2. MMG Ar-Ge İnovasyon Zirvesi ve Sergisi’nde,13 oturumda inovasyon ve AR-GE’nin lideri 54 konuşmacıTürkiye’nin bilim ve teknoloji alanlarındaki stratejilerini, yol haritalarını anlatırken özel sektör, kamu ve üniversitelerden 213 kurum ve kuruluş, 500’e yakın inovatif ürün ve icat sergiledi. İki gün süren ve ülkemizin dünyanın en güçlü 10 ekonomisi arasına girmesi hedeflerinde önemli görev üstlenen bu önemli etkinliği, yediden yetmişe 10 binin üzerinde ziyaretçi takip etti.
Türkiye’nin gelecek vizyonunu millileştirme ve yerlileştirmede ihtiyaç duyduğu konuların tartışıldığı ve çözüm önerilerinin konuşulduğu 2. MMG Ar-Ge İnovasyon Zirvesi ve Sergisi, Türkiye’nin dört bir yanından üniversiteler, teknoparklar, kalkınma ajansları ve Ar-Ge merkezlerini bir araya getirdi. Ülkemizin teknolojiyi sadece tüketen değil, üreten tarafında olması, Anadolu’nun dört bir yanında yatırım ve teşviklerin arttırılmasıyla ilgili devletin kararlılığı dile getirildi, sorunlar tartışıldı, engellerin aşılması için üretilen çözümler anlatıldı.
Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Genel Başkanı Osman Balta, gelecek yıl daha geniş katılımlı ve daha fazla toplumun ihtiyaç duyduğu konuları işleyecek zirve ve sergi programını gerçekleştireceklerinin müjdesini verdi. 2. MMG Ar-Ge İnovasyon Zirvesi ve Sergisi’nin kapanış konuşmasında katılımcılarından konuşmacılarına verdiği destek için şükranlarını sunduklarını söyleyen Osman Balta, büyük ilgi göstererek Türkiye’nin gelecek vizyonuna sahip çıkan ziyaretçilere de teşekkür etti.
Bu yıl 13 oturumda, inovasyon ve AR-GE’nin lideri 54 konuşmacı Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanlarındaki stratejilerini, yol haritalarını anlatırken özel sektör, kamu ve üniversitelerden 213 kurum ve kuruluş, 500’e yakın inovatif ürün ve icat sergiledi… Zirve ve sergiyi yediden yetmişe 10 binin üzerinde ziyaretçi takip etti.
Öğrencilerin buluşlarına büyük ilgi
Türkiye’nin daha hızlı büyümesi, 2023 hedeflerine bilgi ekonomisiyle ulaşması, ar ge ve inovasyon çalışmalarıyla geliştirilen ürünlerin mal ve hizmet üretiminde kullanılması için atılması gereken adımların değerlendirildiği zirvede sergilenen özel sektör ve kamu kurumlarının geliştirdiği yeni ve yerli çalışmalarla birlikte, üniversite öğrencilerinin yaptıkları buluş ve icatlar dikkat çekti.
İlk iki yılında ulusal katılımcılarla düzenlenen bu organizasyon, önümüzdeki yıllarda Tüm Türkiye’ye yayılarak yıl boyu Türkiye’nin gelecek vizyonuna ışık tutacak mini zirveler yapılacak. Finali ise, uluslararası katılımla planlanacak. Yıl boyunca yapılacak mini zirveler, seçilen üniversitelerle bilim ve teknoloji alanında bir konuya odaklanılarak işbirliği yapılacak. Böylece Türkiye’nin ihtiyaç ve eksiklik duyduğu alanlar, seçilen üniversitelerin ev sahipliğinde ele alınarak akademik çevrelerle özel sektörü bir araya getirilip hedef odaklı çalışmalar gerçekleşecek.
Türkiye’nin Geleceği, Dünyanın Geleceğini Şekillendirecek
Açılışında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyonunda öncü kurum ve kuruluşlarının yetkililerinin katıldığı büyük ilgi gören 2. MMG Ar-Ge İnovasyon Zirvesi ve Sergisi’nde yerli yeniliğin, yeniliğin ticarileştirilmesinin, yenilik tabanlı yerel kalkınmanın önündeki engellerin giderilmesi konusunda önemli konuşmalar yapıldı. Söz konusu engelleri aşmak için merkezi ve yerel yönetimlerle beraber, özel sektörün de katkılarıyla çözüm önerileri ve alternatif modellerin kamuoyuyla paylaşıldığı zirve, ülke olarak ürettiğimiz yeniliklerin ileri teknolojiye sahip katma değeri yüksek ürünlerin uluslararası pazarlarda da tercih edilebilir olması açısından, global pazarlardaki yerlerinin arttırılması için yapılması gerekenler anlatıldı. Türkiye’nin bölgede ve dünyada etkinliğinin sürdürülebilmesi ve daha da güçlenmesi için inovasyonun olmazsa olmaz olduğu mesajı öne çıktı.
Mimarlar Mühendisler Grubu’nun ev sahipliğinde düzenlenen ve Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde ziyaretçilerle buluşan 2. MMG AR GE İnovasyon Zirvesi ve Sergisi’nde; savunma, uzay ve havacılık alanlarında milli projeler de gündeme taşındı. Yerli ve Milli Ulaşım Teknoloji konuları ile istihdamın önemli ayağı olan Yerel Kalkınma başlığıyla Teknoparklar ve Sanayi Kümelenmeleri konuşuldu. Dünyada ve özellikle ülkemizde önemli bir konu olan Enerjinin Depolanması ve Yeni Nesil Batarya Teknolojileri hakkında Türk bilim insanlarının yaptığı çalışmalar değerlendirildi.
İşletmelerin ürün geliştirmede yaşadıkları finansman engelini nasıl aşabilecekleri konusunda AR-GE ve İnovasyonun Finansmanı paneli düzenlendi. 5G Teknolojilerinin Getirdiği Yenilik ve Yerlilik Fırsatları; Sivil Havacılık yan sanayinde Yenilik ve Yerlilikle ilgili Başarı Hikayeleri anlatıldı, Turkish Technic’in konuyla ilgili üstlendiği misyon ve başarılar paylaşıldı.
Ülkemizde ihracatın yaklaşık yüzde 60’ını gerçekleştiren KOBİ’lerin orta ve uzun vadede Türkiye’nin yüksek teknoloji üretiminin artmasıyla değişmesi buna uyumlu KOBİ’lerin değişim ve dönüşümleri gerekliliği gündeme taşındı.
Vizyon veren konuşmalar için salon doldu taştı
Türkiye’nin kamu, bilim, sanayi öncülerini bir araya getiren 2. MMG Ar-Ge İnovasyon Zirvesi ve Sergisi’nde panellerin yanında dört ana konuşmacı büyük ilgi gördü. Türkiye’nin gelecek vizyonuna ışık tutan konuşmacılar, katılımcılara yeni ufuk çizgilerini, Türkiye’nin 2023-2053-2071 hedeflerine hep birlikte ulaşması için öngörülerini dünyadan örnekler ile anlattı.
Türkiye’nin gelecek hedeflerinden biri olan “Bilgi Ekonomisine Geçiş” konusu ile Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof.Dr. Davut Kavranoğlu, Türkiye’nin bilgi ekonomisine geçişi konusunda vizyon veren bir konuşma yaptı. Kavranoğlu, dünyanın en iyi üniversitelerinin, ülke ekonomisi gelişmiş, yüksek teknoloji üretme kabiliyetine sahip ve en inovatif ülkelerde bulunmasının tesadüf olmadığının altını çizdi.
Ülke güvenliği için yerli İHA’lar ve SİHA’lar ile terörle mücadeleye büyük başarılar sağlanmasına öncülük eden T3 Vakfı Başkanı ve Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, 2. MMG AR GE İnovasyon Zirvesi ve Sergisi’nde “Milli Teknoloji Hamlesi”ni anlattı. Selçuk Bayraktar, Türkiye’nin geçmişini hatırladıkça milli teknoloji hamlesinin daha da hızlanacağını söyledi.
“İklim Değişikliği ve Yeşil Teknolojiler” konu başlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakan Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, Türkiye’nin yeşil teknolojideki önemli başarıları hakkında bilgi verdi.
“Teknoloji ve Yenileşme Felsefesi” üzerine Prof. Dr. Durmuş Günay, katılımcılara ilham veren bir konuşma yaptı.
Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyonu buluştu
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı himayelerinde; Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığı, TÜBİTAK, DEİK, MÜSİAD ve TOKİ’nin katkıları ile düzenlenen 2. MMG AR GE İnovasyon Zirvesi ve Sergisi, tüm paydaşların hedefe doğru işbirliği içerisinde kararlılıkla ilerlemeleri yönünde atılan somut adımlarla sonuçlandı.
2. MMG AR GE İnovasyon Zirvesi ve Sergisi’nin ana sponsorları Turkish Technic, TCDD, TOKİ ve Emlak Konut; Altın sponsorları İsbak, İstanbul Ticareet Odası, Turkcell, STM, Aselsan, İlbank; Gümüş sponsorları İstanbul Enerji, Ziraat Katılım, Tüpraş, Europower Enerji ve Albaraka Türk; bronz sponsorları ise Elder, TEI, TÜMOSAN, Uyumsoft, Bursa Büyükşehir Belediyesi, TEMSAN, Havelsan, Altınay, İTÜ Arı Teknokent, 3S Kale Holding, EPİAŞ, Kale Aero, Siemens, Maryacht, Gazbir-Gazmer.
#GUNCEL
Son Yorumlar