Türk Telekom Linux Vakfı projesi olan ONAP’ın (Açık Şebeke Otomasyon Platformu) platin üyesi oldu. Türkiye’den sadece Türk Telekom’un yer aldığı platformda AT&T, China Mobile, China Telecom, Cisco, Ericsson, Huawei, IBM, Intel ve Nokia gibi küresel operatörler ve teknoloji şirketleri yer alıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan; “ONAP’taki üyeliğimiz, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen teknolojilerin küresel düzeyde kullanılması vizyonumuza büyük katkı sağlayacak. ONAP’ın, geleceğin şebekelerini uçtan uca ve kapalı çevrim otomasyon tasarımı ile geliştirme, planlama, otomasyonunu sağlama ve yeni servislerin yönetimi şeklinde dönüşümünü sağlayabileceğine inanıyoruz” dedi.
Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom, küresel boyutta önde gelen operatörleri ve teknoloji tedarikçilerini bir araya getiren Linux Vakfı projesi Açık Şebeke Otomasyon Platformu’nun (Open Network Automation Platform-ONAP) platin üyesi oldu. Türk Telekom geçtiğimiz aylarda da yeni nesil ağ sistemlerinin ve iletişim teknolojilerinin geliştirilmesi konusunda dünyanın önde gelen açık platformlarından biri olan ABD merkezli ONF’nin (Open Networking Foundation) yönetimine girdiğini açıklamıştı.
Türkiye’den sadece Türk Telekom’un yer aldığı platform, iletişim şebekelerinin ve sanal fonksiyonlarının otomasyonu, tasarımı ve yönetimi ile ilgili ürün ve hizmetler geliştiriyor. Türk Telekom ise platformda açık kaynaklı inovasyon ve otomasyon sistemlerinin küresel düzeyde kullanımının artırılmasına ve geliştirilmesine katkı sunacak.
Üyelerinin kaynaklarını bir araya getiren ONAP, küresel düzeyde ortak bir şebeke mimarisi ve şebeke otomasyonunun uygulandığı, canlı bir ekosistemin yaratılması için açık standartlara odaklanacak. Bu kapsamda Türk Telekom ise ONAP’ta, mevcut yatırımları artırarak ihtiyaç odaklı hizmetler sağlama konusunda destek arayan şirketler ve bulut teknolojisi sağlayıcıları için hazırlanan planın yönetiminde yer alacak. Türk Telekom mühendislerinin açık standartlar ve açık kaynak odaklı geliştirdiği ileri şebeke teknolojileri, küresel düzeyde sürdürülebilir açık kaynak ekosisteminin önemli bir parçası olarak kullanılacak.
Aralarında AT&T, China Mobile, China Telecom, Cisco, Ericsson, Huawei, IBM, Intel, Nokia, Orange, VMWare, ZTE, Amdocs, Bell, GigaSpaces, Jio, Tech Mahindra ve Vodafone gibi küresel düzeyde pek çok hizmet ve teknoloji sağlayıcısı 18 şirketin platin üye olarak yer aldığı ve dünyadaki mobil abonelerin yüzde 55’inin operatörleri aracılığıyla temsil edildiği ONAP’a üye olan Türk Telekom, Türk mühendisliğine dünyanın kapılarını açacak.
Cengiz Doğan: ‘Türk mühendisliği ile geliştirdiğimiz teknolojiler küresel düzeyde kullanılacak’
Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan, “ONAP’ta stratejik, teknik ve pazarlama yönetiminde rehberlik yapacağız. ONAP üyeliğimiz Türk mühendisleri tarafından geliştirilen teknolojilerin küresel düzeyde kullanılması vizyonumuza büyük katkı sağlayacak. ONAP kapsamında geleceğin şebekelerini uçtan uca ve kapalı çevrim otomasyon tasarımı ile geliştirme, planlama, otomasyonunu sağlama ve yeni servislerin yönetimi şeklinde dönüşümünü sağlayabileceğine inanıyoruz. Küresel düzeydeki faaliyetlerimizle, ONAP’ın yeni bölgelerde gelişiminin yanı sıra açık standartlar ve açık kaynağın yaygınlaştırılmasına da yardımcı olacağız” dedi.
Türk Telekom olarak ONF yönetiminde de yer aldıklarını vurgulayan Cengiz Doğan sözlerine şöyle devam etti: “Türk Telekom olarak Google, AT&T, Deutsche Telecom, Verizon ve Samsung gibi dünya devleriyle birlikte yeni teknolojilerin geliştirildiği bu açık platformun yönetim kurulundayız. Türk Telekom burada da projelere yön verecek ve hatta telekomünikasyon ekosisteminin yapısını değiştirecek.”
Linux Vakfı Ağ Yapılandırma ve Planlama Genel Müdürü Arpit Joshipura ise alanında lider ve yenilikçi teknolojiler konusunda çalışan Türk Telekom gibi bir operatörün platforma katılımından büyük memnuniyet duyduklarını belirtti ve ekledi: “Türk Telekom’un katılımıyla, devam eden POC geliştirme sürecinin pozitif sonuçlarını almayı ve gerçekleştirdiğimiz iş birliği ile geleceğin şebeke otomasyonunu kurmayı sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.
ONAP hakkında:
Açık Şebeke Otomasyon Platformu projesi (ONAP), son kullanıcıların, hizmetler ve sanal fonksiyonların otomasyonu, tasarımı ve yönetimini gerçekleştirmeleri amacıyla önde gelen küresel operatörler ve tedarikçileri bir araya getiren bir platform olarak hizmet veriyor. ONAP, ortak bir mimari oluşturma ve açık kaynak topluluğu arasında iş birliğinin uygulanması ve desteklenmesi misyonuyla, açık kaynak ECOMP ve Açık Planlayıcı Proje (OPEN-O) adlı iki açık ağ ve planlama projelerini birleştirilmesiyle kuruldu. ONAP projesi, bir Linux Vakfı projesidir.
Türk Telekom Grubu hakkında
176 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Türk Telekom, Türkiye’nin ilk entegre telekomünikasyon operatörüdür. Müşterilerin hızla değişen iletişim ve teknoloji ihtiyaçlarına en güçlü ve en doğru şekilde cevap verebilmek amacıyla 2015 yılında Türk Telekomünikasyon A.Ş., Avea İletişim Hizmetleri A.Ş. ve TTNET A.Ş. tüzel kişiliklerini mevcut şekliyle muhafaza ederek ve tabi oldukları mevzuat ve regülasyonlara tamamen uyarak, “müşteri odaklı” ve entegre bir yapıya geçmiştir. Bireysel ve kurumsal hizmetler alanında geniş hizmet ağı ve zengin ürün çeşitliliğine sahip olan Türk Telekom, Ocak 2016 itibarıyla mobil, internet, telefon ve TV ürün ve hizmetlerini ‘Türk Telekom’ tek marka çatısı altında bir araya getirmiştir.
“Türkiye’nin Çoklu Oyuncusu” Türk Telekom, 30 Eylül 2017 itibarıyla 13,4 milyon sabit erişim hattı, 9,4 milyon genişbant ve 19,2 milyon mobil aboneye hizmet vermektedir. Türk Telekom Grubu şirketleri Türkiye’yi yeni teknolojilerle buluşturma ve bilgi toplumuna dönüşüm sürecini hızlandırma vizyonuyla, 81 ilde 33.095 çalışanıyla hizmet vermektedir.
Türk Telekomünikasyon A.Ş., PSTN ve toptan genişbant hizmetlerini sunmakta olup, mobil operatör Avea İletişim Hizmetleri A.Ş., perakende internet hizmeti , IPTV, Uydu TV, Web TV, Mobile TV, Smart TV Hizmetleri sağlayıcısı TTNET A.Ş., Televizyon yayıncılığı ile isteğe bağlı yayıncılık (VOD) hizmetleri sağlayıcısı Net Ekran Şirketleri, yakınsama teknolojileri şirketi Argela Yazılım ve Bilişim Teknolojileri A.Ş., BT çözüm sağlayıcısı Innova Bilişim Çözümleri A.Ş., çevrimiçi eğitim yazılımları şirketi Sebit Eğitim ve Bilgi Teknolojileri A.Ş., çağrı merkezi şirketi AssisTT Rehberlik ve Müşteri Hizmetleri A.Ş., toptan veri ve kapasite servis sağlayıcısı Türk Telekom International ve iştiraklerinin yüzde 100’üne sahiptir.
#turktelekom, #aciksebeke, #otomasyon, #platform, #üyelik, #güncel, #cengizdogan
Son Yorumlar