Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED), Yıldız Teknik Üniversitesi ve Türk Telekom Akademi işbirliği ile gerçekleştireceği Eğitim ve Teknoloji Danışmanlık Merkezi projesini 19 Şubat’ta Ceylan InterContinental Hotel İstanbul’da yapılan basın etkinliğinde duyurdu.
Telekomünikasyon sektöründe kurulmuş ilk sivil toplum kuruluşu olan TÜTED böylece bir ilke imza atarak “sektör-akademi-sivil toplum kuruluşu” işbirliğinin mimarı oldu. İstanbul Kalkınma Ajansı ve Türk Telekom’un verdiği destekle hayata geçecek olan Eğitim ve Teknoloji Danışmanlık Merkezi ile sektör çalışanlarının bilgi seviyesinin yükseltilerek niteliklerinin artırılması, ara eleman kalitesinin yükselmesi sonucu istihdam olanaklarının genişletilmesi ve sektörün bölgesel ve ulusal rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.
Etkinlik T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım, BTK Başkanı Tayfun Acarer, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü İsmail Yüksek, TÜRK TELEKOM İnsan Kaynakları, Destek ve Regülasyon Başkanı Şükrü Kutlu ve TÜTED Başkanı Adil Zafer Müftüoğlu’nun yaptıkları konuşmalarla başladı. Etkinlikte, üniversite, kamu kurumu ve sektörün önde gelen STK’ları, başkanlar ve üst düzey yöneticiler seviyesinde temsil edildi.
TÜTED Başkanı Adil Zafer Müftüoğlu, Eğitim ve Teknoloji Danışmanlık Merkezi projesinin amaçlarını “telekomünikasyon sektörünün, teknoloji ve inovasyon ihtiyaçlarına yönelik verilecek teknik eğitimler ile mevcut ve potansiyel iş gücünün teknolojik yeteneğini artırmak, yeni araştırmacı ve geliştirmeci yetiştirmek, yerli firmaların teknoloji ve bilgi seviyelerini uluslararası düzeye çekmek” olarak özetledi.
Türk Telekom İnsan Kaynakları, Destek ve Regülasyon Başkanı Şükrü Kutlu ise şöyle konuştu: “Türk Telekom olarak, üniversite-sanayi işbirliğinin güzel örneklerinden biri olacağını düşündüğümüz TÜTED Eğitim ve Teknoloji Danışmanlık Merkezi projesinde hem maddi hem de eğitim programlarının gerçekleştirilmesine katkı sağlayarak destek veriyoruz. Bu proje kapsamında ülkemizin Ar-Ge alanında yetişmiş, bilgi birikimi açısından zengin, genç yetenekler kazanması adına, sosyal sorumluluk bilinciyle sertifika programlarına TÜTED ile birlikte imza atıyoruz. Sektöre hizmet edecek gerekli insan sermayesinin oluşturulması ve sektörün geliştirilmesi için Türk Telekom akademi ve TÜTED arasında bir işbirliği geliştiriliyor. Bu projeyi sektörümüzün uluslararası rekabet gücünü artırmaya yönelik önemli bir adım olarak görüyoruz.”
Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü İsmail Yüksek “TÜTED Eğitim ve Teknoloji Danışmanlık Merkezi projesi, üniversite ile sanayi işbirliğinin önemli bir adımı olacaktır. Projenin de yer alacağı YTÜ’nün Davutpaşa’daki Teknopark’ında halen 140 firma ve 2500 Ar-Ge mühendisi çalışmaktadır ve 100’e yakın öğretim görevlimiz burada danışmanlık hizmeti vermektedir. Tüm bu rakamlara son iki yıl içerisinde erişilmiş olup önümüzdeki iki yıl içerisinde ise 400 üzerinde firmanın önümüzdeki Teknopark’ta yer almasını bekliyoruz. Sektördeki tüm firmalara üniversitemizin laboratuvarlarını alanlarını kullanıma açarak üniversite sanayi işbirliğini geliştirmek için her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.
BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer ise şunları söyledi: “Birkaç ay sonra yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu ile çağrı, hosting ve bakım hizmet destek merkezleri gibi yeni iş alanlarında ciddi sayıdaki ara eleman ihtiyacı daha da artacak. Türkiye’de yaklaşık 100 bin civarında anonim şirket, 1 milyon civarında limitet şirket bulunuyor. ICT sektöründe özellikle veri giriş elemanı, yazılım uzmanı gibi farklı 50’den fazla pozisyon bulunuyor. Özellikle son dönemde sistemlerin güvenlik, yazılım veri tabanı gibi uzman eleman ihtiyacı artıyor. Ara elemanda web tasarımcılığı, ağ teknolojileri, genel bilgisayar konularında da son yıllarda eğitim ihtiyacı hızla artıyor. Üniversitelerimizde bu alanda her yıl 10 bin civarında eleman yetişiyor. Şu anda bilişim sektöründe yaklaşık 200 bin eleman çalışıyor. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde 70 bin civarında elamana ihtiyaç olacak. Bu kadar elemanın yalnızca üniversitelerde yetiştirilmesi olanaksızdır. Bilgisayar, elektronik, haberleşme mühendisi gibi kadrolardaki öğrencilerden yeni mezunların hızla yurtdışına gittiğini, dolayısıyla bu sektördeki eleman ihtiyacının hızla arttığını ve matematik, fizik endüstri gibi branşlardan da bu alana doğru kaymalar olduğunu görüyoruz. Bu nedenle bu tür eğitim ve sertifika programları büyük önem taşımaktadır.” Dr. Acarer, TÜİK verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 24,2 milyon çalışan bulunduğunu, ICT sektöründeki istihdam oranının bunun yüzde 1,5”una denk geldiğini belirterek, “OECD ülkelerinde bu oran yaklaşık yüzde 6. Bu açığı kapatmak için çok çalışmamız gerekmektedir” dedi ve Eğitim ve Teknoloji Danışmanlık Merkezi gibi yapılanmaların önemini vurguladı.
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım ise şöyle konuştu: “Bilgi ve iletişim sektörü çok dinamik. Bu nedenle insana yatırım yapmak çok önemli. Bilgi-iletişim alanında özellikle insanımıza yatırım yapmamız lazım. Bu nedenle bilgi teknolojileri konusunda eleman yetiştirmek, bu alanda eğitimleri artırmak gerekiyor.” Bakan Binali Yıldırım bu konudaki hükümet vizyonunu şöyle özetledi: “Ülkemizde Ar-Ge’ye ayrılan pay halen yüzde 0,8 oranında. Hükümetimizin 2023 hedefi bu oranın artarak en az yüzde 2,5 olması. Ülkemizin GMSH büyüklüğü düşünüldüğünde bu, Türkiye’nin 4 milyar dolar civarında kaynağı Ar-Ge’ye ayıran bir ülke olması anlamına geliyor. Bu paydan da en çok bilişim sektörünün yararlanması ve bu rakamın yüzde 50’sinin bilişim sektörüne ayrılması planlanıyor.”
Bölgesel teşviklerin daha da çeşitlendirileceğini söyleyen Bakan Binali Yıldırım, sektörel teşviklerde de belirli büyüklüğe sahip sektörel stratejik ürünleri destekleyeceklerini bildirdi. Bakan Binali Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizin en önemli konusu cari açık. Cari açığın önemli bir kalemini de elektronik teçhizat ithalatı oluşturuyor. Bir yılda 14,5 milyar dolarlık elektronik cihaz ithal ediyoruz. Bu alanda ne kadar iç piyasaya ve yerli ürüne dönersek, o kadar rahatlayacağız. Bu, daha fazla istihdam ve daha fazla katına değerin ülkemizde kalması anlamına geliyor. Onun için insana, yerli ürüne yatırıma ve yerli imalatı teşvike devam etmeliyiz.”
Proje, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (ISTKA) “Kâr Amacı Gütmeyen Kurumlara Yönelik Bilgi Odaklı Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı” kapsamında gerçekleştirilecek. Sektörden ana sponsor olarak Türk Telekom’un destek verdiği Eğitim ve Teknoloji Danışmanlık Merkezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü, Davutpaşa Kampüsü”nde kurulacak. Merkezde üniversitelerin Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümleri ile Meslek Teknik Yüksek Okulu öğrencilerinin en güncel telekomünikasyon teknolojileri konusunda ek eğitim alabilmeleri hedefleniyor. Ayrıca sektör kuruluşlarının istihdam ettikleri elemanların da merkezde eğitilmesi amaçlanıyor. Merkezden telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren tüm firmalar, üniversitelerin Elektronik ve Haberleşme Fakültelerinde eğitim alan öğrenciler, ilgili konularda çalışanlar, Meslek ve Teknik Liselerin ilgili bölüm öğrencileri, TÜTED ve diğer Telekomünikasyon Sivil Toplum Kuruluşlarının üyeleri yararlanabilecek. Telekomünikasyon Teknolojileri ve Bilişim Teknolojileri alanındaki eğitimler Türk Telekom Akademi tarafından verilecek.
Son Yorumlar