İstanbul, Türkiye [Ocak 2018] – Yeni nesil veri merkezi, duvarların ötesinde var olacak ve temel olanakları daha akıllı, kritik uç nokta ağıyla sorunsuz bir şekilde entegre edecek. Bu 4. nesil veri merkezleri giderek yaygınlaşıyor ve gelecekte 2020’lerin BT ağları için model olacak. Bu uç noktaya bağımlı veri merkezlerinin yaygınlaşması, daha önce Emerson Network Power olarak bilinen Vertiv’den uzmanların düzenlediği küresel bir panelde 2018’in 5 veri merkezi trendlerinden biri olarak tanımlandı.
Vertiv’de Avrupa, Orta Doğru ve Afrika bölgesinin başkanı olan Giordano Albertazzi, “Büyük oranda bağlı cihazlar sayesinde artan veri hacimleri, işletmelerin artan müşteri taleplerini karşılamak için BT altyapılarını yeniden değerlendirmesine yol açtı. Bu artışı desteklemek için şirketlerin yönelebileceği birçok yol olsa da çoğu BT yöneticisi tesislerini son kullanıcıya veya uç noktaya yakınlaştırmayı tercih ediyor. İşletmeler hangi yaklaşımı uygularsa uygulasın, bu aşama boyunca sunulan tutarlılık ve hizmet, tüketiciler için en cazip teklif olacaktır.” diyor.
Önceki Vertiv tahminleri; bulut, entegre sistemler, altyapı güvenliği ve diğer unsurlarla bağlantılı trendler belirlemiştir. Aşağıda, 2018’de veri merkezi ekosistemini etkilemesi beklenen beş trendi görebilirsiniz:
- Nesil Veri Merkezinin Ortaya Çıkışı: İster geleneksel BT odaları ister 140 metrekarelik veri merkezleri olsun, kuruluşlar giderek daha fazla uç noktaya güvenmektedir. 4. nesil veri merkezi, uç nokta ve çekirdeği bütünsel ve uyumlu bir biçimde entegre eder ve bu yeni mimarileri basit dağıtılmış ağların ötesine taşır.
Bu; optimize termal çözümler, yüksek yoğunluklu güç kaynakları, lityum iyon aküler ve gelişmiş güç dağıtım ünitelerinden yararlanan ölçeklenebilir, ekonomik modüllerde neredeyse gerçek zamanlı kapasite sunan yenilikçi mimarilerde görülmektedir. Gelişmiş izleme ve yönetim teknolojileri tümünü mümkün kılarak yüzlerce ve hatta binlerce dağıtılmış BT düğümünün gecikmeyi ve maliyetleri azaltmak, kullanım oranlarını artırmak, karmaşıklığı gidermek ve kuruluşların ihtiyaç duydukları yerde ihtiyaç duydukları zamanda ağa bağlı BT kapasitesi eklemesine olanak tanımak için birlikte çalışmasını sağlar.
- Bulut Sağlayıcıları Sunucu Barındırmaya Başlıyor: Bulut çok hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor ve bu nedenle bulut sağlayıcıları, bazı durumlarda kapasite talepleriyle başa çıkamıyor. Aslında bazıları bununla başa çıkmamayı tercih ediyor. Yeni veri merkezleri oluşturmak yerine hizmet sunumuna ve diğer önceliklere odaklanıyor ve kapasite taleplerini karşılamak için sunucu barındırma sağlayıcılarıyla çalışıyorlar.
Verimlilik ve ölçeklenebilirliğe odaklanan sunucu barındırma sağlayıcıları, talebi hızla karşılayabilir ve maliyetleri düşürebilir. Sunucu barındırma tesislerinin yaygınlaşması, bulut sağlayıcılarının son kullanıcı talebine uygun olan ve edge tesisleri olarak faaliyet gösterebilecekleri konumlarda sunucu barındırma ortakları seçmesine de imkan tanır. Sunucu barındırma sağlayıcıları, bulut hizmetleri için veri merkezlerinin bazı bölümlerini kullanıma sunarak veya eksiksiz bir özel olarak inşa edilmiş tesis sağlayarak talebe yanıt veriyor.
- Veri Merkezinin Orta Sınıfı Yeniden Yapılandırılıyor: Veri merkezi pazarındaki en çok büyüme kaydeden alanların hiper ölçekli tesisler (genellikle bulut veya sunucu barındırma sağlayıcıları) ve ağ olduğu açıktır. Sunucu barındırma ve bulut kaynaklarındaki büyümeyle, geleneksel veri merkezi işletmecileri artık yerel operasyonlar için hâlâ kritik olan tesislerini ve kaynaklarını yeniden tasarlama ve yapılandırma fırsatına sahiptir.
Birden fazla veri merkezine sahip kuruluşlar, dahili BT kaynaklarını birleştirmeye devam edecek ve imkanlarını buluta veya sunucu barındırmaya aktarırken çabucak ölçeklenebilen hızlı dağıtım yapılandırmalarını küçültüp kullanacaktır. Bu yeni tesisler daha küçük ama daha etkili ve güvenli olacak, daha yüksek kullanılabilirlik sunacak ve bu kuruluşların korumak istediği verilerin kritik yapılarıyla uyumlu olacaktır.
Bulut ve sunucu barındırmanın daha yavaş bir şekilde benimsendiği bölgelerde, bir sonraki adımda karma bulut mimarilerinin yaygınlaşması bekleniyor. Bu mimariler, maliyetleri azaltmak ve riski yönetmek için daha güvenli BT kaynaklarını özel veya herkese açık bulutla bir araya getiriyor.
- Yüksek Yoğunluk (Sonunda) Aramızda: Veri merkezi topluluğu, on yıldır kabin gücü yoğunluklarında artış olacağını öngörüyordu, ancak bu artış yavaş yavaş gerçekleşti. Bu trend de değişiyor. Kabin başına 10 kW’ın altındaki yoğunluklar standart olarak kalsa da hiper ölçekleri tesislerde sık sık 15 kW’ta dağıtımlar görülüyor ve bazıları 25 kW’ı zorluyor.
Peki neden şimdi? Hiper bütünleşik bilişim sistemlerinin kullanıma sunulması ve yaygın bir şekilde benimsenmesi en önemli etkendir. Elbette sunucu barındırma da tesislerindeki alan için önemli bir avantaj sağlamıştır ve yüksek kabin yoğunlukları daha yüksek gelir sağlamaktadır. Sunucu ve çip teknolojilerindeki enerji tasarrufu sağlayan geliştirmeler de yüksek yoğunluğun benimsenmesini yalnızca sınırlı bir süre geciktirebilir. Ancak yüksek yoğunluklara büyük çaplı bir geçişin çok yavaş adımlarla gerçekleşeceğini gösteren nedenler de mevcuttur. Önemli derecede yüksek yoğunluklar, veri merkezinin form faktörünü, güç altyapısından kuruluşların yüksek yoğunluklu ortamları soğutma yöntemlerine kadar temelden değiştirebilir. Yüksek yoğunluk yakında aramızda olacak, ama bu muhtemelen 2018’in sonunda veya daha sonra gerçekleşecek.
- Dünya Uç Noktaya (Edge) Tepki Veriyor: Giderek daha fazla işletme bilişimi ağlarının uç noktasına aktardıkça, bu uç nokta kaynaklarını barındıran tesislerin ve burada bulunan verilerin sahipliğinin hassas bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Bu değerlendirme, uç nokta tesislerinin fiziksel ve mekanik tasarımını, yapısını ve güvenliği ve de veri sahipliğiyle ilgili karmaşık soruları da içeriyor. Tüm dünyadaki devletler ve düzenleyici kurumlar, bu sorunlarla giderek daha fazla karşı karşıya kalacak ve bunlar için hareket geçmek zorunda kalacak.
Tüm dünyadaki verilerin buluta veya çekirdek tesise taşınması ve analiz için geri alınması çok yavaş ve zahmetli bir işlemdir, bu nedenle giderek daha fazla veri kümesi ve analiz olanağı ana faaliyet noktasından farklı şehirlerde, eyaletlerde veya ülkelerde bulunan uç noktada barındırılıyor. Verilerin sahibi kim ve bu kişilerin verilerle ne yapmasına izin veriliyor? Tartışma hâlâ sürüyor, ancak 2018’de bu tartışmalar eyleme ve yanıtlara dönüşecek.
#guncel, #vertiv, #trend, #BT
Son Yorumlar