Vodafone, nesnelere özel şebekeler kurularak 200 KHz gibi çok dar bantlarda geniş alanlara hizmet verilmesini sağlayan Darbantta Nesnelerin İnterneti (Narrowband Internet of Things – NB-IoT) teknolojisini, Türkiye’nin 81 ilinde kullanıma sunan ilk operatör oldu.
Vodafone, 5G’nin öncü teknolojisi olan NB-IoT ile uzun pil ömrü gerektiren ve ulaşılması güç alanlarda bulunan nesneleri mobil erişimle internete bağlayarak günlük hayattaki tüm nesnelerin birbiriyle konuşmasını sağlayacak.
Mevcut mobil şebekeler üzerinde de kullanılabilen NB-IoT teknolojisi, akıllı şehircilikte yeni çözümlerin geliştirilmesinin de önünü açacak.
25 Eylül 2017 – Türkiye’nin dijital geleceğine liderlik etme hedefiyle faaliyet gösteren Vodafone, bir ilke daha imza atarak Dar Bantta Nesnelerin İnterneti (NB-IoT) teknolojisini Türkiye çapında kullanıma sundu. Vodafone Türkiye’nin mevcut lisanslarını kullanarak 4.5G şebekesi üzerinden Türkiye’nin 81 ilinde aynı anda hizmete aldığı 5G’nin öncü teknolojisi NB-IoT sayesinde, milyonlarca makinenin düşük güçle her yerde şebekeye bağlanması mümkün olacak.
Mallik Rao: “5G yolunda ilk somut aksiyonu aldık”
Darbantta Nesnelerin İnterneti teknolojisini ilk olarak geçen yıl düzenlenen Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi’nde Türkiye ile tanıştırdıklarını hatırlatan ve bir yıl içinde bu teknolojiyi tüm Türkiye’de kullanıma açmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Vodafone Türkiye Teknolojiden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Mallik Rao, şunları söyledi:
“Tüm dünyada yeni nesil genişbant teknolojilerinin gelişimine öncülük eden Vodafone olarak, Dar Bantta Nesnelerin İnterneti’nin geliştirilmesinde de önemli rol oynuyoruz. 5G’nin öncü teknolojisi olarak kabul edilen NB-IoT teknolojisini mevcut 4.5G şebekemiz üzerinden Türkiye’nin 81 ilindeki abonelerimizin kullanımına sunarak, 5G yolunda ilk somut aksiyonu alan operatör olduk. Bu teknolojiyle çok daha fazla cihazı Nesnelerin İnterneti’ne bağlamak mümkün olacak. Sayaçlar, sensör izleme, demirbaş takibi gibi birçok alanda kurumsal uygulama ihtiyacına yanıt veren NB-IoT teknolojisi; akıllı şehircilik, akıllı tarım ve Endüstri 4.0 için önemli faydalar sağlayacak. Vodafone olarak, bir yandan Türkiye’nin en geniş 4.5G kapsamaya sahip operatörü olarak şebekemizi geliştirirken diğer yandan Türkiye’nin 5G vizyonu doğrultusunda en yeni teknolojileri abonelerimizle buluşturmaya devam edeceğiz.”
Düşük enerji ile yüksek kapsama sağlıyor
Uzun pil ömrü gerektiren ve ulaşılması güç alanlarda bulunan nesneler için düşük enerji ile yüksek kapsama sağlayan Dar Bantta Nesnelerin İnterneti (NB-IoT) teknolojisi, mevcut mobil şebekeler üzerinde de kullanılabiliyor. Kapsamanın zor olduğu alanlarda bile milyonlarca cihazın iletişime devam edebilmesini sağlayan ve düşük güç harcayarak cihazların pil ömrünü 10 yıla kadar uzatan NB-IoT teknolojisi, özellikle sanayide büyük ilgi görüyor.
Vodafone Türkiye hakkında
Gelirler bakımından dünyanın en büyük uluslararası mobil iletişim şirketlerinden biri olan Vodafone Grubu’nun bünyesinde yer alan Vodafone Türkiye, 30 Haziran 2017 itibariyle hizmet sunduğu 22,8 milyon abonesiyle Türkiye’nin ikinci büyük mobil iletişim şirketidir. Türkiye’nin en büyük uluslararası doğrudan yatırımcılarından olan Vodafone Türkiye’nin bugüne kadar toplam yatırımları 20 milyar TL’ye ulaşmıştır. 2010’da Borusan Telekom’u bünyesine katan Vodafone Türkiye, 2011’de de Türkiye’nin en büyük alternatif telekom operatörlerinden Koç.net’i bünyesine dâhil etmiştir. Türkiye’nin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonu doğrultusunda bireylere ve kurumlara mobil ses, sabit ses, mobil internet, ADSL ve fiber hizmetleri sunan Vodafone Türkiye, yaklaşık 3.300’ü aşkın çalışan kadrosu, 1.200’ü aşkın perakende mağazası ve ekosisteminde bulunan 43.000 paydaşı ile faaliyet göstermektedir.
#vodafone, #türkiye, #guncel
Son Yorumlar