Türk Telekom’un görme engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran kurumsal sosyal sorumluluk projesi ‘Sesli Adımlar’ Antalyalılarla buluşuyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Belediye binasına kurulumu yapılan uygulama, görme ve işitme engelli vatandaşların işlemlerini rahatlıkla yapmalarına olanak tanıyacak…
Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi Türk Telekom’un görme ve işitme engellilerin iç ve dış mekanlarda hayatını kolaylaştıran uygulaması ‘Sesli Adımlar’, Antalyalılarla buluşuyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde kurulumu yapılan uygulama ile görme ve işitme engelli vatandaşların Belediye binasında yönlerini kolayca bulmaları ve işlemlerini rahatlıkla gerçekleştirmeleri sağlanacak.
Uygulamanın kullanıma açılması sebebiyle Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde 11 Mayıs 2018 tarihinde düzenlenen törende konuşan Türk Telekom Satış ve Müşteri Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ümit Önal: “Görme ve işitme engelli bireylerin açık ve kapalı mekanlarda kendi başlarına rahat ve güvenle hareket etmelerine yardımcı olmak amacıyla bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirdiğimiz Sesli Adımlar Projesi’ni Antalyalılarla buluşturmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde yaptığımız bu kurulum ile belediye binasına gelen görme engelli vatandaşlarımız uygulama sayesinde rahatlıkla yönlerini bularak, işlemlerini kolayca halledebilecek” dedi.
Önal: ‘Herkes için erişilebilir iletişim’
Türk Telekom olarak bölgesel, ekonomik, sosyal ve fiziksel eşitsizlikleri, teknolojinin fırsat eşitleyici gücüyle ortadan kaldırmaya çalıştıklarını belirten Ümit Önal, “Türk Telekom olarak tüm bireylerin bilgiye erişim imkanına sahip olmasını kurumsal sorumluluğumuz olarak görüyor, çalışmalarımızı ‘herkes için erişilebilir iletişim’ prensibi ile yürütüyoruz. Bu yaklaşımdan hareketle 2014 yılında hayata geçirdiğimiz Sesli Adımlar uygulaması, birçok yönden dünyada ve Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor. Tamamen ücretsiz olan uygulamamız sayesinde görme ve işitme engelliler, kamu binaları, üniversite kampüsleri, havalimanları, alışveriş merkezleri, başta olmak üzere büyük ve karmaşık alanlar içerisinde herhangi bir yardıma ihtiyaç duymadan o an nerede olduklarını öğrenebiliyor ve gitmek istedikleri yeri cep telefonları ile kolayca bulabiliyor” dedi.
9 ilde 38 farklı noktaya ulaştı, 30 bin kişinin hayatı kolaylaştı
Sesli Adımlar Projesini, sürekli olarak geliştirmeye devam ettiklerini ifade eden Önal: “İlk başta sadece görme engellilere yönelik olan uygulamamızın kapsamını bugün işitme engellilere de hizmet edecek şekilde genişletmiş bulunuyoruz. Türkçe ve İngilizce’nin yanı sıra yakın zamanda eklediğimiz Almanca ve Arapça dil destekleri ile birlikte kullanıcılar Sesli Adımlar’dan artık 4 dilde hizmet alabiliyor. Herhangi bir operatör sınırlaması olmadan tüm engelliler tarafından Türkiye’de 9 ilde 38 farklı noktada, yurt dışında ise 5 ayrı lokasyonda kullanılabilen uygulamamız, bugüne kadar yaklaşık 30 bin kişi tarafından indirildi ve 200 bin kereden fazla kullanıldı” diye konuştu.
Akıllı Şehir projesinde 2’nci faz 2018 sonunda
2 milyonu aşan nüfusu ile Türkiye’nin beşinci büyük şehri olan Antalya’nın, tarihi ve doğal zenginlikleri, turistik tesisleriyle, sayısız yerli ve yabancı turisti kendine çeken bir cazibe merkezi olduğunu vurgulayan Önal, Antalyalılara hizmet etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Türk Telekom olarak Antalya Büyükşehir Belediyesi ile işbirliklerinin 2015 yılından beri devam ettiğini belirten Önal, konuşmasında belediye ile ortaklaşa yürüttükleri Antalya Akıllı Şehir projesine de değinerek, saha çalışmalarını hızla sürdürdükleri projenin ikinci fazını 2018 sonunda hayata geçirmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.
“Sesli Adımlarla engelleri aştık”
Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel ise yaptığı konuşmada, “Antalya’ya akıllı kent haline getirirken en büyük hedeflerimizden biri engelleri kaldırmak ve engelli vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmaktı. Türk Telekom’un Sesli Adımlar Projesi bu konuda bize en büyük desteği sağladı. Sesli Adımlar’la engelleri aştık, Engelli vatandaşlarımız artık Belediye binamızdaki bütün hizmetlerden kolaylıkla faydalanabilecek.” diye konuştu.
Sesli Adımlar, 43 farklı lokasyonda hizmet veriyor
Türk Telekom’un kurumsal sosyal sorumluluk projesi Sesli Adımlar, görme ve işitme engellilerin; kamu binaları, üniversite kampüsleri, havalimanları ve AVM’ler gibi karmaşık yapılarda yardım almadan hareket edebilmelerini sağlayan bir akıllı telefon uygulaması. Uygulama, görme ve işitme engellilerin kamuya açık alanlarda bir başkasının yardımına ihtiyaç duymadan gitmek istediği yeri kendi kendine bulmasını veya o anda nerede olduğunu anlamasını sağlıyor. Dünyada ilk kez Türkiye’de ve Türk Telekom – Boni işbirliği ile geliştirilen Sesli Adımlar uygulaması, 2014 yılında sadece görme engellilere bulundukları mekânlarda, akıllı telefonları üzerinden sesli yönlendirme hizmeti sunarken 2017 yılında işitme engelliler için de basit ikonlarla bu hizmeti sunar hale geldi. Uygulama, içlerinde Chicago Lighthouse, İstanbul Teknik Üniversitesi, Kars Hükümet Konağı, Ulu Camii, San Francisco Lighthouse ile Gençlik ve Spor Bakanlığı gibi binaların da bulunduğu 43 farklı lokasyonda hizmet veriyor. Yakın zamana kadar Türkçe ve İngilizce olarak hizmet veren Sesli Adımlar uygulaması, bünyesine Mart 2018’den itibaren Almanca ve Arapça dil desteğinin de eklenmesiyle kapsayıcılığını artırarak 4 farklı dilde hizmet vermeyi sürdürüyor.
Türk Telekom’un Sesli Adımlar Projesi başarılarıyla dünyada da takdir topluyor ve adından sıkça söz ettiriyor. Sesli Adımlar Projesi son olarak, ABD’de görme engellilerle ilgili en önemli kuruluş olarak kabul edilen The National Federation of the Blind’dan (NFB – Ulusal Körler Federasyonu) tam not aldı. Sesli Adımlar projesi, 2017 yılında da Barcelona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi (MWC) kapsamında verilen GLOMO Ödülleri’nde “Erişilebilirlik ve Kapsayıcılık İçin En İyi Mobil Kullanım” kategorisinde birincilik ödülü almıştı.
#Türk Telekom, #Sesli adımlar
Son Yorumlar