Dünyanın en büyük siber güvenlik şirketlerinden biri olan COMODO’nun ODTÜ Teknokent’teki AR-GE Merkezi, ilk ürününü verdi. Tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen siber savunma sistemi “Korugan”, sanal tehditlere karşı kurumların bilgisayar ağlarına tam koruma sağlıyor. Ulusal siber güvenlik sisteminin kurulmasında dev bir adım olan yüzde yüz Türk malı Korugan’a ilk talep Almanya’dan geldi.
ABD merkezli online güvenlik sistemleri üreticisi COMODO’nun 2013 yılında Ankara’da kurduğu AR-GE Merkezi’nde geliştirilen Korugan için ODTÜ Rektörlüğü’ne bağlı Teknokent alanındaki Mikro Elektromekanik Sistemler Merkezi’nde (MEMS) bir tören düzenlendi. Törene, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, COMODO’nun kurucusu ve CEO’su Melih Abdulhayoğlu’nun yanı sıra ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar da katıldı.
Korugan’ı 18 aylık yoğun bir çalışma ile ortaya çıkaran genç mühendisler, teşekkür plaketlerini Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin elinden aldı.
“Türkiye bilgi ve teknoloji üreten ve bunu ihraç edebilen bir ülke olmalıdır”
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci törendeki konuşmasında, Türkiye’nin bilgi ve teknoloji üreten bir ülke konumuna gelmesi gerektiğini söyledi. Bakan Zeybekci, “Bilgiye sahip olan geleceğe de sahiptir. Eğer bilgiye sahipseniz, bilgiyi üretebiliyorsanız geleceğin tohumları elinizde demektir. Bilgi ve teknoloji üretirseniz etken olursunuz. Türkiye’nin toplam ihracatı içindeki yüksek teknoloji ürünlerinin payı sadece yüzde 3,5 iken Almanya ve Güney Kore gibi ülkelerde bu oran yüzde 25 seviyesindedir. Bu durum önümüzdeki yolu da tarif ediyor. Türkiye teknoloji üretebilir, COMODO olarak siz bunu yapıyorsunuz. Çok çalışarak bunu yapabiliriz, biz bu süreçte hükümet ve bakanlık olarak sizlerle birlikteyiz. Yaptığınız her çalışma ve ihracata en büyük destek bizden gelecektir. “ dedi.
1998 yılında ABD’de kurduğu COMODO’yu bugün siber güvenlik yazılımları alanında bir dünya markası haline getiren Melih Abdulhayoğlu ise Korugan’ın üniversite–sanayi–özel sektör ekosisteminin en iyi örneklerinden biri olduğunu söyledi. Abdulhayoğlu, “Geçmişte savaşlar toprak için yapılıyordu, bugün pazar için yapılıyor. Günümüzün en büyük savaşı teknoloji için verilen savaştır. Benim bir Türk mühendis olarak en büyük hayalim Türkiye’den dünyaya satılan teknolojiyi görmekti. Bunu yapabileceğimizi biliyordum ve bunu başaracak ekosistemi kurmak için ülkeme geldim. Üniversite-sanayi ve kamu sektöründen oluşan bu ekosistemin çalıştığının en büyük kanıtı Korugan’dır. Korugan’ı Almanya’ya ihraç ederek ilk adımı attık. Bu demektir ki Türk mühendisler olarak teknoloji üretebilir ve dünyaya satabiliriz. “ dedi. Abdulhayoğlu Korugan’ı üreten genç mühendislere de “Ben de bir Türk mühendisi olarak sizinle gurur duyuyorum ve sizinle çalışmaktan şeref duyuyorum.” diye seslendi.
Törende konuşan genç mühendis Duygu Aralıoğlu ise Korugan’ı yaratan ekibin içinde yer almaktan duyduğu mutluluğu anlattı. Aralıoğlu, “Korugan’ı tamamladığımız günün tarifsiz bir mutluluk hissettim. Aylarca süren çabamızın insanlara faydalı olabilecek güzel bir ürüne dönüşmesi bir yana; bunun Türkiye için bir ilk olması ve rekabetin çok sert olduğu bir piyasada dünyadaki rakiplerinin ötesine geçmeyi başaran bir ürüne imza atmış olmak bana ve bu ekipte yer alam tüm arkadaşlarıma büyük gurur veriyor.” dedi.
Türkiye’den dünyaya ileri teknoloji ihracatı
“Engineered in Turkey” (Türkiye’de tasarlanmıştır) damgası ile dünyaya açılmaya hazırlanan Korugan’a yurtdışında ilk talep Almanya’dan geldi. İlk ihracatı Almanya’ya yapılan Korugan, ilk etapta Almanya’daki işletmelere ve devamında da büyük firmalar ile kamu kuruluşlarının kullanımına sunulacak.
Korugan: Adı gibi koruyor, adı gibi yerli
Yüzde yüz yerli olma özelliğini adında da barındıran Korugan, COMODO’nun ODTÜ Teknokent’te bulunan AR-GE Merkezi’nde, yaş ortalaması 28 olan 15 kişilik Türk mühendis ekibinin, yaklaşık 18 aylık yoğun çalışması ile yaratıldı. Korugan, içten ve dıştan gelen sanal tehditlere karşı, kurum ve şirketlerin bilgisayar ağına kapsamlı bir koruma sağlıyor. Korugan’ın en büyük özelliklerinden biri kolay kullanılabilir ve uygun maliyetli olması.
Bulut (cloud) tabanlı güvenlik mekanizmaları ve patentli teknolojileri sayesinde tehditleri aynı anda teşhis etme ve engelleme kabiliyetine sahip olan Korugan, bu özelliği ile bütünleşik tehdit yönetimi (UTM-Unified Threat Management) pazarında dünyadaki benzerlerinin önüne geçiyor.
Kuruma özel yazılımlar
Korugan, kurum ve şirketlerin bilgisayar ve kullanıcı sayıları, ihtiyaçları ve veri işleme yeteneklerine göre küçük, küçük/orta ve büyük olmak üzere üç farklı segmentte üretiliyor. KOBİ’ler, otel, okul, hastane gibi işletmeler ve devlet kurumlarının ihtiyaçlarına göre farklı seçenekler sunan Korugan, kuruma özel yazılım ve yazılım sonrası destek hizmetleri ile de fark oluşturuyor.
Türkiye’den dünyaya açılacak diğer COMODO ürünleri
Western Union, NASA, New York Borsası, Sony ve Michigan Üniversitesi gibi müşterileri bulunan COMODO, ABD Başkanlık seçiminin kampanya döneminde Başkan Barack Obama ve Cumhuriyetçi aday Mitt Romney’nin de dijital güvenliğini sağladı. Kurumlardan bilgi sızdırılmasını engellemeye yönelik DLP (Data Leak Prevention) ve websitelerinde beliren reklamların kullanıcılara zarar vermesini engelleyen AdTrust (Güvenli Reklam Platformu) gibi projeler, COMODO’nun Türkiye’deki AR-GE merkezinde Türk mühendislerce yaratılan ve ihracat aşamasına gelen diğer ürünlerdir.
Son Yorumlar