Gıda, plastik, ambalaj lojistik, beyaz eşya başta olmak üzere bir çok alanda üretim yapan firmalara endüstriyel eğitim ve danışmanlık hizmeti sunan Garanti Eğitim gerçekleştirdiği çalışmalarla firmalara yüzde 20 ile yüzde 80 arasında verimlilik sağlıyor.
Bugüne kadar Bodrum Havalimanı Dış Hatlar Terminali, Bezmialem Üniversitesi, Toyotetsu gibi sektöründe büyük firmalarla çalıştıklarını belirten Garanti Eğitim’in CEO’su Gürcan Akçay, ”Türkiye’de kriz anında ilk tercih çalışanı işten çıkarmak oluyor. Avrupa ve ABD’de ise bu son tercih olarak görülüyor. Çünkü hem şirketlerin yaşadığı toplum, hem de kamu yöneticileri bu konuda hızlı tepki veriyor. Türkiye’de ise işten çıkarma çok kolay sonuçlanıyor” diyor.
Akçay, şirketlerin karlılıklarında yaşanan düşüşü depo örneğiyle anlatıyor. Akçay’ın verdiği bilgilere göre: “Türkiye’deki şirketlerin en büyük problemlerinden biri stok yönetimi. Hala ”üretelim depoda dursun” mantığıyla hareket ediyorlar. Üretici ürünü tasarlarken tek amacı ürünü pakete koymak, verimli mi, değil mi, doğru miktarda mı, karlı mı, değil mi diye yeterince düşünmüyor. Bu mantıkla hareket eden şirketler, ürünün hammaddesinin ücretini peşin veriyor, işçilik ve enerji maliyetlerini ödüyor ve rafa koyuyor. Satabildiğini satıyor, satamadığı çöpe gidiyor. Son kullanma tarihi olan tüm ürünler için bu geçerli. Firmalar, satamadığı üründen dolayı karlılığı düşünce eleman çıkarmaya yöneliyor. Siparişe göre üretim yapmayı pek düşünmüyor.”
Bazen işe alım da tasarruf oluyor
Son dönemlerde şirketlerin danışmanlık eğitimi alarak verimli çalışmaya yöneldiklerini ifade eden Akçay, “Şirketlere verimliliği artırıcı, maliyetleri akılcı yollarla azaltacak çözüm önerileri getiriyoruz. Şirketlerde üretimin işçilik maliyeti yüzde 3-10 arası değişiyor. Fakat şirketlerde karlılık düştüğünde ilk tasarruf yöntemi olarak küçülmeye gidiliyor. Yüzde 90`lık dilime kimse bakmıyor. Yurt dışındaki şirketlerde eleman sayısı kolay kolay değişmiyor. Onlar daha çok operasyon süreçlerini iyileştirmeye yönelik çözümler üretiyor. Türkiye’de doğru bir ölçme sistemi de mevcut değil. 1 kişinin tek başına altından kalkabileceği işlere 3 kişi görevlendiriyoruz, doğru kişiyi doğru işte görevlendiremiyoruz. Bazı durumlarda işten çıkarma çözüm gibi görünse de bazen ise alım yapılmasını da tavsiye ediyoruz” diye konuştu.
Verimlilik yüzde 80’e varabiliyor
Bu tür danışmanlıkların ne tür katkılar yaptığını da belirten Akçay, “Türkiye’de personel sayılarında yüzde 20-25 arasında bir fazlalık var. Gereksiz iş gücü basit gibi dursa da aynı iş iki kişiye verildiğinde işlerin ortada kaldığını gözlemliyoruz, bu da riskli bir durum. Firmalara yüzde 3 ile yüzde 30 arası kar sağlıyoruz. Verimlilikte ise yüzde 20 ile yüzde 80 arasında verimlilik sağlıyoruz. ” sözleriyle özetliyor.
#tasarruf, #gurcanakcay, #verimlilik
Son Yorumlar