- Ericsson raporuna göre video görüntülerken duraklamalar ve başlama süresinde gecikmeler yaşanması, mobil kullanıcıların stresinin önemli ölçüde artmasına sebep oluyor.
- Gecikmesiz kullanıcı deneyimi ise pozitif duygusal tepkiler alınmasını sağlayarak, mobil operatöre dair marka bağlılığını güçlendiriyor.
- Rapora göre önümüzdeki 6 yılda sosyal ağlar, geçtiğimiz 6 yılın 12 katı trafik yaratacak.
Ericsson (NASDAQ: ERIC) Mobilite Raporu’nun GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde yayınlanan en son versiyonu, farklı ağ performansı seviyelerinin akıllı telefon kullanıcıları üzerindeki etkisi ile mobil operatörler ve dijital içerik sağlayıcılara dair algı hakkında önemli bilgiler içeriyor.
Akıllı telefon deneyimlerinden kaynaklanan duygusal tepkileri nesnel bir şekilde ölçümlemek için kullanılan nörobilim teknolojisine* göre web sayfalarının ve videoların yüklenmesi sırasında yaşanan gecikmeler, zamanla yarışan mobil kullanıcıların kalp atışının yüzde 38 kadar hızlanmasına sebep oluyor. Video görüntülerken altı saniyelik bir gecikme yaşanması stres seviyesinin üçte bir artmasıyla sonuçlanıyor. Gecikmelerden kaynaklanan stresin matematik sınavının ya da tek başına korku filmi izlemenin yol açtığı stresle denk, sanal bir uçurumun hemen yanı başında olmanın yarattığı stresten ise daha fazla olduğu belirtiliyor. Video başladıktan sonra yeniden bir duraklama yaşandığında ise stres çok daha fazla artıyor.
Araştırma, gecikmesiz bir deneyim sunan operatörlerin Net Tavsiye Skoru’nda (Net Promoter Score – NPS) 4.5 puan artış gözlemlendiğini ortaya koydu. Bu önemli artışın ayrıca nörobilim tabanlı motivasyon endeksi kullanarak ölçülen duygusal bağlılığa da yansıdığı görüldü.
Öte yandan, operatörlerin Net Tavsiye Skoru oranları içerik görüntüleme ve yeniden yüklemeden kaynaklanan bir gecikmeyle yaklaşık dört puan düşüyor. Bunun da ötesinde, ortalama oranlarda yaşanan gecikmeler mobil operatörlere dair olumsuz algı oluşturmanın yanı sıra, kullanılan operatörün rakiplerine olan marka bağlılığını güçlendirerek ikili bir darbeye sebep oluyor.
Ericsson Ortadoğu ve Kuzeydoğu Afrika Başkanı Rafiah İbrahim, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “2021’in sonuna kadar, dünya nüfusunun yüzde 90’ı gelişmiş mobil genişbant ağlarını kullanacak. Bugün, bölgemizdeki gelişmekte olan pazarlar başta olmak üzere, dünya nüfusunun yarısından fazlası, internetten mahrum. Bu da bölgedeki mobil operatörler için büyük bir fırsat anlamına geliyor. Mobilite Raporu’na göre gelişmiş pazarlarda ise video kullanımı başta olmak üzere veri tüketimin hızlı artışı söz konusu ki bu da, daha iyi bağlanabilirlik ve farklılaşmış kullanıcı deneyimi konularında yine bir fırsat alanı teşkil ediyor.”
Ericsson’un GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde yayınladığı rapordan diğer başlıklar ise şöyle:
- Mobil trafik akışındaki büyümede başı çeken videoyu sosyal ağlar takip ediyor. Sosyal ağ trafiğinin önümüzdeki 6 yılda, geçtiğimiz 6 yılın 12 katına çıkması öngörülüyor.
- 2015 yılının 4’üncü çeyreğinde 68 milyon yeni mobil üyelik kaydedildi. En fazla sayıda yeni üyelik Hindistan’da (21 milyon) görülürken, Çin (6 milyon), Amerika Birleşik Devletleri (5 milyon), Myanmar (5 milyon) ve Nijerya (3 milyon) takip eden ülkeler oldu.
- 2015’in 4’üncü çeyreğinde mobil abonelik sayısı yaklaşık 7,3 milyar abonelikle dünya nüfusuyla aynı sayıya ulaştı.
- 2015’in 4’üncü çeyreğinde mobil veri trafiği, önceki yıl aynı döneme göre yüzde 65 büyüme gösterdi.
- 2015’in 4’üncü çeyreğinde gerçekleşen yaklaşık 160 milyon yeni üyelikle LTE aboneliği dünya çapında bir milyara ulaştı.
*Kablosuz elektroansefalografi (EEG) teknolojisi, nabız ölçerler ve göz izleme ekipmanları kullanılmıştır.
#Ericsson #Videolardagörüntüduraksaması #akıllıtelefon #mobil #manset
Son Yorumlar