İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları (İTÜ GVO) Ekrem Elginkan Lisesi, Google’ın da desteklediği projeyle Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. “Bilinçli İnternet ve Teknoloji Kullanımı” paneli akademisyenler ile rehberlik ve psikolojik danışmanlık branşından öğretmenlerini buluşturdu. Bilinçli internet kullanımı için eğitimcilerin eğitilmesi adına önemli bir projenin ilk adımı atıldı.
İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları (İTÜ GVO) Ekrem Elginkan Lisesi, Google’ın da desteklediği projeyle Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. “Bilinçli İnternet ve Teknoloji Kullanımı” paneli akademisyenler ile rehberlik ve psikolojik danışmanlık branşından öğretmenlerini buluşturdu. Bilinçli internet kullanımı için eğitimcilerin eğitilmesi adına önemli bir projenin ilk adımı atıldı.
Panele; İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, Sarıyer Kaymakamı Ömer Karaman, Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürü Celal Yılmaz Gültekin, İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren ile İstanbul genelindeki okullar ve dershanelerde görev yapan rehberlik ve psikolojik danışmanlar ve akademisyenler katıldı.
Bilinçli internet kullanıcıları yetişecek
Açılış konuşmasını yapan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, “bilinçli internet kullanımı” sözünü herkesin sıkça duyduğunu ancak içinin doldurulmasında boşluklar bulunduğunu vurguladı. Karaca, “Bu eksiği kapatmak için Ekrem Elginkan Lisemiz elini taşın altına koyarak, önemli bir çalışmaya imza attı. Eğitimcileri eğitmek, temel alışkanlıklarımızdan biri olmalı. Çünkü sorunların sürdürülebilir çözümlere kavuşması ancak bu yolla mümkün olur. Bu yüzden işe öğretmenleri hedefleyen bir etkinlik ile başlamanın, bilinçli internet kullanıcılarının yetiştirilmesi adına en doğru adım olduğuna inanıyorum” diye konuştu. Karaca, panelin öğretmenlere kazandıracağı bilgi ve yeni bakış açılarının bilinçli internet kullanıcısı öğrencilerin yetiştirilmesini sağlayacağını belirterek, “Öğretmenlerimiz de bilişim teknolojileri ve internet alanındaki bilgilerine yenilerini ekleme fırsatı bulacaklar” dedi.
‘Bilgi kirliliğine dikkat’
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız da internetteki bilgi kirliliğine dikkat çekerek, arama motorları aracılığıyla ulaşılan her bilginin doğru olmadığını mutlaka teyit edilmesi gerektiğini belirtti. Sosyal medya kullanımının çok önemli olduğuna ve bağlımlılık oluşturan sorunu bulunduğuna da işaret eden Yıldız, kendisinin ağırlıklı olarak Twitter kullandığını söyledi. Yıldız, Twitter kullanma nedenini ise “Çocuklar neredeyse benim de orada olmam gerekiyor” sözleriyle açıkladı.
‘1.8 milyar insan sosyal medyada’
İnternet Geliştirme Kurulu Başkanlığını ve İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Serhat Özeren ise internet ve sosyal medya kullanımında güvenlik algısının çocuklara yerleştirilmesinin önemli olduğunu belirtti. Özeren, “Nasıl ki evimizin kapısını açık bırakmamayı çocuklarımıza öğretiyorsak, internette de güvenlik açıklarına karşı dikkatli olmayı öğretmeliyiz” dedi. Özeren, internet kullanımının mobil telefonlara bağlı bir aile hayatı oluşturduğuna dikkat çekerek, “Eskiden çekirdek aile kavramı vardı. Şimdi çekirdek aile anne, baba, çocuklar ve telefondan oluşur hale geldi” diye konuştu.
Sosyal medya kullanımına da değinen Özeren, dünyada 1.8 milyar insanın sosyal medya mecralarını kullandığı, en fazla aktif kullanıcının Facebook’a ait olduğu bilgisini verdi. İnternet üzerinden işlenen suçların sadece Türkiye değil dünya için çok önemli bir sorun olduğunu ancak evrensel bir düzenlemeyle aşılmasının mümkün olamadığını anlatan Özeren, yasalar önünde “çocuk” tanımının ülkelere göre farklı olmasının bundaki en büyük engeller arasında yer aldığını, bir ülkede çocuk istismarına giren konunun diğer ülke için erişkin kişi sayıldığını ifade etti. Özeren, internet ve teknoloji kullanımındaki olumsuzlukların korkutmaması gerektiğini, bunları aşmanın yolunun bireylerin bilinçlendirilmesinden geçtiğini ifade ederek, “İnterneti en faydalı nasıl kullanabiliriz; bunu öğrenmeli ve öğretmeliyiz. Eğitimciler sayesinde bunu başarmamız mümkün olur” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından, panelistler İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eşref Adalı, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Köksal ve Koç Üniversitesi Öğrenme ve Öğretme Merkezi Kurucu Direktörü Yrd. Doç. Dr. Nazlı Baydar’ın sunumlarına geçildi. Panele katılan öğretmenler, uzmanların aktardığı bilgiler ışığında hem farkındalık kazandı hem de sorularına yanıt buldu. Panele katılan tüm öğretmenler sertifika aldı.
Son Yorumlar