Matbaalar ve baskı merkezlerinin iş yapış şekilleri değişiyor. “Web to Print” uygulaması ile dijital baskı makineleri, internet üzerinden aldıkları otomatik baskı emirleri ile baskı işlemine başlıyor. “Web to Print”, dijital baskı makinelerini çalıştırma düğmelerine müşterilerin bastığı yeni bir iş modeli sunuyor.
Günümüzde tüm iş alanlarında yaşanan teknolojik dönüşüm matbaa sektöründe de etkisini hissettiriyor. Ofset baskı sektöründe yaşanan tiraj kaybı matbaalar için yeni nesil teknolojileri sektöre adapte etmeyi zorunlu hale getiriyor. “Web to Print” (W2P); matbaa ve baskı sektöründe yaşanan tiraj azalmalarını durduracak yeni bir iş modeli sunuyor. Xerox, baskı işletmelerine “Web to Print” hizmeti vermelerini sağlayacak yazılım çözümleri kullanarak, iş süreçlerini yeniden kurgulamalarını tavsiye ediyor.
Matbaaların müşterileri ile interaktif olarak e-ticaret yapabilmelerini sağlayan “W2P” hizmeti, teorik olarak bir matbaanın dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan kişi ve kuruluşlardan baskı siparişi almasına imkan veriyor. “W2P” matbaaların sadece lokal olarak değil, bölgesel, ulusal hatta uluslararası platformlarda iş yapmasını sağlayabilecek bir iş modeli sağlıyor. “W2P”, baskı öncesi ve sonrası tüm işlemleri internet ortamına taşıyarak iş süreçlerini otomatize ediyor. Matbaalarda ve baskı merkezlerinde kullanılan dijital baskı sistemlerini müşterilerin kullanımına sunan “W2P” sistemi ile müşteriler kendi tasarımlarını istedikleri ölçülerde, tercih edecekleri ağırlık ve nitelikteki medya türlerinin üzerine bastırabiliyor. Baskısı yapılacak bir tasarım için müşteriler matbaaların dijital ortamda sundukları onlarca farklı şablonlardan birini seçebildikleri gibi kendi yaptıkları baskı tasarımlarını da sisteme yükleyip basabiliyor.
“W2P” iş kurgusunu kullanmayan baskı işletmeleri hali hazırda internet üzerinden alınan iş siparişlerini klasik iş süreçlerine entegre ederek interneti kullanmaya çalışıyor. Mevcut bu modelde internet üzerinden gelen müşteri siparişinin kaç adet, hangi boyutlarda ve kalitede olacağı belirlendikten sonra matbaalar müşterilerine internet ortamında örnek bir tasarımla, fiyat teklifi yapıyor. Müşteriler teklifi kabul ederse, iş örneği basılıyor, müşterinin onayına sunuluyor ve ödeme yapması isteniyor.
Gerçek “W2P” iş kurgusunda ise müşteri teknik danışmanlık istemez ve herhangi bir sorusu olmazsa tasarımdan kağıt seçimine kadar her baskı aşamasını kendisi belirliyor. Kredi kartı ile ödemesini yapar yapmaz, internete bağlı dijital baskı sistemleri bunu bir iş emri görerek, baskı işlemini başlatıyor, müşterinin belirttiği adrese iş daha sonra kargolanıyor. “W2P” iş modelinde dijital baskı makinesinin çalıştırma düğmesine müşteri basmış oluyor.
Müşteriler aynı zamanda baskı sürecinin her aşamasını internet üzerinden takip edebiliyor ve gerektiğinde baskı üzerinde değişiklik yapabiliyor. Basılan tasarımlar müşterilerin istediği tarihte ve adrese teslim ediliyor. Böylece müşteriler çok kısa bir süre içinde ve büyük bir zahmete girmeden istedikleri tasarımı elde ediyor.
“W2P” müşterilere sunduğu bu avantajların yanı sıra matbaalara da küresel çapta iş yapma imkanı sunuyor. Dünyanın herhangi bir bölgesinden iş alabilip tüm süreci internet üzerinden yürüterek çalışmalarını teslim edebiliyorlar. Bu sayede her ölçekten baskı firması dünyaya açılma şansı yakalıyor. Aynı zamanda, matbaaları müşterilere tasarım beğendirme, farklı tasarım önerileri geliştirme zahmetinden kurtarıyor. Tüm baskı süreci otomatik olarak internet üzerinden ilerlediği için iş gücü maliyetlerinden de tasarruf ediliyor.
Xerox XMPie StoreFlow gibi “Web to Print” hizmetini seri ve pratik hale getiren yazılımları kullanarak müşterilerin anlık isteklerine cevap verilebileceğini, uzun vadeli pazarlama stratejilerine uygun hareket edilebileceğini söylüyor.
“Web to Print’ önemli verimlilik artışları sağlayabilir”
Xerox Türkiye Genel Müdürü Burak Özer, “W2P” hizmetinin matbaaların geleceği için oldukça önemli olduğunu söyleyerek: “Daralan marjlar ve artan rekabet, baskı işletmelerini müşterilerine daha verimli ve katma değerli yeni hizmetler sunmaya yöneltiyor. Baskı sektöründe her ölçekten kuruluş “W2P” çözümleri sayesinde yeni ürün ve hizmetler sunarak maksimum verimliliği sağlayabilir, mevcut pazarı genişletebilir ve yeni pazarlara açılabilir.”
Xerox’un “W2P” uygulamalarının kolayca yapılabilmesi için sunduğu Xerox XMPie StoreFlow çözümü, sipariş alımından üretim ve uygulamaya kadar tüm iş akışını basitleştirmek için kişiselleştirilmiş bir kullanıcı deneyimini ve ön baskı otomasyonunu birleştiriyor. Baskı tedarikçileri, hizmet tedarikçileri ve kurum içi üretim yapanlar Xerox XMPie StoreFlow ile müşterilerinin baskı siparişini 7/24 alabiliyor ve iş akışlarını kolaylaştırıyor. Kişiselleştirmelerin, çapraz medya uygulamalarının ve pazarlama dokümanlarının kolaylıkla yapılmasını sağlayan Xerox XMPie StoreFlow, çevrimdışı kullanımı destekliyor ve mobiliteyle uyumlu çalışıyor.
Son Yorumlar