Veri Yönetimi ve Analitik Uygulamalar alanında uzman, bağımsız bir bilgi teknolojileri şirketi olan KOMTAŞ Bilgi Yönetimi, Türkiye’deki tek yetkili resmi distribütörü olduğu veri entegrasyonu yazılımında dünyanın bir numaralı bağımsız çözüm sağlayıcısı Informatica ile birlikte, ‘’Yeni Nesil Veri Entegrasyonu Forumu’’nu (The Next Generation Data Intergration Forum) düzenledi.
1 Temmuz Pazartesi günü, Renaissance Bosphorus Hotels Balmumcu’da, veri odaklı organizasyonların BT ve iş liderlerinin katılımıyla gerçekleşen Yeni Nesil Veri Entegrasyonu Forumu’nda, katılımcılar; ‘’yeni nesil veri entegrasyonu konusundaki en son trendler, stratejiler ve ‘’verinin neden olabileceği kaos nasıl çığır açan iş sonuçlarına dönüşür’’ konularında dünyadaki en iyi uygulamaları dinleyerek; yeni nesil veri entegrasyonunu stratejik bir zorunluluk yapan gelişmeleri, yeni nesil veri entegrasyonu ortamının temel özelliklerini anlayarak; değişim için pratik rehberlik bilgileri edindiler.’’
Forum’dan başlıklar;
•Verinin hacminde, çeşitliliğinde ve hızındaki değişim, neden veri entegrasyonuna geleneksel yaklaşımı yetersiz hale getiriyor?
•Organizasyon içindeki yeni nesil veri entegrasyonu dönüşümüyle, projeler nasıl kritik iş süreçlerine dönüşür?
•Yeni nesil veri entegrasyonunu benimsemenin ölçülebilir kazanımları nelerdir?
•Yeni nesil veri entegrasyonu, niçin iş birimleri tarafından sahiplenilen ve BT tarafından kolaylaştıran bir süreç olmalıdır?
•Veri kalitesi’nin, BT’nin ötesinde, organizasyonun tamamına ulaşması niçin bu kadar önemlidir?
•Veri süreçlerinin otomasyonunda, metadata yönetimi ve iş sözlüğünün önemi nedir?
Açılışı KOMTAŞ Bilgi Yönetimi Genel Müdürü Yüksel Çomak tarafından yapılan Yeni Nesil Veri Entegrasyonu Forumu’nda Informatica’nın üst düzey yöneticileri tarafından gerçekleştirilen sunumlara yer verildi. Programda sırasıyla;
Charles Race, Informatica EMEA Bölge Operasyonları Kıdemli Başkan Yardımcısı
Informatica EMEA Bölge Operasyonları Kıdemli Başkan Yardımcısı Charles Race, konuşmasında, yeni nesil veri entegrasyonu ve ‘’verinin oluşturabileceği kaos nasıl çığır açan iş sonuçlarına dönüşür? konusunda dünyadaki en iyi uygulamaları paylaşarak, organizasyonların, yeni nesil veri entegrasyonu dönüşümüyle, projelerini nasıl kritik iş süreçlerine dönüştürdüklerini ve bu dönüşümün verinin gerçek potansiyelini açığa çıkarmak için organizasyonlara nasıl yardımcı olduğundan bahsetti.
Clarke Patterson, Informatica Çözümler Kıdemli Pazarlama Direktörü
Informatica’da Çözümler Kıdemli Pazarlama Direktörlüğü görevini yürüten Patterson, operasyonel veri entegrasyonu, veri ambarı ve analitik gibi Informatica’nın ana çözümlerinin küresel pazarlamasından da sorumlu olan kişidir. Geçmişte, veri profillendirme, veri kalitesi ve veri yönetimi çözümleri için ürün ve teknik pazarlama faaliyetleri de dahil olmak üzere birçok küresel pozisyonda bulunan Patterson, Informatica’dan önce, IBM’de 9 yıl boyunca çeşitli pozisyonlarda çalışmış, 18 yılı aşkın liderlik deneyimiyle, Informatica’nın ürün pazarlama, ürün yönetimi ve mühendislik ekiplerine liderlik etmektedir.
Patterson, konuşmasında, veriyi çoğaltmak ve salkım saçak olmasını önlemeyi, veri gizliliği ve denetimini yönetmeyi, mevcut ortamların yararlarını artırmayı; aynı zamanda, yeni veri kaynakları, yeni analitik teknikler ve yeni analitik platformlardan ortaya çıkan fırsatları çoğaltmak için yeni hibrid analitik ortamların organizasyonların veri entegrasyonu süreçlerini nasıl ve neden daha doğru hale getirdiğini anlattı.
Vedat Güneş, Türk Telekom Veri Yönetimi ve Veri Ambarı Müdürü
Türkiye’nin en önemli telekom ve bilişim şirketi Türk Telekom’da, Veri Yönetimi ve Veri Ambarı Müdürü olarak görev yapan Vedat Güneş, veri ambarı süreçleri çerçevesinde, iş birimlerinin teknik ihtiyaçlarını ve veri ambarı alt yapı sorunlarının çözülmesinden sorumludur. Bu süreçte iş birimleri ile iletişimin sağlanması ve yeni veri ambarı projelerini hayata geçirmek üzere görev yapmaktadır. Daha önce Türk Telekom’da Teknik Proje Yöneticisi ve Veri Yönetimi Takım Lideri olarak da çalışan Güneş, bu dönemde iş zekası alanında özellikle DWH ve ETL / ELT süreçlerinin geliştirilmesinde görev almıştır.
Kariyerine 2005 yılında, Chenoa Information Services’da Yazılım Analisti/Geliştiricisi olarak başlayan Güneş, daha sonra Mozaik System’da Müşteri Yöneticisi, Formlisttech’de Yazılım Mimarı, son olarak Türk Telekom’dan hemen önce Coca Cola İçecek A.Ş.’de Ana Veri Uzmanı, ETL Sorumlusu ve Veri Ambarı Yöneticisi olarak çalışmıştır.
Güneş, konuşmasında, ”Türk Telekom’un kapsamlı veri entegrasyonu sürecinde elde ettikleri deneyimleri” katılımıcılarla paylaştı.
Julie Lockner, Informatica ILM Ürün Pazarlamasından Sorumlu Başkan Yardımcısı
Bugünün organizasyonlarının üzerinde, operasyonel verimliliği sürdürmek, müşteri destek ve hizmetlerini geliştirmek konusunda sürekli artan bir baskı var. Organizasyonlar için ana gereklilik, operasyonel sistemlerdeki başarılı veri entegrasyonu. Yeni yasal uyumluluklar, denetim ihtiyaçlarına uyum ve gelir artırmak için, bu bir zorunluluk.
Yapılandırılmış veri yönetimi pazarında tanınan lider bir endüstri uzmanı olan Julie Lockner, ‘’gerek kurum içinde gerek bulut yapıda olsun Informatica veri aktarım (data migration) çözümleri ile farklı sistemlerdeki operasyonel veriler için veri aktarım süreçlerinin nasıl otomatize edilebileceğini, 7×24 esasına dayalı olarak senkronizasyonunun nasıl sağlanabileceğini ve bu kapsamlı çözümün organizasyonlara, ortak hataları en aza indirmeleri, toplam maliyeti azaltmaları ve veri taşıma projelerini nasıl hızlandırabilecekleri konularında görüşlerini aktardı.”
Informatica’dan önce, sektörün lider analiz firmalarından ESG’de danışmanlık uygulamaları ve veri yönetimi çözümleri başkan yardımcılığı ve kıdemli analist rollerini üstlenen Lockner, aynı şirkette, veri yönetimi ve veri merkezi optimizasyonu programlarının uygulanmasında uzmanlaşmış, ESG tarafından satın alınan CentricInfo adlı danışmanlık şirketinin kuruculuğunu ve başkanlığını yürütmüştür. Veri yönetimi yazılımı pazarında faaliyet gösteren Solix Technologies’te başkan yardımcılığı, EMC’de ürün ve satış stratejilerini belirleyen kıdemli portföy mimarı, ayrıca, Oracle, Cognex ve Raytheon gibi şirketlerde çeşitli mühendislik, ürün yönetimi ve pazarlama görevlerinde bulunmuştur.
Günün sonunda, yine söz alan Patterson, bu oturumda, ‘’görülmemiş yeni iş fırsatları getirecek olan yeni veri zenginliğinin, organizasyonların operasyonel verimliliklerine, veri yönetimi maliyetlerinin azalmasına, marka ve müşteri ilişkilerinin nasıl daha iyi yönetilebileceğine yönelik somut katkılarından bahsederek, konuşmasında, Informatica büyük veri entegrasyonuyla, büyük veri getirisini, büyük veriye erişimi, entegrasyonu ve herhangi bir kaynaktan, herhangi bir ölçekteki verinin yönetiminin detaylarını anlattı ve büyük veriye bütünsel bakış açısı sunarak, büyük verinin neden olabileceği değeri katılımcılarla paylaştı.
Son Yorumlar