Bu yıl New York’ta beşincisi gerçekleştirilen “Kadınların Güçlendirilmesi İlkeleri Etkinliği’nde Turkcell’in kadın projeleri dünya şirketlerine örnek gösterildi. Birleşmiş Milletler Kadın Ofisi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde düzenlenen etkinliğe Turkcell, “Kadınların Güçlendirilmesi İlkeleri”ne imza atan ilk Türk teknoloji şirketi olarak katıldı.
Turkcell, 13 yıldır devam eden Kardelenler projesi kapsamında bugüne dek 28 bin kız öğrenciye burs verdi. Ekonomiye Kadın Gücü projesi ile 4 yılda 100 bin kadını ekonomiye kazandırmayı hedefleyen Turkcell, Kadına Yönelik Şiddete Sıfır Tolerans Kampanyası ile de konu hakkında farkındalık oluşturmak üzere çalışmalarını sürdürüyor.
Türkiye’nin lider iletişim ve teknoloji şirketi Turkcell, Birleşmiş Milletler Kadın Ofisi (UN Women) tarafından organize edilen “Kadınların Güçlendirilmesi İlkeleri” (Women’s Empowerment Principles – WEPs) etkinliğinde Türkiye’yi temsil etti. İsviçre ve Avustralya Hükümetleri’nin ev sahipliğinde Birleşmiş Milletler’de bu sene 5. kez gerçekleşen oturumlarda, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, şirketin “kadın odaklı” öncü projelerini BM’ye üye ülke temsilcileri, iş dünyasının önde gelen isimleri, akademisyenler ve STK yöneticilerine anlattı.
ÖZTÜRKLER: “BM’DE TÜRKİYE’Yİ TEMSİL ETMEK ONUR VERİCİ”
Etkinliğin ilk günü olan 5 Mart’ta İsviçre’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Paul Seger’in moderatörlüğünü üstlendiği panelde konuşma yapan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, “Kadınlarımıza daha iyi bir hayat sunmak, geleceğimizi – çocuklarımızı garanti altına almak demek. Her alanda fırsat eşitliği sağlamak için teknolojimizle, oluşturduğumuz istihdamla, sosyal sorumluluk projelerimizle kadınların yanındayız. 2 yıl evvel, Kardelenlerimiz’i anlatmak için Birleşmiş Milletler’deydik. Şimdi geriye dönüp baktığımda sadece son iki 2 yılda bile bu yönde birçok yeni projeye imza attığımızı mutlulukla söyleyebilirim. Dar gelirli girişimci kadınlarımıza destek vermek için hayata geçirdiğimiz ve teknolojimizle zenginleştirdiğimiz Ekonomiye Kadın Gücü projemiz, kadına yönelik şiddete ‘dur’ demek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıyla yaptığımız işler, İşte Eşitlik manifestosuna attığımız imza ile verdiğimiz söz ve şirket içinde yakaladığımız yüksek kadın çalışan oranı, kadın dostu İnsan Kaynakları uygulamalarımızla ülkemizde ve dünyada parmakla gösterilir hale geldik. Bugün ‘Güçlü Kadın, Güçlü Türkiye’ bakış açımızla yeniden Birleşmiş Milletler etkinliklerinde Türkiye’yi temsil etmekten onur duyuyoruz” dedi.
YARIN BM GENEL SEKRETERİ İLE AYNI ETKİNLİKTE…
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, etkinliğin ikinci günde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un kapanış konuşmasının yer aldığı seansta konuşacak. Oturumların sonucunda özel sektörün, inovatif yaklaşımları benimseyerek kadınlar için ekonomik ve sosyal hayatta fark oluşturması hedefleniyor.
TURKCELL’İN KARDELENLER BURS SAYISI 2013’TE 100 BİNİ AŞIYOR
Türkiye’nin en önemli ve öncü sosyal sorumluluk projelerinden Kardelenler, bundan 13 yıl önce Turkcell tarafından, ailelerinin ekonomik yetersizliği nedeniyle öğrenimlerine devam edemeyen kız çocuklarına eğitimde fırsat eşitliği sağlanması amacıyla hayata geçirildi. Proje 2010 yılı Mart ayında Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen Pekin+15 etkinliği kapsamında, BM merkezinde düzenlenen panelde, örnek proje olarak dünyaya tanıtıldı. Kardelen bursuyla ODTÜ Uluslar arası İlişkiler 3. Sınıfta okuyan Güleser Çelik, panele konuşmacı olarak katılmış ve yaptığı konuşmanın ardından, BM’de staja kabul edilmişti.
Kardelenler projesi kapsamında halen yılda 10 bin kızımıza burs sağlanıyor. Bugüne kadar verilen toplam burs sayısı 2013’te 100 bini geçerken, 28.000 öğrenciye ulaşıldı. Kardelen bursu ile okuyan öğrencilerden 15 bini lise mezunu olurken, 3500’ü üniversiteyi kazandı, 1500’ü ise üniversiteden mezun oldu.
“EKONOMİYE KADIN GÜCÜ” İLE HEDEF 100 BİN KADINA ULAŞMAK
Turkcell 2012 yılında, ekonomik üretime başlamak isteyen dar gelirli kadınlar için Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ile işbirliğine giderek cepten kalkınma seferberliği başlattı. Ekonomiye Kadın Gücü adlı seferberlik sayesinde dünyada ilk defa bir mobil operatör, bir mikrofinans kuruluşuyla ortak ‘sosyal borçlanma’ modelini hayata geçirmiş oldu. Turkcell’in teknolojisiyle güçlendirilen sosyal borçlanma modeli sayesinde dileyen herkes dar gelirli kadınlara 1 yıl vadeli borç verebiliyor ya da bağış yapabiliyor. Ekonomiye Kadın Gücü seferberliğinin hedefi 4 yılda 100 bin kadını ekonomiye kazandırmak. Turkcell projeye 400 bin TL katkı vererek başladı. Geçen ay yapılan Gala Gecesi’nde de 400 bin TL gelir elde edildi. Gecenin onur konuğu mikrokredi kavramının muciti ve bu fikriyle Nobel Ödülü’nü alan iktisatçı Prof. Muhammed Yunus oldu. Projeye destek vermeyen herkes operatörü ne olursa olsun, FON yazıp 5886’ya SMS gönderilerek proje havuzuna 5 TL bağış yapılabiliyor.
Turkcell, proje kapsamında Anadolu’da 11 ili kapsayan bir eğitim programına başladı. Eğitim programı kapsamında kadın girişimcilere daha etkin ve başarılı bir iş hayatı için temel bilgiler veriliyor.
BAKANLIKLA EL ELE VERDİ, KADINA ŞİDDETE “SIFIR” TOLERANS DEDİ
Turkcell, geçen yıl Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı ile el ele vererek, kadına yönelik şiddete karşı önemli adımlar attı. Türkiye’deki kadınların yüzde 39’unun hayatlarının bir döneminde şiddete maruz kaldığı gerçeğini değiştirmek üzere “Kadına Yönelik Şiddete Sıfır Tolerans Kampanyası”na start verildi. Sloganın 360 derecelik bir tanıtım stratejisi sayesinde toplumun çok büyük bir kesimine ulaşması sağlandı.
Ayrıca kamuoyunda farkındalık oluşturmak amacıyla Türkiye’nin her kesiminden öncü ve ünlü insanların katıldığı “Beyaz Kurdele” Gala gecesi düzenlendi. Yine 2012’de Bakanlık ile kurulan işbirliği sonucunda, Turkcell Grup şirketlerinden Turkcell Global Bilgi Alo183 danışma hattını hayata geçirdi.
Turkcell, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın “İşte Eşitlik Bildirgesi”nin hazırlanmasında da aktif bir rol oynadı ve bu platformun görsel kanallarını tasarlayarak, insanlarla buluşturdu.
TURKCELL’İN KADIN ÇALIŞAN ORANI SEKTÖR ORTALAMASINI İKİYE KATLIYOR
Teknolojisiyle sosyal dönüşüme ön ayak olarak fırsat eşitliği oluşturan Turkcell, yüksek kadın çalışan oranıyla, hem iş dünyasında hem de telekom sektöründe öncü bir rol üstleniyor. Turkcell’de çalışanların % 49,6’sı kadın iken bu rakam sektörde % 23’lere düşüyor. Özellikle Anadolu’nun dört bir yanına dağılmış çağrı merkezleri sayesinde, Turkcell kadın çalışma oranlarının çok düşük olduğu illerde bile bu eşitliği sağlamayı başarıyor. Turkcell yönetici kadrosunun % 42’sinin kadın oluşu, her kademede sağlanan fırsat eşitliğinin önemli bir göstergesi.
Şirket “kadın dostu” insan kaynakları uygulamalarıyla da kadın çalışanlarının gündelik hayatlarını kolaylaştırıyor ve güzelleştiriyor. Dileyen tüm çalışanlara Hayata Ait Programlar (HAP) kapsamında anneliğe hazırlık, hamileler için nefes teknikleri, ebeveyn olma sanatı eğitimleri veriliyor. Turkcell ayrıca 2-5 yaş arası çocuğu olan kadın çalışanlara kreş yardımında bulunuyor.
Son Yorumlar