Hangi iş yeri olursa olsun, tüm işletmeler önemli verilerini artık bilgisayar ortamından saklıyor. Üstelik bu veriler gün geçtikçe büyüyor. Herhangi bir arıza, kaza veya doğal afet nedeniyle tüm bu verilerin kaybolma ihtimali, son derece ürkütücü. Veri yedekleme ve kurtarma konusunda çözümler sunan Double-Take’in Teknik Müdürü Erkan Tuğral, şirketlerin bilgi işlem sorumlularını uyardı. Tuğral, şirketlerde var olan altyapıyı yedeklemek için dört ipucu sıraladı.
Double-Take Teknik Müdürü Erkan Tuğral, “Normal koşullarda bilgi işlem yöneticileri birkaç dolar kazanmak için tüm verilerini tehlikeye atmazlar. Ama bazen başka öncelikler tercih edilebiliyor. Ancak geç kalmak, geri dönülmez sıkıntılara neden olabilir. Bence verilerinizi yedeklemeden uyumayın” diye konuştu. Tuğral, şirketlerin yedekleme konusunda nelere dikkat etmesi gerektiği ile ilgili bilgi işlem profesyonellerine dört öneride bulundu:
1. Kullandığınız WAN’ı sevin
Var olan WAN’ınız (geniş bant bağlantısı) ile beraber çalışabilecek bir yedekleme yazılımı kullanın. Replikasyon yazılımınız veri trafiğini düzenlemeli ya da veriyi ne zaman transfer edeceğinize karar verebilmenizi sağlamalıdır. Veri trafiğini düzenleyemiyorsanız en azından sıkıştırmalısınız.
2. Yalnızca değişenleri yedekle
Yedeklemek için aynı veriyi tekrar tekrar göndermek mantıklı değildir. Daha fazla güç ve bant genişliği harcar. Korumak zorunda olduğunuz terabyte’larca veri, yedekleme için ayırdığınız aralıkta yedeklenemeyebilir. Yalnızca değişen veriyi transfer etmek, ayrıca depolama alanından da tasarruf sağlar.
3. Bulutu göz ardı etmeyin
Bulutun en önemli faydası yalnızca kullandığınız kadar ödüyor olmanızdır. Kullanmadığınız donanıma para ödemezsiniz. Hazır başkası yapmışken, yeni baştan bir veri merkezi inşa etmeniz gerekmez. Bulut yedekleme ve kurtarma tamamen otomatik çalışmak üzere ayarlanabilir.
4. Uyumlu olmalı
Yedekleme ve kurtarma yazılımı alırken mutlaka mevcut alt yapınız ile uyumlu olmasına dikkat edin.
Son Yorumlar