Türkiye’nin en kapsamlı ve en geniş katılımlı teknoloji etkinliği Turkcell Teknoloji Zirvesi’ne Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu’nun “Hız ölçülebilir ve teknolojik bir şey. Biz dünyadaki en geniş spektruma sahibiz, dünyanın en gelişmiş altyapısını kurduk. 1 Nisan’dan 4.5G ile dünyanın en hızlı mobil interneti Turkcell’de olacak” sözleri damgasını vurdu. Terzioğlu, “Kota konusunda Turkcell abonelerinin içi rahat olsun. Artacak data ihtiyacına yönelik müşterilerimizi memnun edecek sürprizlerimiz var. Ayrıca yeni paketlerde data başına birim maliyetler düşecek” şeklinde konuştu. Turkcell Teknoloji Zirvesi, 100 fikir önderi ile 7 binden fazla davetliyi Haliç Kongre Merkezi’nde bir araya getirdi. 50’yi aşkın eş zamanlı oturumun gerçekleştirildiği zirveye Anousheh Ansari, Richard Dobbs, Michael Reeves ve Brad Templeton gibi dünyaca ünlü konuşmacılar katıldı.
Türkiye, dijital dönüşümün başlangıcı olarak kabul edilen 4.5G’ye geçmek için gün sayarken, Turkcell tarafından 8.’si düzenlenen “Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu’ndan abonelere “Dünyanın en yüksek 4.5G hızı Turkcell’de olacak” müjdesi geldi. Dünyanın ilk kadın uzay turisti Anousheh Ansari’nin hayallerinin peşinden nasıl koştuğunu anlattığı, ünlü ekonomist Richard Dobbs’ın liderlere “Bu değişim öyle böyle değişim değil. Zırhlarınızdan kurtulun” çağrısı yaptığı ve Brad Templeton’ın “Acımasız trafik sorunu akıllı otomobillerle çözülecek” sözlerinin zihinlere kazındığı zirveye Terzioğlu’nun “1 Nisan’dan itibaren dünyanın en hızlı 4.5G hizmetini sunacağız” sözü damgasını vurdu.
Birim başına data maliyetleri düşecek
Bu sene ana teması “4.5G ile geleceğin teknolojileri ve değişim” olan zirve, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz’ün açılış konuşmasıyla başladı. 7 binden fazla kişinin dinlediği Kuruöz’ün ardından sahneye çıkan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu “Gerçek Bağlantı” başlıklı sunumunda 1 Nisan için müjde verdi. Hizmete girecek 4.5G ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulunan Terzioğlu, “Buradan milyonlarca Turkcell abonesine sesleniyorum. 1 Nisan’dan itibaren mobil internet hızında, bir devrim yaşanacak. Dünyanın en hızlı 4.5G hizmetinden Turkcell müşterileri yararlanacak. Tabii ki hız artarken tüketicinin aklına gelen ilk konu kota oluyor. Bu konuda Turkcell’lilerin içi rahat olsun, müşterilerimiz için her türlü hazırlığı yapıyoruz. Turkcell’liler kota kullanımından dolayı sürprizlerle karşılaşmayacak, ayrıca sunacağımız yeni tekliflerde data miktarında birim başı maliyetler düşecek. Herkesin içi rahat olsun” dedi.
Türkiye’nin en büyük veri merkezi Turkcell’den
Türkiye’nin 4.5G’ye geçiş hazırlıklarına da değinen Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Piyasadaki akıllı telefonlarla ulaşılabilecek en yüksek hızı ve en iyi deneyimi müşterilerimiz 1 Nisan’dan itibaren kullanmaya başlayabilecek. Dünyadaki en geniş spektrum Turkcell’de. Dolayısıyla güçlü altyapımız sayesinde dünyada tüketicilerin erişebileceği en iyi deneyimi biz sunacağız. Laboratuvar ortamında ulaşılabilecek teorik hızdan değil, doğrudan doğruya müşterilerimizin ceplerindeki cihazlarla erişebilecekleri ‘gerçek bağlantı’ hızından söz ediyoruz” diye konuştu. Gebze’de hizmete açılacak Türkiye’nin en büyük veri merkezinin 7 bin metrekarelik bölümünün Mayıs 2016’da tamamlanacağını da vurgulayan Terzioğlu, böylece 2018 sonunda 30 bin metrekare kapalı alana ulaşılacağını söyledi. Terzioğlu, veri merkezinin tamamlanmasıyla yurtdışında veri saklama ihtiyacının ortadan kalkacağını belirtti.
BiP’ten ilk para transferi Kaan Terzioğlu’ndan
Turkcell Müzik, BiP, Turkcell TV+ gibi Turkcell ürün ve servislerin data tüketmediğine vurgu yapan Kaan Terzioğlu, BiP üzerinden ilk para transferini Teknoloji Zirvesi’nde gerçekleştirdi. Terzioğlu, “BiP haberleşmenin yanı sıra aynı zamanda dijital bankacılık platformu oldu. Yeni dönemde en iyi deneyim için en yenilikçi ürün ve servisleri müşterilerimize sunuyoruz. Goller Cepte, Turkcell Müzik, Akıllı Depo, Turkcell TV+ üstün özellikleriyle milyonlarca müşterimizin tercihi olmayı başarmış ürünlerimiz. Burada BiP’e özel bir parantez açmamız gerekiyor. Bugüne kadar 189 ülkede 6,7 milyon indirmeye ulaşan BiP; görüntülü konuşma, kendiliğinden silinen mesajlar, roaming teklifleri gibi ayrıcalıklı özellikleri zaten sunuyordu. BiP artık mobil para transferi, müşteri hizmetlerinde bir kanal ve platform olarak kullanılabilecek. Ayrıca sabit ve mobil her yöne aramalar BiP üzerinden gerçekleştirilebilecek” dedi.
Dobbs: “Bilinen tüm ekonomik sistemler alt üst olacak”
Yurtiçi ve yurtdışından, iş ve teknoloji dünyasının önde gelen isimleri deneyimlerini paylaşırken, yaratıcı ortamlarda birbiriyle fikir alışverişinde bulunarak gelecek döneme ışık tuttular. Zirvenin dünyaca ünlü konuşmacıları arasında yer alan ekonomist, araştırmacı, McKinsey Global Institute Direktörü Richard Dobbs, “Bu Öyle Böyle Bir Değişim Değil!” başlıklı sunumunu Turkcell Teknoloji Zirvesi katılımcılarıyla paylaştı. Yönetici ve liderlerin, varsayımlarını ve içgüdülerini sıfırlaması, eski dünyaya ait zırhlarından kurtulması gerektiğine dikkat çeken Dobbs; dünyayı yeniden şekillendirecek “mahşerin 4 atlısı” olarak nitelendirdiği yeni güçleri anlattı. Gelişmekte olan pazarlar, ivmelenen teknoloji, yaşlanan dünya nüfusu ile git gide artan veri, sermaye, ürün, insan akışının geleceğimizi belirleyeceğini ve bilinen tüm ekonomik sistemleri alt üst edeceğini söyledi.
Templeton: “Çalışmaya ayırdığımız zamanın %20’sini ulaşıma harcıyoruz”
Dobbs’un konuşmasının ardından katılımcıların geleceğe dair algılarıyla oynayan ve onlara bambaşka bir bakış açısı kazandıran dünyaca ünlü fütürist ve mucit, Singularity Üniversitesi Bilişim ve Network’ler Başkanı Brad Templeton, “Hem Oto Hem Mobil” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Google’ın “Otonom Arabalar” yani sürücüsüz araçlar vizyonuna yön veren Templeton, ilerlemeyen trafikte acımasızca ilerleyen zamanı daha değerli kılmanın yolunu anlatırken katılımcıları gerçeklerle yüzleştirdi. Templeton “Acı gerçek şu ki, çalışmaya ayırdığımız zamanın yaklaşık %20’sini ulaşıma harcıyoruz. Günlük yaşamımızda hiç de küçümsenmeyecek bir yer kaplayan bu zaman dilimini; görüntülü toplantılara, yüz yüze sohbetlere veya favori dizimize ayıracağımız günleri, sandığımızdan çok daha erken göreceğiz.” dedi.
50 eş zamanlı oturumda teknoloji konuşuldu
Zirvede gerçekleştirilen “Bir Dijital Eğitim Macerası: Öğren, Unut, Yeniden Öğren”, “4.5G’nin Yıldız Cihazları”, “Dijitalleşen Finansal Servisler Ekosistemi”, “Mobil Dünyada Pazarlama”, “Girişimci Beynim İş Başında”, “Marka ve Bireyin Dijital Aşkı”, “Android TV hayatımıza giriyor”, “Bireysel Bulut ve Veri Saklama Mimarileri” ve “IPTV için Uygulama Geliştirme” gibi birbirinden ilgi çekici yaklaşık 50 eş zamanlı oturumda, konunun uzmanları katılımcılarla deneyimlerini paylaştı. 4.5G’nin test edilebildiği, çeşitli akıllı uygulamaların kullanılabildiği deneyim alanları ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.
“Geleceğe dönüş filminin içindeyiz” Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, “Dijital çağın tam ortasında yaşıyoruz. Benim kuşağımdaki ‘Geleceğe Dönüş’ filmindeki geleceğin içindeyiz” dedi. Film kapsamında kurgulanan vizyonun günümüzde kullanılır hale geldiğinin altını çizen Sayan şunları kaydetti: “İnternet ekonomisinin vardığı durum gözümüzün önünde. Dünyadaki ekonomik büyüme yüzde 3-4 iken bu sektör her yıl yüzde 30-40 oranında büyüyor. Önümüzdeki süreçte 4,5G ile mobil internet şu ankine göre en az 10 kat daha hızlı olacak. 5G’ye geçişle birlikte, 2020 yılında buna geçen ilk ülkelerden biri olmak istiyoruz. Böylelikle en az 100 kat daha hızlı internete sahip olunacak” açıklamasını yaptı.
STANTLAR:
Fuaye alanındaki uygulama stantlarında fiber hızında 4.5G
1 Nisan 2016 itibariyle geçilecek 4.5G teknolojisinin hemen öncesinde Turkcell farkıyla 4.5G’yi ilk kez test etme fırsatı elde ettiler. Zirveye gelenler Turkcell’in “akıllı” konseptiyle hazırladığı pek çok hizmet, ürün ve servisini de denediler. Akıllı Ev, Akıllı Okul, Akıllı Ofis, Akıllı Enerji, Araç Takip, Ekip Mobil, Turkcell Müzik, Turkcell TV+, Turkcell Dergilik, BiP, Tam Burada, SağlıkMetre, T60 gibi tüm ihtiyaçların karşılanabildiği ürün, servis ve hizmetleri yerinde, hem de 4.5G hızı ile incelemek mümkün oldu.
4.5G ile şirketler bambaşka olacak
Zirve sırasında 4.5G ile şirketlerin hayatının nasıl değişeceğini gösteren uygulama alanları da özellikle şirket temsilcileri tarafında büyük ilgi gördü. Pek çok işlemin çok kısa sürelerde ve çok düşük gecikme süreleri ile nasıl yapıldığı mobil cihazlarla anlatıldı. Nesnelerin interneti ile iş süreçlerinin nasıl dönüşeceği ve gelişeceği örneklerle gösterildi. Liman şeklinde düzenlenen alanda temsili konteynerler 4.5G hatlı tablet üzerinden çok hızlı bir şekilde yönetildi. Bir başka deneyim alanında ise 4.5G ile gerçek zamanlı enerji takibi M2M üzerinden anlatıldı. Yüksek güvenlik riski taşıyan alanlarda makinelerin düşük gecikme süreleri ile temsili greyder ve kamyonlarla yönetildiği alanda katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.
Tam Burada ile robotunuz her an yanınızda
Katılımcılar, motosikletlerini, önemli eşyalarını veya evcil hayvanlarını bir uygulama üzerinden her an görebildikleri Turkcell Tam Burada servisini 4.5G farkıyla deneyimleme şansı buldular. Deneyim sırasında kullanılan sevimli robot da büyük ilgi gördü. Ziyaretçiler ellerindeki 4.5G sim kartıyla çalışan tabletle robotu yönlendirerek uygulama üzerinden gittiği yer hakkında bilgi sahibi oldular.
Akıllı Durak’la gerçek otobüs yolculuğu
Zirve için birebir oluşturulan otobüs durağında ise ziyaretçiler oturdukları yerden yolculuk keyfi yaşadı. Sanal gerçeklik gözlüğü ile otobüs yolcuğu deneyimini yaşayan katılımcılar anlık ve benzersiz bir 4.5G deneyimi yaşadı.
Mini futbol sahasında LTE Broadcast heyecanı
Turkcell’in yakın bir zamanda Türkiye’de ilk defa canlı gösterdiği LTE Broadcast’i zirve katılımcılarını da deneyimletti. Bunun için özel kurulan mini futbol sahasından 3 kamera ile alınan görüntüler cep telefonu üzerinden katılımcılara izlettirildi.
#AnoushehAnsari #RichardDobbs #BradTempleton #KaanTerzioğlu #LTEBroadcast #AkıllıDurak #TamBurada #BTK #ÖmerFatihSayan #TeknolojiZirvesi #Turkcell #Manset
Son Yorumlar