanlar çeşitli zorluklar yaşıyor ve zaman kayıpları artıyor. Örneğin İstanbul’da 2018 yılında toplamda 276 milyon yolcu metrobüs kullandı, bu yoğunluk doğal olarak bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Metrobüs duraklarındaki güvenlik kameralarına entegre edeceğimiz yazılımlarımız ile duraklardaki yoğunluk zamanlarını belirleyerek yoğunluğun arttığı dönemlerde ekstra metrobüs sağlanması yönünde akıllı sistemsel uyarılar verip vatandaşların problemlerine de çözümler üretebiliriz” şeklinde konuştu.
#Ayvos, #Ar-Ge,
Son Yorumlar